15 Μαρτίου, 2015

ΠΥΡΡΕΙΑ ΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ

 

Η τρόικα που δεν λέγεται πια τρόικα αλλά θεσμοί, που δεν θα μας ελέγχουν στην Ελλάδα αλλά στις Βρυξέλλες. Και στον αντίποδα η οικονομική ασφυξία της χώρας και ο μονόδρομος προς το 3ο μνημόνιο. Μια πύρρειος νίκη της κυβέρνησης που προς το παρόν περιορίζεται σε επικοινωνιακό επίπεδο…

Πολύτιμος σύμμαχος αποδείχθηκε για την κυβέρνηση ο ευρωβουλευτής των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς, ο οποίος, με μια τροπολογία που κατέθεσε και η οποία υπερψηφίστηκε από τους συναδέλφους του, κατάφερε να βγάλει την ΕΚΤ εκτός παιχνιδιού. Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία διαπιστώνει την ύπαρξη σύγκρουσης συμφερόντων κατά τη λειτουργία της ΕΚΤ ως Ανεξάρτητης Αρχής άσκησης νομισματικής πολιτικής και ως μέλος της τρόικας σε προγράμματα χρηματοδοτικής «βοήθειας» που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ESM ή του EFSF, όπως συμβαίνει με την Ελλάδα.

Ειδικότερα η Ευρωβουλή κατά την ψήφιση της Ετήσιας Έκθεσης της ΕΚΤ έτους 2013 υπερψήφισε την τροπολογία του Ν. Μαριά, με την οποία κάνει αποδεκτές τις προτάσεις του γενικού εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Pedro Cruz Villalon, σύμφωνα με τις οποίες πέραν των άλλων γίνεται δεκτό ότι όταν ένα πρόγραμμα λειτουργεί ως μέτρο εντασσόμενο στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλει να απέχει «από κάθε είδους άμεση παρέμβαση στα προγράμματα χρηματοδοτικής “βοήθειας” που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ESM ή του EFSF».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει άμεσα την αποπομπή της ΕΚΤ από την τρόικα ή άλλως θεσμούς. Έστω και αν θα αντικατασταθεί από εκπροσώπους των μηχανισμών. Σε επίπεδο εντυπώσεων τουλάχιστον η νίκη αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική καθώς βγάζει από το «παιχνίδι» τον Μάριο Ντράγκι, το οποίο άλλωστε η κυβέρνηση δείχνει ως κύριο υπεύθυνο για την οικονομική ασφυξία της χώρας.

Οι… γνωστοί άγνωστοι
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση κατάφερε να ξεπεράσει με αρκετή ευκολία την επίσκεψη των θεσμών που δεν είναι άλλοι από τη γνωστή σε όλους μας τρόικα. Ο έλεγχος έγινε, οι φάκελοι ετοιμάστηκαν, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά όλα έγιναν με τους όρους του Μεγάρου Μαξίμου. Όταν ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ ψιθύριζε στο αυτί του Γιάνη Βαρουφάκη ότι σκότωσε την τρόικα, προκαλώντας το γνωστό πια επιφώνημα του υπουργού Οικονομικών, ακριβώς αυτό εννοούσε.

Η κυβέρνηση πέτυχε αυτό που προσπαθούσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι έλεγχοι να γίνονται με το λιγότερο κόστος για τη χώρα. Θυμίζεται πως η επίσκεψη των τροϊκανών στην Αθήνα κάθε φορά σήμαινε την καθίζηση του τζίρου και μια κοινωνική αναστάτωση. Εισέβαλλαν ως αφεντικά στα γραφεία υπουργών, οι οποίοι ως υπάλληλοι καλούνταν να λογοδοτήσουν. Ο πρώην αντιπρόεδρος είχε επιλέξει τη λύση του Παρισιού, αλλά οι εκλογές δεν του επέτρεψαν να χαρεί την επιτυχία του. 

Η νέα κυβέρνηση πάλι εξασφάλισε πως οι συναντήσεις θα γίνονται ακριβώς όπως πρέπει: τα τεχνικά κλιμάκια, υπάλληλοι δηλαδή, θα συναντώνται με υπαλλήλους των υπουργείων και μάλιστα σε ουδέτερο χώρο. Αυτή τη φορά επιλέχθηκε ένα δωμάτιο γνωστού ξενοδοχείου. Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι επί της ουσίας άλλαξε κάτι. Μόνο στις εντυπώσεις, αλλά και αυτό είναι αρκετό ως πρώτο βήμα. Ο τελικός έλεγχος πάλι θα γίνεται στις Βρυξέλλες, όχι από τους υπαλλήλους τύπου Μαζούτ, αλλά από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους.
  
Υψηλοί τόνοι
Έχοντας πετύχει έναν πρώτο στόχο, η κυβέρνηση έχει βάλει σε δράση έναν ακόμα: η Ελλάδα έχει αξιοπρέπεια και ουδείς μπορεί να την αμφισβητεί. Διόλου τυχαίες δεν είναι οι δηλώσεις της συμβούλου του Γιάνη Βαρουφάκη, Ελένης Παναρίτη, ότι οι δανειστές συμπεριφέρονται υποτιμητικά. Δημιουργείται έτσι το πλαίσιο ώστε η ελληνική πλευρά να έχει δικαιολογία αν αναγκαστεί για λόγους εντυπώσεων να σταματήσει οποιαδήποτε στιγμή τις συζητήσεις.
 
Στο ίδιο πλαίσιο είναι και οι δηλώσεις που γίνονται όλο το τελευταίο διάστημα. Είτε αυτές αφορούν τη συνθήκη Σέγκεν και την πιθανότητα η Ελλάδα να βγει από αυτή, είτε τους τζιχαντιστές που θα κατακλύσουν το Βερολίνο. Οι Έλληνες αξιωματούχοι γνωρίζουν πολύ καλά πως ακόμα και αν δίναμε χαρτιά στους χιλιάδες μετανάστες, έτσι όπως το εννοούν, δύσκολα θα μπορούσαν να περάσουν σε άλλη χώρα και αυτό διότι πολύ απλά θα έκλειναν τα σύνορά τους οι γείτονες. Αφέλεια;
 
Σε καμία περίπτωση. Και αυτό αποδεικνύεται από τις δηλώσεις τού πλέον αρμόδιου υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά, ο οποίος προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «θα υπάρξουν εκατομμύρια μετανάστες και χιλιάδες τζιχαντιστές που θα έρθουν στην Ευρώπη αν καταρρεύσει η Ελλάδα», λέγοντας ότι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι αποσταθεροποιημένη. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ως «πολιτιστικό ρατσισμό» αυτό που κάνει η Ευρώπη στην Ελλάδα. 

«Είναι αναγκαίο για το μέλλον της Ευρώπης να βρεθεί άλλος τρόπος συμπεριφοράς για την Ελλάδα. Πρόκειται επίσης για γεωστρατηγική αναγκαιότητα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Μέχρι στιγμής υπήρξαν προσπάθειες για να καταρρεύσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τις πρώτες μέρες. Τώρα, γίνεται προσπάθεια να συμβεί αυτό πιο αργά, αλλά τι θα επακολουθήσει; Ακροδεξιά, χάος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: