01 Ιουνίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-εταίρων, με στόχο της Αθήνας να κλείσει η συμφωνία εντός της εβδομάδας. Σε καλό κλίμα διεξήχθη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, ενώ κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου με τον γάλλο πρόεδρο και τον πρόεδρο της Κομισιόν στο Βερολίνο.

Δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε εγκληματική ενέργεια τα τρία καλάσνικοφ που βρέθηκαν στη μεζονέτα στην περιοχή Χρυσή Ακτή Παναγιάς Νέας Αγχιάλου Βόλου, όπου συνελήφθησαν έπειτα από επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της ΕΚΑΜ, οι καταζητούμενοι για ληστείες, Σπύρος Χριστοδούλου και Γρηγόρης Τσιρώνης, ενώ αυτοκτόνησε ο συνεργός τους Σπύρος Δραβίλας,

Δίωρη συνάντηση είχαν το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη. Σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι πλησιάζουμε σε συμφωνία, ενώ μετά τη θύελλα για την επιλογή της Έλενας Παναρίτη για το ΔΝΤ, φαίνεται πως προσανατολίζονται σε επαναθεώρηση της απόφασης. Έναν υπερτυχερό που κερδίζει - έπειτα από απανωτά τζακ-ποτ - το αστρονομικό ποσό των 9.526.392,58 ευρώ ανέδειξε την Κυριακή η κλήρωση του Τζόκερ.

Μετά το μπαράζ αντιδράσεων για το διορισμό της Έλενας Παναρίτη στο ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει το βράδυ της Κυριακής συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα της τοποθέτησης της κ. Παναρίτη στο ΔΝΤ παραμένει ανοιχτό, την ώρα που βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συλλέγουν υπογραφές ζητώντας ανάκληση της απόφασης. «Την κ. Παναρίτη μας την επέβαλε ο κ. Βαρουφάκης» δήλωσε ο Σπ.Σαγιάς.

Κόσμος: Τμήματα του λεγόμενου Patriot Act που επέτρεπαν αθρόα συλλογή στοιχείων επικοινωνιών από τις υπηρεσίες πληροφοριών έληξαν τα μεσάνυχτα προς Δευτέρα, καθώς η αμερικανική Γερουσία δεν κατέληξε σε ψήφιση νέου νόμου που θα ανανέωνε την ισχύ τους.

Ο νέος νόμος, που θα περιορίζε σχετικά τις δυνατότητες των υπηρεσιών, δεν έχει ακόμη ψηφιστεί αλλά θεωρείται πως έχει σημαντικές πιθανότητες να περάσει εντός της εβδομάδες. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι έξω από την πόλη Μισράτα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική ISIS, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι των λιβυκών υπηρεσιών ασφαλείας.

Στη γερμανική πρωτεύουσα συναντώνται το απόγευμα της Δευτέρας η γερμανίδα καγκελάριος, ο γάλλος πρόεδρος και ο πρόεδρος της Κομισιόν ενώ οι διαβουλεύσεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα κορυφώνονται. Η τριμερής Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ δεν έχει στην επίσημη ατζέντα το θέμα της Αθήνας, το οποίο όμως εκ των πραγμάτων θα τεθεί επί τάπητος.

Ως πλήγμα για τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι ερμηνεύεται το διαφαινόμενο αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών οι οποίες διεξήχθησαν χθες, καθώς οι επιδόσεις του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), του οποίου ηγείται, μοιάζουν να είναι κατώτερες του αναμενομένου, ενώ αυξάνονται τα ποσοστά του ακροδεξιού, ξενοφοβικού κόμματος Λέγκα του Βορρά και του αντισυστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S).

Η τουρκική αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση στην κεντρική πλατεία Ταξίμ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, δύο χρόνια μετά τις πρωτόγνωρες μαζικές κινητοποιήσεις που συγκλόνισαν την χώρα. Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν πορεία στο πάρκο Γκεζί, κρατώντας πλακάτ και γαρύφαλα, κάτι που δεν κατέστη δυνατόν.

Οικονομία: Κείμενο συμφωνίας που θα σκοπεύει να τερματίσει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - πιστωτών θα παρουσιάσουν στην ελληνική κυβέρνηση οι πιστωτές σύμφωνα με όσα μεταδίδει σήμερα Δευτέρα το πρακτορείο Bloomberg. Πληροφορίες θέλουν να έχει ήδη κατατεθεί στην ελληνική κυβέρνηση ένα κείμενο που προβλέπει μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Την άποψη ευρωπαίων αξιωματούχων πως μια ελληνική χρεοκοπία δεν θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε έξοδο από το ευρώ προβάλει ο αρθρογράφος της Wall Street Journal Σάιμον Νίξον, σε άρθρό του που εστιάζει στις αμερικανικές παρεμβάσεις υπέρ της Ελλάδας. Ο Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ εκτίμησε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, Δευτέρα, ότι μπορεί να είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της εντός της εβδομάδας - «κάτι το οποίο θα καθιστούσε δυνατή την εκταμίευση της τελευταίας δόσης της βοήθειας από το τρέχον πρόγραμμα».

Αθλητισμός: Χωρίζουν οι δρόμοι Παναθηναϊκού και Γκόρντον Σίλντενφελντ. Ο Κροάτης διεθνής κεντρικός αμυντικός, ο οποίος θα αγωνίζεται από την επόμενη σεζόν στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, φόρεσε την Κυριακή κόντρα στον ΠΑΟΚ για τελευταία φορά την πράσινη φανέλα, αν και η ομάδα του Γιάννη Αναστασίου έχει να δώσει ακόμη δύο παιχνίδια για τα πλέι οφ της Σούπερ Λίγκα, με Αστέρα εντός και Ατρόμητος εκτός.

Η Λάτσιο ήταν η θριαμβεύτρια της τελευταίας αγωνιστικής του Campionato, καθώς επικράτησε με 4-2 της Νάπολι εκτός έδρας και τερμάτισε στην 3η θέση που οδηγεί στον γ' προκριματικό γύρο του Champions League. Οι Λατσιάλι προηγήθηκαν με 2-0, η Νάπολι κατάφερε με δύο γκολ του Ιγκουαΐν να ισοφαρίσει αν και αγωνιζόταν με δέκα παίκτες, αλλά ο Αργεντινός έγινε... μοιραίος από ωραίος αφού αστόχησε σε πέναλτι και στο φινάλε η Λάτσιο με δύο γκολ πήρε τη νίκη και το εισιτήριο για τα... αστέρια. Μεγάλη χαμένη η Ίντερ που αν και κέρδισε με 4-3 την Έμπολι έμεινε εκτός Ευρώπης.

Μετά την νίκη του απέναντι στον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο, τέταρτη σε ισάριθμους αγώνες στα φετινά πλέι οφ, ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε μαθηματικά την 3η θέση των πλέι οφ, καθώς και το εισιτήριο για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Εκεί λοιπόν θα έχει δύσκολο έργο αφού οι ομάδες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, μόνο εύκολες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.


 



Δεν υπάρχουν σχόλια: