10 Απριλίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:Την εκτίμηση πως η ροή των προσφύγων προς την Ελλάδα αυξήθηκε λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Συρία εκφράζει η αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου, επισημαίνοντας πως πρόκειται για πρόσφυγες κι όχι για μετανάστες.

Κάθε άλλο παρά σύμμαχος είναι φέτος ο καιρός για τους εκδρομείς του Πάσχα. Οι περισσότερες περιοχές της χώρας πλήττονται από κακοκαιρία, ενώ ταλαιπωρία προβλέπεται για όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν με πλοίο, αφού τα περισσότερα δρομολόγια ακυρώθηκαν εξαιτίας των ανέμων που κατά τόπους φθάνουν τα 8 με 9 μποφόρ. Βελτίωση του καιρού προβλέπεται από το απόγευμα.

Ταλαιπωρία αναμένεται για εκατοντάδες επιβάτες που ταξιδεύουν με το επιβατηγό-οχηματαγωγό Νήσος Μύκονος, αφού λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών το πλοίο αναγκάστηκε να διακόψει το ταξίδι του για την Ικαρία και τη Σάμο και επέστρεψε αργά το βράδυ της Πέμπτης στο λιμάνι της Ερμούπολης, στη Σύρο.

Την ώρα που στην Κύπρο η διχοτόμηση διαιωνίζεται και εν όψει του νέου γύρου διακοινοτικών συνομιλιών, οι Τουρκοκύπριοι καλούνται να αναδείξουν την νέα ηγεσία τους, στις 19 Απριλίου, σε μια δύσκολη για τους ίδιους συγκυρία. Στις «εκλογές» συμμετέχουν τέσσερις βασικοί υποψήφιοι.

Για τη θέση του μετακλητού γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών επιλέχθηκε ο κ. Γεώργιος Τσίπρας, ξάδελφος του πρωθυπουργού, με απόφαση που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κόσμος: Την υποψηφιότητά στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 σκοπεύει να ανακοινώσει την Κυριακή η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Daily Mail η οποία επικαλείται δηλώσεις ανώνυμης πηγής.

Συνάντηση στον Παναμά είχαν το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο κουβανός ομόλογός του Μπρούνο Ροντρίγκεζ, επ' ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής της Αμερικής. Ήταν η πρώτη συνάντηση αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Κούβας σε τόσο υψηλό επίπεδο, από το 1958. Την ίδια στιγμή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εισηγείται να αφαιρεθεί η Κούβα από την αμερικανική λίστα χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

Ο αστυνομικός στη Νότια Καρολίνα που πυροβόλησε πισώπλατα τον άοπλο Ουόλτερ Σκοτ, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ, είχε κατηγορηθεί παλαιότερα για υπερβολική χρήση βίας. Η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας Εθνικό Μέτωπο (FN), Μαρίν Λεπέν, ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι ξεκινά μια «πειθαρχική» διαδικασία σε βάρος του πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λεπέν, ιδρυτή και επίτιμου προέδρου του κόμματος, τον οποίο προέτρεψε να αποσυρθεί από την πολιτική.

Τρία είναι τελικά τα θύματα της ένοπλής επίθεσης του ιταλού επιχειρηματία Κλάουντιο Τζιαρντιέλο, ο οποίος το πρωί της Πέμπτης άνοιξε πυρ σε αίθουσα του δικαστηρίου του Μιλάνου, όπου δικαζόταν για δόλια χρεοκοπία. Ο Τζιαρντιέλο συνελήφθη σε προάστιο της ιταλικής πόλης.

Οικονομία: Το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά ότι το ΔΝΤ ζήτησε από τον υπουργό Γιάννη Βαρουφάκη νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, στη συνάντηση που είχε με την Κριστίν Λαγκάρντ την Κυριακή στην Ουάσινγκτον.

Το μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να πάψουν τα λόγια και να επιταχύνει η δουλειά έστειλε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας τη Μ.Πέμπτη στο Ατλαντικό Συμβούλιο (Atlantic Council) στην Ουάσινγκτον. Παράλληλα, εμφανίσθηκε δεκτική στο να επιδειχθεί σεβασμός σε πολιτικές δεσμεύσεις που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση.

«Εισέπραξα τα χρήματά μου», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ, επιβεβαιώνοντας ότι η Αθήνα αποπλήρωσε στο ΔΝΤ το οφειλόμενο ποσό για τον Απρίλιο, δόση για την οποία γράφτηκαν πολλές σελίδες με δηλώσεις και εικασίες ως προς το αν η Αθήνα θα κατάφερνε να την πληρώσει.

Αθλητισμός: Σημαντικό έδαφος στη μάχη για την απευθείας έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ έχασε η Βαλένθια στο «Σαν Μαμές». Οι «νυχτερίδες» κρατούσαν μέχρι το 90΄ τη μεγάλη νίκη απέναντι στην Αθλέτικ Μπιλμπάο, αλλά ο Αντούριθ «μίλησε» τελευταίος και οι Βάσκοι «έσωσαν την παρτίδα» (1-1). Από το 84΄ η Βαλένθια έπαιζε με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Οταμέντι.

Αποχωρεί οριστικά από την Μπαρτσελόνα στα τέλος της σεζόν ο Ντάνι Άλβες, όπως ανακοίνωσε τη Μ. Πέμπτη ο ατζέντης του Βραζιλιάνου. Η Καταλανική ομάδα έκανε στον Άλβες την τελευταία πρόταση με τον παίκτη να αρνείται και μάλιστα να δηλώνει, μέσω του ατζέντη του, λυπημένος από την εξέλιξη αυτή.

Όσον αφορά την πρόταση, οι «μπλαουγκράνα» πρότειναν συμβόλαιο με τα ίδια χρήματα άλλα για 1+1+1 χρόνια με το συμβόλαιο να ανανεώνεται αυτόματα αν ο βραζιλιάνος μπακ έπαιζε το 60% των αγώνων μέσα στη σεζόν. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στον παίκτη που ήθελε 3ετές ή έστω 2+1 χρόνια, έτσι αρνήθηκε και η καριέρα του στη Μπαρτσελόνα πλησιάζει στο τέλος της.

Η Ξάνθη έκανε το μεγάλο βήμα για την πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας εις βάρος του Ηρακλή, αφού στον πρώτο μεταξύ τους ημιτελικό κόντρα στον Ηρακλή, επικράτησε 1-0 στο Καυταντζόγλειο, μπροστά σε 20.000 φιλάθλους των γηπεδούχων. Για την ακριτική ομάδα σκόραρε στο 7ο λεπτό ο Κλέιτον. Ο επαναληπτικός θα γίνει στις 19 Απριλίου στα Πηγάδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: