10 Μαρτίου, 2015

ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΝΑΚΗΡΥΞΕ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

 

Κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών ανακήρυξε τη Βενεζουέλα ο Μπαράκ Ομπάμα με εκτελεστική εντολή του, επιβάλλοντας κυρώσεις σε επτά αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής της εθνικής αστυνομίας της Βενεζουέλας και ο γενικός διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών, και εκφράζοντας την ανησυχία του για τη μεταχείριση των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης της χώρας.

“Αξιωματούχοι της Βενεζουέλας που στο παρελθόν και σήμερα παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της Βενεζουέλας και εμπλέκονται σε περιστατικά πολιτικής διαφθοράς δε θα είναι ευπρόσδεκτοι εδώ, και έχουμε τώρα όλα τα εργαλεία για να μπλοκάρουμε τα περιουσιακά τους στοιχεία και τη χρήση τους στα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά συστήματα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ. 

“Είμαστε βαθύτατα ανήσυχοι για τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Βενεζουέλας να κλιμακώσει τις απειλές των πολιτικών της αντιπάλων. Τα προβλήματα της Βενεζουέλας δεν μπορούν να επιλυθούν με την ποινικοποίηση της διαφωνίας”, πρόσθεσε ο ίδιος. "Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προωθήσουμε τις δημοκρατικές αρχές στη Βενεζουέλα χρησιμοποιώντας οικονομικές κυρώσεις", είπε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου. 

Πάντως, υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις δεν θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στον ενεργειακό τομέα του Καράκας. Απαντώντας στην κίνηση των ΗΠΑ, η Βενεζουέλα ανακάλεσε στο Καράκας για διαβουλεύσεις τον κορυφαίο διπλωμάτη της χώρας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Ανακαλέσαμε για άμεσες διαβουλεύσεις τον Μαξιμίλιεν Σάντσες Αρβελάις, τον επιτετραμμένο μας στις Ηνωμένες Πολιτείες", γνωστοποίησε η υπουργός Εξωτερικών Ντέλσι Ροντρίγκες μέσω του λογαριασμού της στο Twitter.


Δεν υπάρχουν σχόλια: