29 Μαΐου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Καθοριστικά κρίνονται τα επόμενα 24ωρα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία επί του οικονομικού προγράμματος, η οποία θα ξεμπλοκάρει τη χρηματοδότηση της χώρας.

Αν και τα μηνύματα που στέλνουν οι δανειστές δεν κρίνονται αισιόδοξα, η κυβέρνηση επιμένει ότι υπάρχει κλίμα συνεννόησης και σύντομα θα ανακοινωθεί η θετική έκβαση των συνομιλιών. Με συμμετοχή-ρεκόρ που ξεπερνά τα 100 περίπτερα ξεκινά το Σάββατο και ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής, η φετινή γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό», που διοργανώνεται για ένατη συνεχή χρονιά, αυτή τη φορά στη Γεωπονική Σχολή.

Στο πνεύμα της επισήμανσης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι στην τελική ευθεία για τη συμφωνία πρέπει να υπάρχει «ψυχραιμία και αποφασιστικότητα», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης δήλωσε την Παρασκευή: «Όταν κανείς διαπραγμάτευση είσαι για όλα έτοιμος, δεν πηγαίνεις με κλειστά τα μάτια.

Η κύρια κατεύθυνση όμως, η στρατηγική επιλογή σου, είναι η συμφωνία. Αλλά ένα κράτος είναι υποχρεωμένο να είναι έτοιμο για κάθε εξέλιξη, όχι ότι θα την επιδιώξει». Με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, θα συναντηθούν εντός της ημέρας, μέλη της ΟΣΥΠΑ προκειμένου να βρεθεί μια λύση σχετικά με την 48ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορία για το διήμερο Κυριακής και Δευτέρας.

Η αντιπαράθεση των εργαζομένων στην ΥΠΑ με το υπουργείο Μεταφορών φαίνεται πως βαίνει προς εκτόνωση. Πτώση των βάσεων στις σχολές αιχμής και στις σχολές μεσαίας ζήτησης, αλλά διατήρηση στις χαμηλόβαθμες αναμένεται να φέρουν τα δύσκολα θέματα που έπεσαν σε ορισμένα μαθήματα στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων. Η πτώση αναμένεται να εμφανιστεί κυρίως στις θετικές σχολές και αισθητά λιγότερο στις θεωρητικές, ενώ στις οικονομικές η κατάσταση είναι ακόμα θολή.

Κόσμος: Υπό έλεγχο τέθηκε διαρροή ραδιενεργού υλικού, που χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς, σε αεροσκάφος της Turkish Airlines στο Νέο Δελχί. Οι πρώτες αναφορές από το αεροδρόμιο υποστηρίζουν πως δεν εξετέθησαν στο υλικό μέλη του προσωπικού.

Κύμα συζητήσεων για την κουλτούρα αστυνομικής βίας με ρατσιστικό υπόβαθρο έχει προκαλέσει στο Σικάγο η δημοσιοποιήση παλιότερης φωτογραφίας δύο αστυνομικών να ποζάρουν ως... κυνηγοί με «θήραμα» έναν Αφροαμερικανό στον οποίο έχουν φορέσει κέρατα ελαφιού. Οι δύο αστυνομικοί έχουν αποπεμφθεί αλλά η φωτογραφία, ηλικίας πάνω από μία δεκαετία, δημοσιοποιηθήκε προ ημερών από το δικαστήριο που εκδικάζει αγωγή ενός από τους δύο εναντίον της απόλυσής του.

Ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (των Σοσιαλδημοκρατών) καλεί σε μία Ευρώπη «δύο ταχυτήτων», στην οποία κινητήρας θα είναι η Γαλλία και η Γερμανία καθώς «δεν μπορούν όλες οι χώρες να κάνουν τα πάντα ταυτόχρονα». Η αναφορά έρχεται ενώ το Βερολίνο περιμένει τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θα ολοκληρώσει με την Άνγκελα Μέρκελ τις συναντήσεις του με ευρωπαίους ηγέτες στην επιδίωξή του να αλλάξει τους όρους της σχέσης Βρετανίας και ΕΕ.

Απομακρύνθηκαν προληπτικά από τα σπίτια τους οι κάτοικοι του ιαπωνικού νησιού Κουτσινοεράμπου εξαιτίας της έκρηξης του ηφαιστείου Σίντακε, εκτοξεύοντας τέφρα. Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής τραυματίες. Η στιγμή της εντυπωσιακής έκρηξης καταγράφηκε σε βίντεο.

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν παγιδευμένα αυτοκίνητα ανατινάχθηκαν στους χώρους στάθμευσης δύο πεντάστερων ξενοδοχείων στη Βαγδάτη. Οι εκρήξεις είχαν διαφορά σχεδόν ενός λεπτού, και κατέληξαν επίσης στον τραυματισμό άλλων 30 ατόμων.

Οικονομία: Σημαντική αύξηση των αποτελεσμάτων του κατέγραψε ο Όμιλος ΕΥΔΑΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στο ποσό των 71,9 εκατ. ευρώ, έναντι 70,7 εκατ. ευρώ του αντιστοίχου τριμήνου του 2014, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,7%.

Η απότομη αύξηση της διεθνής ζήτησης για τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου οδήγησε σε αύξηση των ναύλων του κλάδου κατά 57%. Όπως εκτιμάται, στις αρχές του Ιουνίου ο ΟΠΕΚ θα έχει περίπου μισό δισεκατομμύριο βαρέλια αποθηκευμένα, έτοιμα προς πώληση, τα περισσότερα για φέτος.

Στην υποβολή 200.000 φορολογικών δηλώσεων ημερησίως θα έπρεπε να προχωρούν πολίτες, λογιστές και φοροτέχνες, ώστε να κατατεθούν εκπρόθεσμα έως τις 30 Ιουνίου 5,8 εκατομμύριο δηλώσεις φυσικών προσώπων και 200.000 δηλώσεις νομικών προσώπων.

Αθλητισμός: Ισόπαλο με σκορ 1-1 τελείωσε το πρώτο παιχνίδι ανάμεσα στο Αμβούργο και στην Καρλσρούη, που θα κρίνει εάν η ομάδα του γερμανικού Βορρά θα παραμείνει στη Bundesliga ή, θα προβιβαστεί σε αυτή η ομάδα που τερμάτισε στην 3η θέση της Τσβαϊτελίγκα.

Η Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λιγκ απάλλαξε Καλλονή και Ατρόμητο, που είχαν κληθεί σε απολογία για τη μεταξύ τους αναμέτρηση για την 34η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ (1-1), η οποία είχε κριθεί «ύποπτη προς χειραγώγηση». Σύμφωνα με την Επιτροπή της Λίγκας δεν υπάρχουν στοιχεία εις βάρος των δύο ομάδων κι αυτό οδήγησε στην απαλλαγή τους.

Στην ουσία η Επιτροπή έκρινε τις ενδείξεις ανεπαρκείς για να στηρίξει τις κατηγορίες, όπως ακριβώς είχε γίνει και στην περίπτωση της Βέροιας και των παραγόντων της. «Χάσαμε την εμπιστοσύνη που είχαμε και πρέπει να την ξανακερδίσουμε, ξεκινώντας από αύριο», ήταν το μήνυμα του Σεπ Μπλάτερ από την ομιλία του στην έναρξη του κογκρέσου της FIFA  στη Ζυρίχη, όπου την Παρασκευή αναμένεται να διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου της ομοσπονδίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: