26 Μαΐου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Η μεταναστευτική πολιτική Ελλάδας - Ευρώπης βρίσκεται στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιείται στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Στη σύσκεψη θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις μετά την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα ανατολικά σύνορα της χώρας και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Αισθητή πτώση των βάσεων στις Πολυτεχνικές σχολές, στις σχολές Θετικών Επιστημών και γενικότερα σε όσες σχολές έχουν ως μάθημα αυξημένης βαρύτητας τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, εκτιμούν οι εκπαιδευτικοί, καθώς τα θέματα που έπεσαν στις πανελλαδικές εξετάσεις χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά δύσκολα.

Την ίδια στιγμή που η πιθανότητα να μην πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου είναι ορατή, και η κυβέρνηση ασκεί πίεση σε φορείς να τοποθετήσουν τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος ώστε να καταστεί αυτό εφικτό η Ελλάδα βρίσκεται στο «αέρα» σε επίπεδο εκπροσώπησης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εκδήλωση στη μνήμη του Μιχάλη Παπαγιαννάκη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Μουσείο Μπενάκη, παρουσία πλήθους πολιτικών προσώπων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος έδωσε έμφαση στην ευρωπαϊκή ταυτότητα του Μ.Παπαγιαννάκη, θυμίζοντας πως θεωρούσε την ευρωπαϊκή ενοποίηση αριστερή εξέλιξη.

Άλλοι ομιλητές υπογράμμισαν το γεγονός ότι ήλθε σε σύγκρουση και με τον δογματισμό και με τον αριστερισμό. Οι πρώτοι μάρτυρες θα καταθέσουν σήμερα, Τρίτη, στην Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο που συνεδριάζει στις 10 το πρωί. Όπως συμφωνήθηκε, οι πρώτοι μάρτυρες θα είναι εκπρόσωποι επιστημονικών, τεχνικών και κοινωνικών φορέων.

Κόσμος: Νέο ρυθμό στην ευρωπαϊκή συζήτηση για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών έχει δώσει το ιρλανδικό δημοψήφισμα, που είπε το «ναι» στην εξίσωση, ανοίγοντας ξανά το θέμα σε ευρωπαϊκές χώρες που ακόμη δεν έχουν νομοθεσία. Στην πρώτη γραμμή έχει βρεθεί η Γερμανία, όπου από την ιρλανδική κάλπη και έπειτα διαρρέει πως το Βερολίνο ετοιμάζει «λάιτ» μέτρα ενώ η πίεση της των υπόλοιπων κομμάτων στην Μέρκελ για να νομοθετηθεί ο γάμος ενισχύεται - με αντίθετη όμως την συντηρητική πτέρυγα στους Χριστιανοδημοκράτες.

Αυτοκίνητα σηκώθηκαν - κυριολεκτικά - στον αέρα, τοίχοι σπιτιών και τούβλα ξηλώθηκαν σε φονικό ανεμοστρόβιλο που σάρωσε αιφνιδιαστικά την πόλη Σιουδάδ Ακούνα στο βόρειο Μεξικό, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 13 άτομα. Οι τραυματίες φτάνουν τους 290. Τουλάχιστον 38 άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο σε γηροκομείο στην Κίνα εξαιτίας φωτιάς που ξέσπασε και επεκτάθηκε σε μεγάλο τμήμα των εγκαταστάσεων. Από τους περίπου 100 ηλικιωμένους που φιλοξενούνταν στο γηροκομείο, πάνω από τους μισούς χρειάζονταν βοήθεια για να κινηθούν.

Μακάρι να ζούσε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν γιατί θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με το Ισλαμικό Κράτος, υποστηρίζει ο Ρόμπερτ Φισκ, «γνώστης» της Μέσης Ανατολής στα δυτικά ΜΜΕ. Ο αρχηγός της Αλ Κάιντ «ήταν ένας ήπιος γέροντας, συγκριτικά με τους δολοφόνους του Ισλαμικού Κράτους που κόβουν κεφάλια», γράφει ο βετεράνος ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στη Μέση Ανατολή, προτείνοντας ελλείψει του... ήπιου γέροντα- την Σαουδική Αραβία ως διαμεσολαβητή.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ έξω από το Λονδίνο για να συζητήσουν πώς μπορούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη και ποια θα είναι η σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Προς το τέλος της εβδομάδας έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί πέντε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να συζητήσει τις προτάσεις του με τους ομολόγους του της Δανίας, της Ολλανδίας, της Γαλλίας, της Πολωνία και της Γερμανίας.

Οικονομία: Στην τελική ευθεία για τη λήψη δόσεων 186 εκατ. ευρώ από ΔΝΤ και ΕΕ βρίσκεται η Κύπρος, καθώς τα δύο «αγκάθια» που είχαν παρατείνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, ξεπεράστηκαν. Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο της Κύπρου αναμένεται να παρουσιασθεί στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου, ενώ το πρώτο πράσινο φως θα δοθεί την Πέμπτη σε τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group.

Στην τόνωση της εγχώριας κατανάλωσης ποντάρει τώρα το Πεκίνο προκειμένου να ενισχύσει την επιβραδυνόμενη οικονομία της χώρας, γι' αυτό και μειώνει θεαματικά τους εισαγωγικούς δασμούς για μια σειρά αγαθών, από αθλητικά παπούτσια και είδη ρουχισμού μέχρι κρέμες προσώπου.

Τα άσχημα αποτελέσματα για το Λαϊκό Κόμμα στις ισπανικές εκλογές, το συνεχιζόμενο ελληνικό θρίλερ και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι οι αιτίες στις οποίες αποδίδουν οι αναλυτές τις πιέσεις στο ευρώ, που τη Δευτέρα διαμορφώθηκε σε χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων έναντι του δολαρίου.

Αθλητισμός: Ο Kάρλο Αντσελότι δεν θα μείνει για πολύ χωρίς δουλειά, καθώς είναι έτοιμος να γυρίσει στη Μίλαν και ν' αναλάβει την τεχνική της ηγεσία. Η επτά φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης ψάχνει τον τρόπο να βγει από την αγωνιστική μετριότητα των τελευταίων ετών και ο αντιπρόεδρος των «ροσονέρι», Αντριάνο Γκαλιάνι, ταξίδεψε στη Μαδρίτη για να συναντηθεί με τον Αντσελότι.

Παίκτης του Ολυμπιακού θα παραμείνει ως το 2017 ο Νταβίντ Φουστέρ. Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός που βρισκόταν κοντά στην έξοδο από την ομάδα του Πειραιά αλλά τα δεδομένα ανατράπηκαν και μετά από συνάντηση που είχε με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, υπέγραψε την ανανέωση της συνεργασίας του για για ακόμη δύο χρόνια. Διαβάστε τις δηλώσεις του Φουστέρ και του Μαρινάκη μετά τις υπογραφές της ανανέωσης...

Παρελθόν από τον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης αποτελεί ο Κάρλο Αντσελότι. Όπως μετέδωσε η «Marca», ο Φλορεντίνο Πέρεθ συναντήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας με τον Ιταλό τεχνικό και του ανακοίνωσε ότι δεν θα συνεχιστεί η συνεργασία τους. Το διοικητικό συμβούλιο των «μερένγκες» θα ενημερωθεί άμεσα από τον πρόεδρο του συλλόγου και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου εντός της ημέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: