31 Μαΐου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:«Καμία πειθαρχία στο συμβιβασμό με τα Μνημόνια» ξεκαθαρίζει η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ και απευθύνει έκκληση κοινής δράσης σε όλους τους διαφωνούντες «ενάντια στον (αν)έντιμο συμβιβασμό». Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση που ενέχεται σε παράνομες διακινήσεις μεταναστών.

Στο πλαίσιο αστυνομικών επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, συνελήφθησαν για την υπόθεση πέντε υπήκοοι Συρίας, μεταξύ των οποίων και ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης. Οι συλληφθέντες επιχείρησαν να διευκολύνουν την παράνομη έξοδο από τη χώρα συνολικά 20 ομοεθνών τους έναντι χρηματικής αμοιβής.

Πολλά, διαφορετικά και συχνά αντικρουόμενα τα μηνύματα που εστάλησαν σήμερα τόσο όσον αφορά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Ελλάδας και δανειστών όσο και τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από το ευρώ. Την εκτίμηση ότι η συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση θα βάζει φρένο στον κατήφορο εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης την Κυριακή.

Το Σάββατο, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης είχε κάνει λόγο για «έντιμη, αλλά επώδυνη» συμφωνία. Στη διάσωση 213 μεταναστών προχώρησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας πλωτά σκάφη του Λιμενικού σε έξι διαφορετικά περιστατικά σε Κω, Χίο και Λέσβο. Δεν έχουν αναφερθεί αγνοούμενοι και όλοι οι μετανάστες που διασώθηκαν είναι καλά στην υγεία τους.

Κόσμος: Ατύχημα με το ποδήλατο είχε στη γαλλική πόλη Σιονζιέ, κοντά στα σύνορα με την Ελβετία, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. Η κατάστασή του είναι «σταθερή» όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και διακομίστηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο στη Γενεύη για πιθανό τραυματισμό στο πόδι.

Κυβερνήτης της στρατηγικής σημασίας ουκρανικής επαρχίας της Οδησσού διορίστηκε ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, πρώην πρόεδρος της Γεωργίας και ορκισμένος εχθρός του Βλαντιμίρ Πούτιν. Στόχος του είναι να προασπίσει την ουκρανική «εθνική κυριαρχία» εκεί και να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Ο διορισμός του, ωστόσο, έχει προκαλέσει την οργή της Ρωσίας.

Αμερικανοί αστυνομικοί έχουν πυροβολήσει θανάσιμα 385 ανθρώπους κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε μηνών φέτος - δηλαδή, κατά μέσο πάνω από δύο την ημέρα - γράφει η εφημερίδα Washington Post. Το ποσοστό των θανάτων είναι υπερδιπλάσιο αυτού που υπολόγισε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση την περασμένη δεκαετία, ένας απολογισμός που αξιωματούχοι παραδέχονται ότι είναι ελλιπής. Οι μισοί από τους νεκρούς ήταν λευκοί, αλλά μεταξύ των άοπλων τα δύο τρίτα ήταν Αφροαμερικανοί ή ισπανόφωνοι.

Την έντονη αντίδρασή τους σε βάρος της Μόσχας εξέφρασαν οι Βρυξέλλες αλλά και μεμονωμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την ύπαρξη ρωσικής «μαύρης λίστας» με δεκάδες Ευρωπαίους αξιωματούχους, στους οποίους έχει απαγορευτεί η είσοδος στην ρωσική επικράτεια. Η λίστα φέρεται αρχικά να ήταν «εμπιστευτική», και η ΕΕ διαμαρτύρεται πως έχει καταρτιστεί «αδιαφανώς και αυθαίρετα». Υπερασπίζεται η Ρωσία την στάση της ως απάντηση στις κυρώσεις.

Η γλώσσα των αριθμών υπερισχύει για μία ακόμη φορά. Με τις ψήφους κυρίως των ομοσπονδιών από την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, ο Ζεπ Μπλάτερ επανεξελέγη για πέμπτη θητεία στην προεδρία της ΦΙΦΑ.

Οικονομία: Αντικρουόμενες οι εκτιμήσεις για το αν, και σε ποιά έκταση, το ελληνικό ζήτημα απασχόλησε τους υπουργούς Οικονομικών του G7 στη Δρέσδη. Δεν λείπουν και οι αιχμές προς την Ουάσιγκτον.

Την ίδια στιγμή που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται έτοιμη να ζητήσει εξηγήσεις από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη για τα κριτήρια με τα οποία επελέγη η Έλενα Παναρίτη ως η νέα εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, αλλά και να γνωστοποιήσει ποιες ήταν οι εναλλακτικές προτάσεις που εξετάσθηκαν, η ίδια η κ. Παναρίτη εμφανίζεται να χαρακτηρίζει ως «ανώριμες» τις αντιδράσεις των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.

Τριάντα ερωτήσεις - απαντήσεις για τη συμπλήρωση τω φορολογικών δηλώσεων περιλαμβάνονται σε οδηγό για τους φορολογούμενους που συνέταξε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Δείτε επίσης το γνωστό «βιβλιαράκι» των οδηγιών...

Αθλητισμός: Σύμφωνα με ξένα και ελληνικά δημοσιεύματα, ο Φρανκ Άρνεσεν, ο Δανός αθλητικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, βρίσκεται στην Αργεντινή, προκειμένου να προχωρήσει τις συζητήσεις με υποψήφιους στόχος για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας.

Συνεχίζονται την Κυριακή τα πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας με τις αναμετρήσεις της 4ης αγωνιστικής. Ο Παναθηναϊκός μετά τη νίκη του στην Τούμπα επί του ΠΑΟΚ, την περασμένη αγωνιστική, με 1-0 έχει «καπαρώσει» την πρώτη θέση, καθώς ξεκίνησε με τρεις νίκες, και πλέον θα παίξει τη «ρεβάνς» στη Λεωφόρο κόντρα στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. Στο άλλο ζευγάρι ο Αστέρας θα υποδεχθεί στην Τρίπολη τον Ατρόμητο, με φόντο τη μάχη για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης της ειδικής βαθμολογίας.

Tο βράδυ της Δευτέρας αναμένεται στην Αθήνα ο Μίκαελ Εσιέν ανεβάζοντας στα ύψη τη διάθεση των φίλων του «τριφυλλιού», που ετοιμάζουν αποθεωτική υποδοχή στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: