13 Ιουνίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Μία ακόμα ηχηρή παρέμβαση στο θέμα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές ήρθε από το Iskra.gr, τον δικτυακό τόπο που απηχεί τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι πιστωτές στέλνουν τελεσίγραφα και η ελληνική κυβέρνηση αντιπροσωπείες» είναι ο τίτλος του κειμένου που ανέβηκε το Σάββατο.

Τρίτο μνημόνιο δεν πρόκειται να υπάρξει όσο κι αν ελπίζει η αντιπολίτευση, επισημαίνει σε συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος επιμένει σε πολιτική λύση του ζητήματος. Ο ίδιος δηλώνει βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει τη συμφωνία, «γιατί θα είναι μια καλή συμφωνία». Με τις ομοφοβικές επιθέσεις να αυξάνονται σε όλη τη χώρα, το σύνθημα του φετινού Athens Pride δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το «Πάρε θέση». Η Γιορτή Υπερηφάνειας γίνεται  το Σάββατο με αφετηρία την πλατεία Κλαυθμώνος, πορεία στο Σύνταγμα και συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες. 

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται το Σάββατο ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Γ.Δραγασάκη, Ν.Παππά, Ευκλ.Τσακαλώτο και Γ.Χουλιαράκη προκειμένου να παρουσιάσει νέα πρόταση δημοσιονομικού χαρακτήρα. Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους του Γιούνκερ, ενώ δεν αποκλείεται να είναι παρόντες εκπρόσωπος της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Θρασύτατη ληστεία σημειώθηκε σε ξενοδοχείο στη Χερσόνησο, στο Ηράκλειο της Κρήτης. 

Τρεις δράστες, οπλισμένοι με πιστόλι και καλάσνικοφ, εισέβαλαν στο κοσμηματοπωλείο της ξενοδοχειακής μονάδας και αφαίρεσαν πολύτιμα αντικείμενα. Αμεσα κινητοποιήθηκαν αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες έφτασαν στο σημείο και ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με τους δράστες. Από τα πυρά τραυματίστηκαν οι τρεις ληστές, ένας εκ των οποίων σοβαρά.

Κόσμος: Εξι Υεμενίτες, οι οποίοι κρατούνται εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία στην αμερικανική στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο, μεταφέρθηκαν στο Ομάν για επανεγκατάσταση, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στη διαδικασία που προωθεί ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για το κλείσιμο των εγκαταστάσεων αυτών.

Ο πάπας Φραγκίσκος θα συναντηθεί τον επόμενο μήνα, κατά την επίσκεψή του στην Παραγουάη, με έναν παντρεμένο γκέι ακτιβιστή, σύμφωνα με οργάνωση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤ της συγκεκριμένης χώρας της Νοτίου Αμερικής. Την πρώτη της μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση πραγματοποιεί το Σάββατο η Χίλαρι Κλίντον, σε μία προσπάθεια να εμφανιστεί ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων του καθημερινού πολίτη και να καταστήσει σαφές για ποιον λόγο διεκδικεί την προεδρία της χώρας.

Τη διαβεβαίωση ότι θα συμμετάσχει άμεσα στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο οποίος έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο της Βοστόνης όπου είχε εισαχθεί για θεραπεία μετά το ατύχημα στο πόδι. Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν λήγουν στις 30 Ιουνίου.

Το Πεντάγωνο πρόσθεσε και την Ιαπωνία στην λίστα των χωρών που παρέλαβαν δείγματα ενεργού άνθρακα από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Όπως έγινε γνωστό, το δείγμα εστάλη στην αμερικανική στρατιωτική βάση Ζάμα, περίπου 40χλμ νοτιοδυτικά του Τόκιο το 2005 και κατεστράφη το 2009.

Οικονομία: Την άποψη ότι κανένας λογικός πολιτικός στην Ευρώπη δεν θα ήθελε να δει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στο BBC. Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός αναφέρει: «Ελπίζω οι ευρωπαίοι να μπλοφάρουν με τις παρούσες προτάσεις τους».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, δήλωσε σε αυστριακή εφημερίδα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της. Ερωτηθείς σχετικά, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πέτερ Πρατ, είπε στην Standard: «Το ΔΣ της ΕΚΤ θέλει να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης».

Σε συνέχεια της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας στις 10 Ιουνίου, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's προχώρησε στην υποβάθμιση των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς σε «CCC» με αρνητικές προοπτικές.

Αθλητισμός: Τους στόχους της ΑΕΚ έθεσε ο Δημήτρης Μελισσανίδης στη γιορτή της ΑΕΚ για την άνοδο στην Σούπερ Λιγκ, τονίζοντας ότι ο πρώτος είναι να γίνει το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια και ο δεύτερος να δημιουργήσει η Ένωση μια ανταγωνιστική ομάδα ή οποία θα πρωταγωνιστεί.

Στο περιθώριο της γιορτής της ΑΕΚ, οι παίκτες της ομάδας φόρεσαν... ποδιές και σέρβιραν τους καλεσμένους, θέλοντας να τους ευχαριστήσουν για την στήριξή τους στα δύο χρόνια που πέρασε η ομάδα στη Γ' και στη Β' Εθνική. «Δεν είναι η καλύτερη δυνατή κατάσταση, είναι δύσκολο το γήπεδο και ο καιρός, είναι δύσκολη για μας η κατάσταση, αλλά έτσι είναι... 

Δεν έχουμε χώρο για λάθη κι αυτό είναι πρόβλημα και πίεση για μας» δήλωσε ο Σέρχιο Μαρκαριάν στη συνέντευξη Τύπου εν όψει του αγώνα της Εθνικής με τα Νησιά Φερόε στο πλαίσιο των προκριματικών του Euro 2016. Από την πλευρά του, ο Ορέστης Καρνέζης τόνισε ότι... «τώρα, τρέχουμε να προλάβουμε».

Έστω και με αρκετή κούραση από το απρόσμενο πρόβλημα που δημιούργησαν οι καιρικές συνθήκες, αλλάζοντας εντελώς τον προγραμματισμό της Εθνικής, η «γαλανόλευκη» αναχώρησε το μεσημέρι από τη Δανία και το απόγευμα έφτασε στα Νησιά Φερόε, όπου το βράδυ του Σαββάτου θα αγωνιστεί για τα προκριματικά του Euro 2016. Η ελληνική αποστολή διανυκτέρευσε αναγκαστικά στην Κοπεγχάγη και αφού ο καιρός συγκριτικά με χθες το βράδυ, βελτιώθηκε, τελικά, δόθηκε τέλος στην αναμονή. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: