03 Απριλίου, 2015

ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΦΟΡΟ ΓΙΑ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

 

Διορθώθηκε η αδικία και δεν θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για ανείσπρακτα ενοίκια το 2014 οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αρκεί να εκχωρήσουν το δικαίωμα είσπραξης τους στο Δημόσιο, όπως ανακοίνωσε στους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Η κ. Βαλαβάνη ανέφερε ότι αρχικά η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων είχε προχώρησε στην τυπική εφαρμογή του νόμου που προβλέπει ότι και τα ανείσπρακτα ενοίκια δηλώνονται και φορολογούνται, αλλά η πολιτική ηγεσία αποφάσισε διαφορετικά. Για τον λόγο αυτό, η κ. Βαλαβάνη δήλωσε ότι θα προωθηθεί άμεσα τροπολογία στη Βουλή, με στόχο να μην επιβαρυνθούν άδικα οι ιδιοκτήτες που δεν εισέπραξαν ενοίκια πέρυσι.

Στην τροπολογία θα αναφέρεται ότι και για τη χρήση του 2014 θα ισχύσει το προηγούμενο καθεστώς, γεγονός που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ανείσπρακτων ενοικίων θα μπορούν με μία χειρόγραφή δήλωση να τα εκχωρήσουν στο Δημόσιο.  Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, η κ. Βαλαβάνη επανέλαβε ότι θα αντικατασταθεί από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας στο δεύτερο εξάμηνο και ότι θα ισχύσει αφορολόγητο όριο οριζόντια και όχι μόνο για την πρώτη κατοικία.

Επισημαίνεται ότι αν το αφορολόγητο όριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, οριστεί στις 50.000 ευρώ, τότε το 41,7% των ιδιοκτητών θα μείνει αφορολόγητο, αλλά οι άλλοι ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να πληρώσουν τεράστιο φόρο προκειμένου το Δημόσιο να εισπράξει περίπου 3 δισ. ευρώ.  Όσον αφορά τις αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, αυτές σύμφωνα με την κ. Βαλαβάνη, θα καθοριστούν με το νέο φορολογικό νομοσχεδίου, που θα έρθει στη Βουλή το φθινόπωρο.

Για την αύξηση του ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι, αν και τάσσεται υπέρ του μέτρου, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν νομοθετικά κωλύματα. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή ανέλαβε προσωπική δέσμευση ότι δεν θα υπογράψει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, δίνοντας τέλος στα σχετικά σενάρια.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: