13 Μαρτίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 
 
Ελλάδα:Στο σπίτι τους στην Αθήνα με θέα την Ακρόπολη φωτογραφήθηκαν ο Γιάννης Βαρουφάκης και η συζυγός του Δανάη Στράτου για το εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό Paris Match. Ο υπουργός Οικονομικών παραχώρησε συνέντευξη που δημοσιεύεται με τίτλο «Γιάννης Βαρουφάκης. Πριν από τη μάχη». Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει «μεγάλη πρόοδος» στο ελληνικό ζήτημα εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πριν από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο ίδιος κάλεσε όλες τις πλευρές να συνεργαστούν και απέρριψε το ενδεχόμενο αποτυχίας. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βούλησή του και την αισιοδοξία του για επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν. Η ανάπτυξη και οι επενδύσεις στην Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Μάρτιν Σουλτς στις Βρυξέλλες. Ο επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει έντιμος συμβιβασμός και θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις για να ξεπεραστεί η κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» είπε ο κ. Τσίπρας. Σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.Στο κλιμακωτό άνοιγμα των θυροφραγμάτων της Κερκίνης προχώρησε η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, ενώ οχυρώνονται οι δήμοι Εμμανουήλ Παππά και Βισαλτίας, μετά τις τελευταίες μετρήσεις της στάθμης του νερού, που έδειξαν ότι η λίμνη είναι στο «κόκκινο».

Υπό κατάληψη τελεί το κτήριο της Νομικής Σχολής από ομάδα αντιεξουσιαστών που ζητούν την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού, την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' (υψίστης ασφαλείας) και των αντιτρομοκρατικών νόμων, καθώς και την απελευθέρωση των συγγενών των κρατουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς. 

Κόσμος: Δεκτό έγινε τελικά από τις δικαστικές αρχές της Σουηδίας το αίτημα του Τζούλιαν Άσανζ να καταθέσει από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για τις εις βάρος του κατηγορίες περί σεξουαλικής επίθεσης εναντίον δύο γυναικών. Την εξέλιξη χαιρέτισε ο συνήγορος του ιδρυτή του WikiLeaks, δηλώνοντας ότι οι σουηδικές αρχές αποδέχθηκαν «αυτό που ζητούσαμε εδώ και τέσσερα χρόνια».

Τη συμμαχία του Ισλαμικού Κράτους με τη Μπόκο Χαράμ ανακοίνωσε, μέσω ηχογραφημένου μηνύματος, εκπρόσωπος της ISIS. «Σας ανακοινώνουμε την επέκταση του χαλιφάτου στη δυτική Αφρική, καθώς ο χαλίφης (...) αποδέχθηκε τη δήλωση πίστης των αδελφών μας της σουνιτικής οργάνωσης» ακούγεται να λέει ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Αντνάνι.

Το τελευταίο τεύχος του περιοδικού TIME φιλοξενεί στο εξώφυλλό του την Χίλαρι Κλίντον που φαίνεται σαν να έχει κέρατα. Το γράμμα "M" από τον τίτλο του περιοδικού, που φιλοξενεί άρθρο με τίτλο «Ο Τρόπος της Κλίντον» σχετικά με τις πιθανότητές της για την αμερικανική προεδρία, σχηματίζει κάτι που μοιάζει με κέρατα στο κεφάλι της πρώην υπουργού εξωτερικού.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις εγκληματικές πράξεις που διαπράχθηκαν στο Φέργκιουσον» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, καταδικάζοντας την επίθεση κατά δύο αστυνομικών. Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «δικαιολογημένες» τις διαδηλώσεις για τη ρατσιστική συμπεριφορά ανδρών της αστυνομίας, αλλά υποστήριξε πως αυτοί που πυροβόλησαν «είναι εγκληματίες και πρέπει να συλληφθούν».

Νεκρός από τα πυρά αξιωματικού της ασφάλειας του υπόγειου σιδηροδρόμου των ΗΠΑ έπεσε άγνωστος άνδρας μέσα σε σήραγγα κοντά στο σταθμό του μετρό της Ουάσινγκτον Πότομακ Αβενιου. Τον άνδρα εντόπισε ο οδηγός συρμού του υπόγειου σιδηροδρόμου, ο οποίος και ειδοποίησε τις Αρχές. 

Οικονομία: Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε και ο αυστριακός ομόλογός του Σέλινγκ, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος» που θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Την εκτίμηση ότι 1,46 δισ. ευρώ θα εισρεύσει στα ασφαλιστικά ταμεία εφέτος, με την ρύθμιση των 100 δόσεων για τις οφειλές προχωρεί ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Κύπρος δεν θα έχει τελικά ανάγκη το σύνολο των 10 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει το σχέδιο διάσωσης, διότι η οικονομία της ανακάμπτει ταχύτερα από το προβλεπόμενο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Αθλητισμός: Στην 13η θέση παρέμεινε η Ελλάδα στην ειδική βαθμολογία της UEFA, για τον μήνα Μάρτιο, μετά και τα χθεσινά αποτελέσματα για τους «16» του Europa League. Ο Σέρχιο Μαρκαριάν έχει ξεκινήσει να καταστρώνει τα σχέδια του εν όψει της κρίσιμης αναμέτρησης με την Ουγγαρία, για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Με το ένα πόδι στους «8» του Europa League είναι από τώρα η Σεβίλη, η οποία στον Ισπανικό εμφύλιο επικράτησε με 3-1 στην έδρα της Βιγιαρεάλ και έχει τη ρεβάνς στην έδρα της! Ισόπαλος με 1-1 έληξε ο έτερος εμφύλιος ανάμεσα στη Φιορεντίνα και στη Ρόμα, ενώ η Νάπολι επικράτησε με 3-1 της Ντιναμό Μόσχας που προηγήθηκε.

Ανατροπή και για την Έβερτον που επιβλήθηκε με 2-1 της Ντιναμό Κιέβου. «Μισή» πρόκριση εξασφάλισε από την Πέμπτη η Ζενίτ που επικράτησε 2-0 της Τορίνο στην Αγία Πετρούπολη. Η Ντνίπρο που απέκλεισε τον Ολυμπιακό, επικράτησε με 1-0 του Άγιαξ, ενώ η Βόλφσμπουργκ αν και βρέθηκε να χάνει, νίκησε με 3-1 την Ίντερ στη Γερμανία. Η Μπρίζ νίκησε με 2-1 την Μπεσίκτας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: