12 Φεβρουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Η Ελλάδα βρέθηκε χθες χωρίς συμμάχους στην κρίσιμη διαπραγμάτευση στο Eurogroup με τους εταίρους της να συντάσσονται με τις γερμανικές θέσεις. «Η παρουσίαση Βαρουφάκη ήταν γενικόλογη.» Επίσημη και ουσιαστική ενημέρωση για τα όσα συνέβησαν στο έκτακτο Eurogroup ζητά το ΠΑΣΟΚ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης χωρίς την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, λόγω της αναφοράς σε «παράταση» του προγράμματος.

Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι το ζήτημα δεν είναι ένα παιχνίδι επικοινωνιακών εντυπώσεων, αλλά η ασφαλής πορεία της χώρας και καλεί την κυβέρνηση «να μην χαθεί πίσω από τις λέξεις».  Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, την πρωθυπουργό της Λετονίας Λαϊμντότα Στραουγιούμα και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, σήμερα, Πέμπτη. Ανοιχτό το ενδεχόμενο μη προγραμματισμένου τετ -α- τετ με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Η αναφορά σε «παράταση» του προγράμματος ήταν το στοιχείο εκείνο που εμπόδισε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος μετά τις συνομιλίες στο Eurogroup, όπως επιβεβαίωσε το πρωί της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει νέο μνημόνιο, αλλά ότι προσπαθεί να καταλήξει σε μια αμοιβαία επωφελή λύση έως τη Δευτέρα. Διαψεύδεται αρχική συμφωνία των Βαρουφάκη, Δραγασάκη στο κοινό ανακοινωθέν.

Να δοθεί χρόνος στη νέα ελληνική κυβέρνηση και να μην υπάρξει τιμωρητική διάθεση από τους ευρωπαίους εταίρους, η οποία θα οδηγήσει σε επώδυνες εξελίξεις για τον ελληνικό λαό, αναμένεται να ζητήσει ο Αντώνης Σαμαράς από τους ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, προεξάρχουσας της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. 

Κόσμος: Δύσκολη διαφαίνεται η διέξοδος από την ουκρανική κρίση, καθώς μετά από 14 συνεχείς ώρες διαβουλεύσεων στο Μινσκ μεταξύ των «τεσσάρων», Κίεβο και φιλορώσοι δείχνουν να μην είναι πρόθυμοι να υπογράψουν συμφωνία. Το Κίεβο εμφανίζεται να απορρίπτει όρους που θέτει η Ρωσία, με τον Ποροσένκο να λέει ότι «δεν υπάρχουν ακόμη καλά νέα». Αρχικές αναφορές ήθελαν τους ηγέτες να παρουσιάζουν κοινό κείμενο με στόχο την κατάπαυση πυρός σε 48 ώρες, αλλά στο τέλος του διπλωματικού μαραθωνίου η εικόνα είχε θολώσει αρκετά.

Σε ένα χρόνο φυλάκιση καταδικάστηκε η Χέδερ Τσο, κόρη του ιδιοκτήτη της Korean Air και μέχρι πρότινος εκτελεστική διευθύντρια της εταιρείας, καθώς κρίθηκε ένοχη για παράβαση της νομοθεσίας περί πολιτικής αεροπορίας. Η Τσο είχε αλλάξει το πρόγραμμα του αεροπλάνου στο οποίο βρισκόταν επειδή η αεροσυνοδός της σέρβιρε τα φυστίκια σε σακουλάκι (!) κι όχι σε πιάτο. Η ελευθερία του Τύπου γνώρισε μια «απότομη υποβάθμιση» κατά το 2014, κυρίως ως συνέπεια της δράσης οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος και οι νιγηριανοί ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ, σύμφωνα με την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF). 

Ο βετεράνος δημοσιογράφος του CBS και της εκπομπής «60 Minutes», Μπομπ Σάιμον, έχασε τη ζωή του όταν η Lincoln Town στην οποία μετέβαινε συγκρούστηκε με διερχόμενη Mercedes-Benz στo Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Η μακροχρόνια διένεξη μεταξύ της διοίκησης της Lufthansa και του συνδικάτου των γερμανών πιλότων Vereinigung Cockpit (VC) για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας δεν φαίνεται να τερματίζεται σύντομα, καθώς το συνδικάτο προκήρυξε νέα διήμερη απεργία στην Germanwings, την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους του ομίλου. 

Οικονομία: Τη μεταφορά των στεγαστικών δανείων νοικοκυριών που βρίσκονται κοντά και κάτω από το όριο της φτώχειας από τις τράπεζες, σε δημόσιο φορέα που θα αναπροσαρμόσει τα δάνεια αυτά στα πραγματικά εισοδηματικά δεδομένα, περιλαμβάνει πρόγραμμα που προανήγγειλε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο». 

Βούληση να υπάρξουν προετοιμασίες για την αποτίμηση των σχεδίων μεταρρύθμισης της Ελλάδας εκφράσθηκε χθες Τετάρτη κατά τη διάρκεια του Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες οι σχετικές πρωτοβουλίες θα αναληφθούν άμεσα και σε αυτές θα εμπλακούν πλήρως Ελλάδα, ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Τα νέα μέτρα και μεταρρυθμίσεις  θα αποτελέσουν τα προαπαιτούμενα, αλλά και τη βάση, για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας.  

Ελπίδα ότι το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου θα συμφωνήσει επί ενός σχεδίου για την Ελλάδα διαπιστώνει η Wall Street Journal. Η εφημερίδα τονίζει ότι δεν υπήρξε «καμία κοινή δήλωση», μετά από έξι ώρες συνομιλιών, αλλά υπάρχει ελπίδα ότι αυτό θα γίνει την προσεχή Δευτέρα. 

Αθλητισμός:Τα ξημερώματα της Πέμπτης εκδόθηκε νέο ιατρικό ανακοινωθέν για την κατάσταση της υγείας του Σεμπάστιαν Λέτο. Ο Αργεντινός πρώην άσος του Παναθηναϊκού και νυν της Λανούς παραμένει υπό ιατρική παρακολούθηση και θα επανεξεταστεί προτού υποβληθεί σε επέμβαση, κάτι που θα συμβεί μέχρι το βράδυ της Παρασκευής. Όπως και πέρσι, η Τσέλσι νίκησε 1-0 στην εκπνοή την Έβερτον στο "Στάμφορντ Μπριτζ". Ο Γουϊλιαν στο 90΄ πέτυχε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης, που διατηρεί τους "Μπλε" σε απόσταση 7 βαθμών από τη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία την ίδια ώρα περνούσε άνετα από το "Μπριτάνια" με 4-1 επί της Στόουκ.

Επίσης, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επέστρεψε στις επιτυχίες (3-1 τη Μπέρνλι), ενώ η Σαουθάμπτον άφησε βαθμούς (0-0) εναντίον της Γουέστ Χαμ, παρότι αγωνίστηκε με αριθμητικό πλεονέκτημα για περίπου μισή ώρα, λόγω αποβολής του τερματοφύλακα των "Σφυριών", Αντριαν. Σαφές προβάδισμα για την πρόκρισή της στον τελικό του ισπανικού κυπέλλου (30/05) απόκτησε η Μπαρτσελόνα έναντι της Βιγιαρεάλ. Στον πρώτο ημιτελικό που διεξήχθη την Τετάρτη στο «Καμπ Νου» οι Καταλανοί επιβλήθηκαν με 3-1 κι έχουν τον πρώτο λόγο εν όψει της ρεβάνς που θα διεξαχθεί στις 4 Μαρτίου στο «Μαδριγάλ». 


Δεν υπάρχουν σχόλια: