15 Μαρτίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Το χρέος άνω των 10 τρισεκατομμυρίων της Ευρώπης είναι αέρας «γι' αυτό και εμείς θα τους πληρώσουμε με αέρα» δηλώνει γελώντας στην Καθημερινή της Κυριακής ο υπουργός Επικρατείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης. 

Νεκρός βρέθηκε λίγο πριν τις 8 το πρωί σε αγροτική περιοχή στον Κατσικά Ιωαννίνων, περίπου 800 μέτρα από τη Γαλακτοκομική Σχολή, ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από τις 6 Φεβρουαρίου. Η σορός είναι σε κατάσταση προχωρημένης σήψης και δεν έχει γίνει ακόμη ταυτοποίηση. Ωστόσο, βάσει των ρούχων εκτιμάται ότι πρόκειται για τον 20χρονο σπουδαστή. Κατολισθήσεις, πλημμύρες καθώς και ζημίες σε υποδομές προκάλεσαν στο οδικό δίκτυο της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας οι βροχοπτώσεις, ενώ σε ορισμένες περιοχές είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω χιονοπτώσεων. Στην Ορεστιάδα οι γραμμές του ΟΣΕ υπερκαλύφθηκαν από νερά, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συγκοινωνία.

Ευπρόσδεκτο χαρακτηρίζουν κάθε έλεγχο από τα όργανα της Πολιτείας ο Κώστας Λαλιώτης και η Βάσω Παπανδρέου, με αφορμή δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος για έρευνα του ΣΔΟΕ στα περιουσιακά στοιχεία των δύο πρώην υπουργών, ενός πρώην βουλευτή και συγγενικών τους προσώπων, για την περίοδο 2000- 2012. Θετικά αξιολογούν τους χειρισμούς της κυβέρνησης, έξι στους δέκα Έλληνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue. Το 59% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους για τη συμφωνία του Eurogroup, η κυβέρνηση «μάλλον δεν μπορούσε να κερδίσει περισσότερα», έναντι 36%, που θεωρούν ότι «μάλλον μπορούσε να κερδίσει περισσότερα».

Κόσμος:Σε κατάσταση εκτάκτης ανάγκης κηρύχθηκε το Βανουάτου μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Παμ. Ολόκληρα χωριά ισοπεδώθηκαν σε μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της περιοχής. Τα περισσότερα σπίτια έχουν καταστραφεί και χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι. Στους οκτώ οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, φόβοι για πολλά περισσότερα θύματα. Αεροσκάφη που μεταφέρουν βοήθεια έφτασαν στο αεροδρόμιο του Πορτ Βίλα.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν σε διπλή βομβιστική επίθεση σε χριστιανική συνοικία στη Λαχόρη. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν οι Ταλιμπάν του Πακιστάν. Οι εκρήξεις συγκλόνισαν με διαφορά λίγων λεπτών τη συνοικία Γιουχαναμπάντ, όπου διαμένουν στην πλειονότητά τους χριστιανοί, την ώρα που δεκάδες πιστοί παρακολουθούσαν την κυριακάτικη λειτουργία.

Τουλάχιστον 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πολιτεία Σάντα Καταρίνα της Βραζιλίας, όταν λεωφορείο ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε σε γκρεμό 400 μέτρων. Τα συνεργεία διάσωσης που έσπευσαν στην περιοχή καταβάλουν προσπάθειες για ανάσυρση των επιζώντων καθώς πολλοί βρίσκονται ακόμα εγκλωβισμένοι μέσα στο όχημα.

Ο πρόεδρος των Νησιών Βανουάτου απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να «βοηθήσει στην αντιμετώπιση των καταστροφών που μας χτύπησαν» με το πέρασμα του κυκλώνα «γίγαντα» Παμ. Οι κάτοικοι πέρασαν δεύτερη νύχτα στα καταφύγια, ενώ εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών - μέχρι στιγμής, οκτώ - θα αυξηθεί όταν η εικόνα ξεκαθαρίσει.

Το κέντρο του Βούπερταλ βρέθηκε σε κατάσταση πολιορκίας, με ισχυρή αστυνομική παρουσία απέναντι σε πέντε διαφορετικές διαδηλώσεις στο δρόμο: Σαλαφιστές (ακραίοι ισλαμιστές), ακροδεξιοί, χούλιγκαν και υποστηρικτές της ισλαμοφοβικής Pegida - τρία συγκοινωνούντα δοχεία και, τέλος, πολίτες απέναντι σε κάθε ακραία φωνή. Ο φόβος συγκρούσεων τελικά δεν επαληθεύτηκε, παρά την ένταση με τους ένστολους, χάρη στην ισχυρή παρουσία της αστυνομίας αλλά και τη χαμηλή προσέλευση στις συγκεντρώσεις της ακροδεξιάς.

Οικονομία: «Η εξέλιξη των δημοσίων εσόδων δεν είναι καθόλου κακή. Υπήρξε μείωση το πρώτο δίμηνο, αλλά παράλληλα υπήρξε μείωση δαπανών, οπότε αυτό έχει μεγάλη σημασία. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην εξασφάλιση των κονδυλίων για μισθούς και συντάξεις» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε φόβους ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας στο τέλος του τρέχοντος μηνός, υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα καταβολής μισθών και συντάξεων, αφού έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε αυτοί να καταβάλλονται κανονικά» ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι.

Κατατέθηκε τροπολογία που προσφέρει σε όσους σπεύσουν να πληρώσουν έως τις 27 Μαρτίου το σύνολο ή μέρος ληξιπρόθεσμης οφειλής τους προς την εφορία τη δυνατότητα να απαλλαγούν από το 100% των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής που την επιβαρύνουν. Σε μια προσπάθεια άμεσης είσπραξης εσόδων το υπουργείο Οικονομικών δίνει τη δυνατότητα αυτή για περιορισμένο χρονικό διάστημα ενεργοποιώντας μια «ρύθμιση εξπρές».

Αθλητισμός: Έστω και αν είχε το μυαλό της στην επερχόμενη ρεβάνς του Champions League με τη Ντόρτμουντ, η Γιουβέντους συνέχισε την προέλασή της προς τον τίτλο στο Campionato, νικώντας 1-0 την Παλέρμο στη Σικελία, στο παιχνίδι που άνοιξε την αυλαία της 27ης αγωνιστικής. Η Κάλιαρι δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί τον παράγοντα έδρα για να πάρει βαθμολογική ανάσα και συμβιβάστηκε στην ισοπαλία, 1-1, με την Εμπολι.

Η Μονπελιέ επικράτησε 3-1 της Ρεμς, στο πλαίσιο της 29ης αγωνιστικής του Championnat και άφησε πίσω της τη βαριά ήττα με 5-1 από την πρωτοπόρο Λιόν την περασμένη αγωνιστική. Η Σεντ Ετιέν επικράτησε εκτός έδρας 3-2 της ουραγού Μετς και παραμένει στο κυνήγι ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου για την επόμενη σεζόν. Αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ η Λοριάν έκανε την ανατροπή και επικράτησε με 2-1 της Καέν, για να απομακρυνθεί απ’ την επικίνδυνη ζώνη. Βαθμολογική ανάσα πήρε και Λανς, καθώς επιβλήθηκε με 1-0 της Τουλούζ στο ντέρμπι των ομάδων της ουράς του βαθμολογίας

Ως πρωτοπόρος θα υποδεχθεί η Μπαρτσελόνα τη Ρεάλ Μαδρίτης, στο μεγάλο ντέρμπι της επόμενης Κυριακής στο «Καμπ Νου», αφού με δύο γκολ του Λιονέλ Μέσι, οι «μπλαουγκράνα» πέρασαν νικηφόρα (2-0) από την έδρα της Εϊμπάρ. Η τρίτη συνεχόμενη ισοπαλία για την Ατλέτικο Μαδρίτης στο ισπανικό πρωτάθλημα, αυτή τη φορά 0-0 με την Εσπανιόλ στη Βαρκελώνη, έριξε τους πρωταθλητές στην τέταρτη θέση της κατάταξης, ένα βαθμό πίσω από τη Βαλένθια. Με χατ τρικ του Αλμπέρτο Μπουένο η Ράγιο Βαγιεκάνο επικράτησε με 3-1 της Γρανάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: