12 Φεβρουαρίου, 2015

ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ «ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ» ΤΟΥ EUROGROUP

 

Σε παιχνίδι για σκληρά νεύρα εξελίχτηκε το μαραθώνιο Eurogroup της Τετάρτης. Με πιέσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων για συνέχιση του υφισταμένου προγράμματος και από την άλλη πλευρά, τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης που προσπαθούσαν να προωθήσουν τις δικές τους προτάσεις. 

"Δεν έχουμε κοινό τόπο για το πως θα συνεχίσουμε στα επόμενα βήματα, πρέπει να υπάρχει πολιτική συμφωνία στο πως θα προχωρήσουμε" τόνισε αμέσως μετά την λήξη της χτεσινοβραδινής συνεδρίασης ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι κατά την διάρκεια του Eurogroup συζητήθηκε η πιθανότητα παράτασης του υπάρχοντος ελληνικού προγράμματος, ξεκαθαρίζοντας ότι κάποια κράτη-μέλη κατέστησαν σαφές πως η παράταση ήταν η προτιμότερη επιλογή. Ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, τόνισε: «Ήταν χρήσιμη η συνάντηση και για μας και για την Ελλάδα προκειμένου καταλάβει πώς βλέπουν την κατάσταση οι άλλες χώρες. Δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε μία κοινή ανακοίνωση. 

Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στην πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού και στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Με πιο θετική διάθεση απέναντι στην Ελλάδα, εμφανίστηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. «Είναι ικανοί, έξυπνοι και έχουν σκεφτεί για τα ζητήματά τους. Πρέπει να τους ακούσουμε. Ξεκινάμε να εργαζόμαστε μαζί τους και θα είναι μια διαδικασία που ξεκινά και θα διαρκέσει συγκεκριμένο χρόνο» τόνισε η ίδια μετά τη συνάντηση με τον Γιάννη Βαρουφάκη, αναφερόμενη στην ελληνική πλευρά.

«Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει το ισχύον πρόγραμμα ή δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο πλαίσιο του Eurogroup. «Στο χέρι της Ελλάδας είναι αν θα μείνει στο πρόγραμμα ή όχι» τόνισε με... αυστηρό ύφος ο Γερμανός αξιωματούχος. «Υπάρχουν κανόνες στο παιχνίδι και αυτοί δεν πρέπει να παρακαμφθούν από εκλογικά αποτελέσματα. Για να λάβει τα χρήματα από το τωρινό της πρόγραμμα πρέπει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έκανε» είπε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκουίντος, δήλωσε ότι «οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί απ’ όλους. Ισχύουν για όλους». «Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις υποχρεώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα έχει Κεντρική Τράπεζα, την ΕΚΤ, και είναι μελος της ΕΕ. Γι' αυτό πρέπει να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της» υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός οικονομικών, Μισέλ Σαπέν.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: