28 Ιουνίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας συγκάλεσε για τη Δευτέρα το μεσημέρι ο πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς. Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στις 2 μ.μ., στην αίθουσα της Γερουσίας, στη Βουλή.

Υπέρ του «ναι» στη συμφωνία που προτείνουν οι δανειστές, εφόσον η κυβέρνηση επέλεγε το δημοψήφισμα, τασσόταν η πλειονότητα της κοινής γνώμης, τουλάχιστον ως την ώρα που το αποφάσισε η κυβέρνηση, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε για το Βήμα της Κυριακής.

Μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή της πρότασης για δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος παρέλαβε τα ξημερώματα της Κυριακής το κείμενο με τη διαβεβαίωση ότι «θα ασκήσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του κατά το Σύνταγμα, ιδίως κατά τις διατάξεις του άρθρου 44 παράγραφος 2 εδάφιο α'», αναφορικά με την προκήρυξη δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα. «Η αρχαία Ελλάδα υπήρξε η κοιτίδα της άμεσης δημοκρατίας» είπε ο Π. Παυλόπουλος.

Με πλειοψηφία 178 ψήφων υπέρ έναντι 120 ψήφων κατά το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της  πρότασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στις 5 Ιουλίου, προκειμένου να γίνει δεκτή ή να απορριφθεί η πρόταση των θεσμών για το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας.

Δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή, 5 Ιουλίου, για την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των θεσμών προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών στις Βρυξέλλες. 

Κόσμος: Οι αρχές του Κουβέιτ ανακοίνωσαν ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας, που επιτέθηκε την Παρασκευή σε σιιτικό τέμενος με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 26 άνθρωποι και να τραυματιστούν 227, είναι σαουδάραβας πολίτης, όπως μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Τη στήριξή τους στο ελληνικό δημοψήφισμα και την ελληνική κυβέρνηση εκφράζουν εκπρόσωποι του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS). Μετά τις δηλώσεις του Μισέλ Σαπέν περί γαλλικής μεσολάβησης για την επίτευξη λύσης, αλλά και το mea culpa του Ντομινίκ Στρος Καν, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών Μπρουνό λε Ρου και η γαλλίδα βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Καρίν Μπερζέ υποστηρίζουν 100% την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα κάνοντας λόγο ευρωπαϊκή υποκρισία.

Έκρηξη που σημειώθηκε σε ένα πάρκο εκδηλώσεων στην Ταϊβάν είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν πάνω από 500 άνθρωποι, εκ των οποίων σχεδόν 200 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η έκρηξη έγινε όταν πούδρα που είχε «ψεκαστεί» στο πλήθος έπιασε φωτιά.

Ενώ πλέον ο κατηγορούμενος ως δράστης στην επίθεση έξω από τη Λυόν έχει αρχίσει να μιλάει στους ανακριτές, οι γαλλικές αρχές συνεχίζουν εντατικά την έρευνα και φρικιαστικές πληροφορίες βγαίνουν στη δημοσιότητα: Ο δράστης φέρεται να έστειλε φωτογραφία selfie με τον ίδιο και το κομμένο κεφάλι του θύματος σε καναδικό αριθμό. 

Το πού βρίσκεται ο παραλήπτης είναι υπό διερεύνηση, όπως και το εάν ο κατηγορούμενος έχει σχέση με τζιχαντιστικά δίκτυα.«Δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί μία εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση να προτείνει στο λαό της να απορίψει τις ευρωπαϊκές προτάσεις και να κρατά ομήρους τους Έλληνες για να αποσπάσει υποχωρήσεις από την Ευρώπη» λέει ο γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να «σταματήσει να καλλιεργεί ψευδαισθήσεις».

Την ίδια ώρα, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Β.Σόιμπλε λέει πως «εξαρτάται από τους Έλληνες αν θα μείνουν στην Ευρωζώνη, αλλά είναι σαφές ότι με την πολιτική του κ. Τσίπρα, που προκαλεί σύγχυση, αυτό έγινε πολύ πιο δύσκολο». 

Οικονομία:Σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times με τίτλο «Η ώρα της αλήθειας για την Ευρώπη» ο αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ: Το βρετανικό BBC υποστηρίζει, επικαλούμενο «καλά ενημερωμένες πηγές», ότι η ΕΚΤ αναμένεται να τερματίσει τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες. Την ίδια στιγμή ωστόσο, ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς αναφέρει πως «αμφιβάλλει ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει να υποστηρίζει τις ελληνικές τράπεζες».

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας ανέφερε πως «το Grexit φαίνεται πλέον σχεδόν αναπόφευκτο, αλλά θα χρειαζόταν πρώτα η Ελλάδα να ζητήσει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση». «Οι υπόλοιπες χώρες θα χρειαζόταν στη συνέχεια να το δεχθούν» ανέφερε ο υπουργός, λέγοντας πως οι επιπτώσεις για την Ευρώπη θα ήταν «μακράν μικρότερες από ό,τι για την Ελλάδα. 

Αθλητισμός: Πολύ κοντά στην απόκτηση του Σέρχιο Σάντσεθ είναι ο Παναθηναϊκός. Ο Ισπανός θα αποτελέσει τον ηγέτη της «πράσινης» άμυνας τη νέα περίοδο. Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση βρίσκεται ο Ντέρλις Γκονζάλες. Ο διεθνής Παραγουανός έχασε τον θείο του από καρδιακή προσβολή και το πληροφορήθηκε αμέσως μετά το τέλος του αγώνα με τη Βραζιλία και την πρόκριση στα ημιτελικά του Κόπα Αμέρικα της πατρίδας του.

Ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα δέχθηκε η ποδοσφαιρική Βραζιλία, καθώς μετά τον διασυρμό της στο πρόσφατο Μουντιάλ, αποκλείσθηκε και από τα ημιτελικά του Κόπα Αμέρικα. «Δράστης» η Παραγουάη που απέκλεισε την «σελεσάο» με 4-3 στην διαδικασία των πέναλτι κι ενώ στην κανονική διάρκεια του αγώνα οι δυο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1.

Δεν υπάρχουν σχόλια: