04 Μαΐου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ζητώντας να μάθει αν «είναι σε θέση να πει καθαρά και υπεύθυνα στη Βουλή των Ελλήνων και στον ελληνικό λαό τι πρόκειται να συμβεί στη χώρα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά την άγρια συμπλοκή που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο κρατούμενων και τον τραυματισμό άλλων 18. Άγνωστα παραμένουν ακόμη τα αίτια της αιματηρής σύρραξης. Στον υπερπληθυσμό των φυλακών και στην έλλειψη προσωπικού αποδίδει τα επεισόδια ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν.Παρασκευόπουλος.

Συνεδριάζει στις 11:00 υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, προσφέρει και φέτος η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος (4/5) και την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος (4-8/5).

Διεθνής Συνάντηση Νέων 2015 πραγματοποιείται μέχρι τις 9 Μαΐου στο Ανόβερο της Γερμανίας με θέμα «Από το παρελθόν για το μέλλον – η νεολαία κινητοποιεί την Ευρώπη». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στην πόλη του Ανόβερου, νέοι από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες γνωρίζουν μια καινούρια πόλη, κάνουν καινούριους φίλους και αντιλαμβάνονται τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους η ιστορική μνήμη καλλιεργείται στην Ευρώπη.

Κόσμος: Η κυβέρνηση του Νεπάλ διαμήνυσε στα ξένα συνεργεία που έχουν φτάσει στη χώρα πως μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους και το έργο τους στην πρωτεύουσα Κατμαντού μπορεί να αναληφθεί από τις τοπικές υπηρεσίες. Εθελοντές πάντως, ανέφερε η κυβέρνηση, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις στα χωριά έξω από την πρωτεύουσα. Η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας αρχίζει να ομαλοποιείται σχετικά.

Δύο ένοπλοι, για τους οποίους επιπλέον υπάρχουν υποψίες ότι έφεραν εκρηκτικά, σκοτώθηκαν, έξω από χώρο τέχνης στο Ντάλας όπου φιλοξενείτο έκθεση σκίτσων του Μωάμεθ. Η ταυτότητά τους δεν είναι ακόμη διαπιστωμένη. Την εκδήλωση οργάνωσε η ομάδα American Freedom Defense Initiative -γνωστή για την ανοικτά ισλαμοφοβική της ρητορική- με καλεσμένο τον ολλανδό ακροδεξιό ηγέτη Χέερτ Βίλντερς.

Πρώτα σκότωσαν τους άνδρες και τους εφήβους, και μετά πήραν αιχμάλωτες τις γυναίκες και τα παιδιά: Οι ένοπλοι της ισλαμιστικής Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία κρατούσαν τα γυναικόπαιδα υπό απάνθρωπες συνθήκες, μέχρι ο στρατός να καταφέρει να απελευθέρωσει συνολικά 700 την τελευταία εβδομάδα κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στο δάσος Σαμπίσα. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν υπάρχει ίχνος των άνω των 200 μαθητριών που είχαν απαχθεί πέρυσι, και ούτε και οι γυναίκες που διασώθηκαν τις έχουν δει.

Το συνδικάτο των μηχανοδηγών των τρένων στη Γερμανία (GDL) ξεκινά επταήμερη απεργία, η οποία θα ξεκινήσει τη Δευτέρα με τους εμπορευματικούς συρμούς και θα κλιμακωθεί την Τρίτη με τους επιβατικούς, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διένεξης με τη διοίκηση της Deutsche Bahn για τις αυξήσεις, αλλά και το ποιες κατηγορίες εργαζομένων δικαιούται να εκπροσωπεί.

Εκατοντάδες εβραίοι Αιθίοπες συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στο Τελ Αβίβ για να διαμαρτυρηθούν κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού των δυνάμεων ασφαλείας. Επεισόδια σημειώθηκαν στη διάρκεια της διαδήλωσης, με την ιστραηλινή αστυνομία να κάνει χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και τους διαδηλωτές να απαντούν με πέτρες. Τουλάχιστον 20- διαδηλωτές τραυματίστηκαν.

Οικονομία: Την άποψη ότι ο «παραγκωνισμός» του Γιάννη Βαρουφάκη από τις διαπραγματεύσεις θα αυξήσει την πιθανότητα το αδιέξοδο να δώσει τη θέση του σε μια ακόμα συμφωνία-«μπάλωμα» που θα δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να τα «κουτσοκαταφέρει» για λίγο ακόμα, εκφράζει σήμερα Δευτέρα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz Μοχάμεντ Ελ Εριάν σε άρθρο του στο Bloomberg.

Στα μέσα Μαΐου θα λάβει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα τελικά στοιχεία από τις εμπορικές τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος για τα υπόλοιπα των αδρανών καταθέσεων που περιήλθαν στο Δημόσιο μέχρι το τέλος Απριλίου 2015. Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις το σχετικό ποσό αναμένεται να αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ.

Αθλητισμός: Μετά την κατάκτηση του 42ου πρωταθλήματος και τους πανηγυρισμούς, σειρά για τον Ολυμπιακό παίρνει το Κύπελλο Ελλάδος, όπου στον τελικό αντιμετωπίζει την Ξάνθη. Οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να ολοκληρώσουν τη σεζόν με το νταμπλ και στη συνέχεια να αρχίσουν τον σχεδιασμό της επόμενης σεζόν. Άλλο ένα βήμα προς την κατάκτηση του τίτλου στο γαλλικό πρωτάθλημα έκανε η Παρί Σεν Ζερμέν, που επιβλήθηκε με 2-0 στην έδρα της αδιάφορης βαθμολογικά, Ναντ, στο ματς με το οποίο έπεσε η «αυλαία» της 35ης αγωνιστικής.

Η Μονακό ξεπέρασε το εμπόδιο της Τουλούζ και εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την ήττα της Σεντ Ετιέν από τη Μπάστιά. Η ομάδα του Λεονάρντο Ζαρντίμ νίκησε 3-1 στο «Λουϊ ΙΙ» και απέκτησε «αέρα» πέντε βαθμών από τους «Στεφανουά» στη μάχη για τη τρίτη θέση που οδηγεί στους προκριματικούς του Champions League, ενώ απομένουν τρεις αγωνιστικές για το τέλος.

«Ζωντανή» στο παιχνίδι για την κατάκτηση της 3ης θέσης που δίνει το απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League έμεινε η Βαλένθια, μετά το άνετο 3-1 επί της Εϊμπάρ στο «Μεστάγια», στο πλαίσιο της 35ης ημέρας για το ισπανικό πρωτάθλημα. Ισόπαλος 1-1 έληξε ο αγώνας της Εσπανιόλ με τη Ράγιο Βαγιεκάνο.

Οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν το σκορ στο 29` με τον Εμιλιάνο Ινσούα, ενώ η Εσπανιόλ ισοφάρισε στο 80` με τέρμα του Κρίστιαν Στουάνι. Να σημειωθεί ότι οι γηπεδούχοι ολοκλήρωσαν τον αγώνα με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Χοσέ Κανάς στο 90ο λεπτό με δεύτερο κίτρινη κάρτα.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: