30 Μαΐου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Αναστέλλεται η προγραμματισμένη 48άωρη απεργία για το διήμερο της Κυριακής 31 Μαΐου και Δευτέρας 1 Ιουνίου που είχε εξαγγείλει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) μετά τη συνάντηση των συνδικαλιστών με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη.

Καλά στην υγεία τους είναι οι τρεις επιβαίνοντες της θαλαμηγού Geofun στην οποία στις 03:10 τα ξημερώματα του Σαββάτου εκδηλώθηκε πυρκαγιά από άγνωστη μέχρι στιγμή αιτία, στη μαρίνα Αλίμου, στην προβλήτα επτά. «Οι κάλπες εντός του 2015 είναι αναπόφευκτες» δηλώνει στην εφημερίδα Realnews ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης εκτιμώντας, ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει πολιτική επανεκκίνηση.

Αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης φαίνεται ότι προκαλεί η επιλογή της Έλενας Παναρίτη στη θέση της νέας εκπρόσωπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία από τον Ιούνιο μένει κενή λόγω της αποχώρησης του σημερινού εκπρόσωπου Θάνου Κατσάμπα. Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η συνάντηση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι.

Κόσμος: Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές σε αρκετές πόλεις των ΗΠΑ εξαιτίας του κύματος ισλαμοφοβίας που φαίνεται να λαμβάνει διαστάσεις. Λίγες εβδομάδες μετά την εκδήλωση στο Τέξας, που έγινε στόχος επίθεσης - χωρίς θύματα - από δύο ενόπλους, την Παρασκευή περίπου 75 άτομα, εκ των οποίων ορισμένοι ήταν οπλισμένοι, διαδήλωσαν εναντίον του Ισλάμ έξω από το Κέντρο της Ισλαμικής Κοινότητας του Φοίνιξ.

Την «άμεση και οριστική διακοπή» των εργασιών κατασκευής τεχνητών νησιών στη Νότια Σινική Θάλασσα και των εδαφικών διεκδικήσεων στην περιοχή, αξίωσε από την Κίνα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ, κρίνοντας ότι η συμπεριφορά του Πεκίνου είναι αντίθετη με τους διεθνείς κανόνες. 

Ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας, την περίοδο 2007-2012, Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το κόμμα του, η Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), ο μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός της δεξιάς αντιπολίτευσης της χώρας, αλλάζει ονομασία και θα αποκαλείται στο εξής «Οι Ρεπουμπλικάνοι» (Les Républicains), προβαίνοντας σε μια πρώτη κίνηση αλλαγής της εικόνας του κόμματος και προετοιμασίας εν όψει της μάχης των προεδρικών εκλογών του 2017.

Ένας άνδρας που κατηγορήθηκε ότι επιδιδόταν σε τελετές μαύρης μαγείας λιντσαρίστηκε από πλήθος σε πόλη της Ινδίας, καθώς θεωρήθηκε ύποπτος για τον αποκεφαλισμό ένα παιδιού. Ο Νάνου Μίρντχα παρέσυρε τον 5χρονο, τον οποίο στη συνέχεια δολοφόνησε για να τον προσφέρει σε ινδουϊστική θεότητα πάνω σε αυτοσχέδιο βωμό, σύμφωνα με τον πατέρα του παιδιού.

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από την υπερχείλιση των ποταμών στο Τέξας. Σύμφωνα με τον τελευταίο απόλογισμό, οι νεκροί είναι 21, ενώ εκτεταμένες είναι και οι υλικές ζημιές. Οι Αρχές έχουν εκκενώσει περιοχές, ενώ η Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για επιδείνωση των καιρικών φαινομένων.  

Οικονομία: Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αποδύθηκε σε μια προσπάθεια να αυξήσει την υποστήριξη εντός Γερμανίας για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), λίγες ημέρες πριν φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής της G7, δηλώνοντας σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα, Σάββατο, ότι ελπίζει πως η συμφωνία θα έχει κλείσει το 2017.

«Είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών σε αυτές τις συνομιλίες να επιλύσουν τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε συμφωνία που δεν θα δημιουργήσει αχρείαστη αναταραχή στις χρηματαγορές. Κάτι τέτοιο δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.

Νέος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ θα είναι η Έλενα Παναρίτη, η οποία αντικαθιστά τον Θάνο Κατσάμπα. Η επιλογή της κ. Παναρίτη, έγινε από άτυπη επιτροπή υπό τον υπουργό Οικονομικών στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αθλητισμός: Άρσεναλ και Άστον Βίλα ρίχνονται το Σάββατο στη «μάχη» του τελικού Κυπέλλου στην Αγγλία, στο «Wembley» (19:30). Την ευκαιρία να σώσει τη σεζόν θα έχει η Μπορούσια Ντόρτμουντ στον τελικό κυπέλλου Γερμανίας το Σάββατο στις 21:00 απέναντι στη Βόλφσμπουργκ. Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, η Μπαρτσελόνα διεκδικεί το δεύτερο τρόπαιο της σεζόν απέναντι στην Αθλέτικ Μπιλπάο στο Καμπ Νου στις 22:30.

Ολοκληρώνεται το προσεχές διήμερο το ιταλικό πρωτάθλημα με τις αναμετρήσεις για την 38η αγωνιστική. Τελικός Κυπέλλου και στη Γαλλία με την εντυπωσιακή Οσέρ που αγωνίζεται στη 2η κατηγορία να αντιμετωπίζει το απόλυτο φαβορί και πρωταθλήτρια, Παρί Σεν Ζερμέν, στις 22:00 στο «Stade de France».

Ένα ανώτερο στέλεχος της IRS, της φορολογικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι μπορεί να πει με «αρκετή βεβαιότητα» ότι θα υπάρξει και νέος γύρος απαγγελίας κατηγοριών στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας για τις πρακτικές της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, της FIFA, σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times.

«Έφυγε» την Παρασκευή από τη ζωή, στη Νάπολι της Ιταλίας, ο Μπρούνο Πεζάολα σε ηλικία 89 ετών. Ο εκλιπών ήταν γνωστός στους Έλληνες φιλάθλους από το πέρασμά του στον πάγκο του Παναθηναϊκού, τη σεζόν 1979-1980.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: