09 Απριλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:Κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής συζητείται σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου το οποίο περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για την επαναπρόσληψη των απολυμένων, την αποκατάσταση των «διαθέσιμων» αλλά και την πρόσληψη των αδιόριστων επιτυχόντων σε παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας για τον εντοπισμό σκάφους στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου.

Ο συναγερμός σήμανε όταν μετανάστης κάλεσε τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, λέγοντας ότι βρίσκεται σε σκάφος μαζί με άλλα 200 άτομα. Ζήτημα αλλαγής του συστήματος εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών αρχών πρόκειται να θέσει στο αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση, κρίνοντας ότι το σημερινό σύστημα είναι ακραία πλειοψηφικό και δεν επιτρέπει την πραγματική συμμετοχή και δημοκρατία. Οι αλλαγές δεν θα αιφνιδιάσουν, λέει σε έγγραφό του ο υπουργός Εσωτερικών.

Υπερτριπλάσιος σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2014 είναι ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης τους τρεις πρώτους μήνες του 2015. Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή, τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο μπήκαν στην Ελλάδα με διάφορα μέσα διά θαλάσσης  10.445 άτομα, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2014 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 2.863 άτομα.

Κόσμος: Σε στρατηγική «διαίρει και βασίλευε» που ακολουθεί η Μόσχα για να εμποδίσει την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση εντάσσουν οι New York Times την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα. Γαλλικές συνδικαλιστικές ομοσπονδίες πραγματοποιούν πορεία στο Παρίσι και έχουν απευθύνει κάλεσμα σε απεργία εναντίον της λιτότητας. Στο στόχαστρο βρίσκονται το πάγωμα των μισθών στο δημόσιο και το νομοσχέδιο Μακρόν για τα εργασιακά.

Η Τεχεράνη διαμηνύει πως θα φτάσει σε τελική συμφωνία με τους Έξι για το πυρηνικό της πρόγραμμα μόνο εάν αρθούν πλήρως όλες οι κυρώσεις σε βάρος της, όπως ανέφερε ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί. Οι Έξι θα ξεκινήσουν εκ νέου, μετά την πρώτη συμφωνία της Λωζάννης, τις συνομιλίες με στόχο πλήρη συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου -οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να δεχθούν παρά σταδιακή άρση των κυρώσεων. Παράλληλα, φουντώνει η αντιπαράθεση για την Υεμένη, όπου το Ιράν υποστηρίζει τους αντάρτες Χούτι.

Ο Ματέο Σαλβίνι, αρχηγός της ξενοφοβικής ιταλικής Λέγκας του Βορρά, προκάλεσε πολιτική καταιγίδα στη Ρώμη με την... «πρότασή» του για τους καταυλισμούς Ρομά: Αν ήταν στο χέρι του, «θα τους ισοπέδωνε» είπε σε συνέντευξή του που μονοπωλεί τα ιταλικά πρωτοσέλιδα. Λιγότερο οι - γνωστές - απόψεις του και περισσότερο η επιθετικότητα με την οποία τις εξέφρασε έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από τη Βουλή μέχρι ακόμη και το Βατικανό, αλλά το χειρότερο είναι ότι οι υποστηρικτές του πηγαίνουν παραπέρα: «Ας τους ισοπεδώσει, κι αν είναι κι οι Ρομά μέσα, καλύτερα» λένε.

Μετά το σάλο που έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ το βίντεο με τη δολοφονία 50χρονου αφροαμερικανού από λευκό αστυνομικό στη Νότια Καρολίνα, μίλησε για πρώτη φορά ο μάρτυρας που τράβηξε τις συγκλονιστικές εικόνες. Σύμφωνα με τον ίδιο, είχε προηγηθεί διαπληκτισμός μεταξύ των δύο ανδρών, στον οποίο ο αστυνομικός «είχε απολύτως τον έλεγχο», σύμφωνα με τον μάρτυρα.

Οικονομία: Κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη βλέπει ο επικεφαλής των Γερμανών «Σοφών» της Οικονομίας Κρίστοφ Σμιντ σε συνέντευξή του στην Westdeutsche Allgemeine Zeitung. Αμέσως μετά το Πάσχα θα ξεμπλοκάρει το εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Όπως δήλωσε στα Νέα ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ.Στρατούλης, με νομοσχέδιο που κατατίθεται την ερχόμενη εβδομάδα θα προβλέπεται η κατάργηση του μαθηματικού τύπου για τον υπολογισμό του εφάπαξ.

Το γλυπτό σύμβολο του ευρώ στην οικονομική πρωτεύουσα της ευρωζώνης στην Φρανκφούρτη βρίσκεται υπό κατάρρευση και θα κοστίσει πολλά ευρώ για να διορθωθεί. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, το διάσημο γλυπτό ύψους 14 μέτρων που απεικονίζει το σύμβολο ευρώ (ένα γιγάντιο μπλε "€" με 12 κίτρινα αστέρια) χρειάζεται αποκατάσταση. Οι λαμπτήρες μέσα στο σύμβολο πρέπει να αντικατασταθούν, θα πρέπει να αφαιρεθούν αυτοκόλλητα στο εξωτερικό του, αλλά και να καθαριστεί, καθώς βάνδαλοι προσφάτως του ζωγράφισαν ένα κόκκινο αστέρι.

Αθλητισμός: Παρελθόν από τον πάγκο της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια αποτελεί ο Βίκτορ Φερνάντεζ, μετά από λιγότερο από εννιά μήνες στο «τιμόνι» της ισπανικής ομάδας. Η διοίκηση του συλλόγου της Γαλικίας ανακοίνωσε, την απόλυση του έμπειρου Ισπανού τεχνικού, μετά την εντός έδρας ισοπαλία με την ουραγό της βαθμολογίας και καταδικασμένη σε υποβιβασμό Κόρδοβα (1-1).

Σε ρυθμό... ρελαντί η Μπαρτσελόνα νίκησε 4-0 την Αλμερία για την 30ή αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος, καθώς Μέσι και Σουάρες πρόσφεραν και πάλι το δικό τους λάτιν σόου μπροστά στους φιλάθλους τους. Μίνι-έκπληξη έγινε στο «Ριαθόρ», όπου η ουραγός Κόρντομπα πήρε βαθμό από τη Λα Κορούνια (1-1), η οποία από το 55΄ έπαιζε με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Λουισίνιο.

Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς που πέτυχε χατ-τρικ, η Παρί Σεν Ζερμέν επιβλήθηκε με 3-1 της Σεντ Ετιέν στο δεύτερο χρονικά ημιτελικό του κυπέλλου Γαλλίας και εξασφάλισε το εισιτήριο για τον τελικό, όπου θα διεκδικήσει το τρόπαιο με αντίπαλο την Οσέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: