16 Μαΐου, 2015

ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ: ΔΙΚΑΙΕΣ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ

 

"Δίκαιη απαίτηση" χαρακτηρίζει Γερμανός δικαστής του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου τις διεκδικήσεις της Ελλάδας περί των αποζημιώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, σύμφωνα με δηλώσεις που φιλοξενεί το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

"Αρκετά στοιχεία συνηγορούν υπέρ του ότι πρόκειται για δάνειο", δηλώνει ο δικαστής Ντίτερ Ντάιζεροτ και χαρακτηρίζει εύλογη την ελληνική απαίτηση για την αποπληρωμή του. Μάλιστα τονίζει ότι θα μπορούσε να ικανοποιηθεί και το αίτημα για αποζημιώσεις μεμονωμένων θυμάτων, ενώ διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για παραγραφή των απαιτήσεων λόγω της Συμφωνίας 2+4, που αποτελεί κλασικό παράδειγμα σύμβασης εις βάρος τρίτου.

"Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε από τις απαιτήσεις της", εξηγεί ο κ. Ντάιζεροτ, καθώς, όπως λέει, δεν εκφράστηκε γραπτώς και "δεν υπάρχει παραίτηση μέσω της σιωπής". Προτείνει δε, σε ό,τι αφορά τον τρόπο διεκδίκησης, την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για το οποίο όμως απαιτείται συμφωνία του Βερολίνου, ή εναλλακτικά στο Δικαστήριο Συμβιβασμού και Διαιτησίας του ΟΑΣΕ.

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της νομιμότητας των αποζημιώσεων έχει τεθεί ανοικτά και ο πρόεδρος της Γερμανίας. Παρ' ότι η Γερμανία έχει επανειλημμένα απορρίψει τα αιτήματα της Ελλάδας για πολεμικές αποζημιώσεις, σε μια αναπάντεχη δήλωση, ο πρόεδρος της χώρας, Γιοάχιμ Γκάουκ, εξέφρασε την υποστήριξή του προς τα αιτήματα της Αθήνας σχετικά με την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων στην Ελλάδα.

Μιλώντας στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο Γερμανός πρόεδρος επεσήμανε πως η Γερμανία πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το θέμα της ιστορικής ευθύνης που έχει προς την Ελλάδα. "Δεν είμαστε μονάχα πολίτες που ζουν στο σήμερα και στη σύγχρονη εποχή αλλά είμαστε επίσης απόγονοι εκείνων που άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου — και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων περιοχών, όπου επονείδιστα γνωρίζαμε λίγα σχετικά με αυτό το θέμα για τόσο μεγάλο διάστημα" επισήμανε ο Γκάουκ.

"Είναι το σωστό για μια χώρα που έχει πλήρη επίγνωση της ιστορίας της όπως η δική μας να εξετάζει τι πιθανότητες ενδεχομένως υπάρχουν για (την καταβολή) επανορθώσεων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: