13 Φεβρουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν στο δημαρχείο Ηρακλείου οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Τμήμα της οροφής του γραφείου του δημάρχου Ηρακλείου στην ενετική Λότζια κατέρρευσε, ενώ πλημμύρισαν τα γραφεία αντιδημάρχων. 

Το ΠΑΣΟΚ θέλει να στηρίξει την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν παρέχει σχετική ενημέρωση στην αντιπολίτευση, τόνισε ο Ευ.Βενιζέλος κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Ο ίδιος ευχήθηκε να επιτευχθεί συμφωνία τη Δευτέρα. Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι γερμανοί σχολιαστές όσον αφορά τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας Αθήνας – Βρυξελλών μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. 

Τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa σημειώνει ότι η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής έθεσε τις βάσεις για την επίτευξη συμβιβασμού. Η Πορτογαλία, η οποία βρισκόταν επί τρία χρόνια σε πρόγραμμα διάσωσης, προτίθεται να αποπληρώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα δάνειά της. Ζητά όμως να ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες για όλους, και για την Ελλάδα. Έχουμε τελειώσει με το μνημόνιο, έχουμε τελειώσει με την τρόικα, δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. 

«Τους τύπους που έμπαιναν στα υπουργεία και έδιναν εντολή στους υπουργούς δεν θα τους ξαναδούμε. Ούτε με e-mail θα συνεχιστεί η χώρα να κυβερνάται» είπε, υπογραμμίζοντας ότι οι πολίτες έστειλαν μήνυμα ότι η λιτότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Κόσμος:Έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε αστυνομικό σημείο ελέγχου στο τουρκικό Σουρούτς, στα σύνορα με τη Συρία, σύμφωνα με αναφορές ΜΜΕ της χώρας. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για τραυματίες. Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία για εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, αλλά οι συγκρούσεις δεν κόπασαν μετά το Μινσκ: Το Κίεβο μιλά για οκτώ νεκρούς στρατιώτες μέχρι το πρωί της Παρασκευής και οι φιλορώσοι για τρεις νεκρούς άμαχους στις θερμές περιοχές. 

Μόσχα, Κίεβο, Παρίσι και Βερολίνο βρίσκονται σε επαφή, το Κρεμλίνο αναφέρει ότι περιμένει να τηρηθούν όλα τα σημεία της συμφωνίας ενώ η ΕΕ κρατά στάση αναμονής για τις κυρώσεις, αναλόγως της έκβασης. Η ιταλική πολιτική σκηνή προχωρά εδώ και μήνες την περίπλοκη μεταρρύθμιση στο πολιτικό σύστημα, με απώτερο στόχο να αποφεύγονται θεσμικά ναυάγια όπως εκείνο που είχε προκύψει στις τελευταίες εκλογές (εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της ισορροπίας Βουλής και Γερουσίας). Η συζήτηση προχωρά αργά και όχι πάντοτε ήρεμα: Στην ιταλική Βουλή τα πνεύματα άναψαν περισσότερο από ό,τι συνήθως και εκτός από τα «γαλλικά» που ακούστηκαν, έπεσαν και γροθιές. 

Σε αυστηρότερους ελέγχους σε όσους μπαίνουν στη ζώνη Σένγκεν και ενίσχυση της ανταλλαγής στοιχείων ταξιδιωτών μεταξύ των κρατών μελών κάλεσε η Σύνοδος Κορυφής, με φόντο τις επιθέσεις στο Παρίσι και τον κίνδυνο που εγείρει η τρομοκρατία, ιδιαίτερα η τζιχανστική. Οι «28» κάλεσαν την Ευρωβουλή να υιοθετήσει την πρόταση για ενισχυμένο πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών ταξιδιωτών - το περίφημο PNR - το οποίο ωστόσο συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις στο Στρασβούργο.

Η στήριξη των πολιτών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ έχει αυξηθεί μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που μεταδόθηκε την Παρασκευή από τη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD. Πλέον, το 51% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ ελληνικής παραμονής στο κοινό νόμισμα, έναντι του 41% που θα προτιμούσε έξοδο - ποσοστό σημαντικά μειωμένο από το βαθύτερο σημείο της ευρωπαϊκής κρίσης. 

Οικονομία: Η Ελλάδα και η Γερμανία επιδιώκουν μία συμφωνία για τους όρους με τους οποίους θα συνεχιστεί η βοήθεια στην Ελλάδα, καθώς και οι δύο πλευρές διαμηνύουν την επιθυμία για συμβιβασμό, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg. Ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο, άνοδο στις ευρωπαϊκές αγορές, κέρδη στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, αλλά και ώθηση στο ευρώ, επιφέρουν οι προσδοκίες ότι η ελληνική κυβέρνηση και η ευρωζώνη θα έλθουν σε συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου, απομακρύνοντας έτσι τα σενάρια για Grexit.

Σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφουν σήμερα Παρασκευή οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε όλες τις διάρκειες εν μέσω προσδοκιών ότι η ελληνική κυβέρνηση και η ευρωζώνη θα έλθουν σε συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου. Το 10ετές ελληνικό ομόλογο καταγράφει απόδοση 9,497%, έναντι 10,210% στο χθεσινό κλείσιμο, με τη διαφορά απόδοσης (spread) σε σχέση με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς να υποχωρεί στις 916 μονάδες βάσης. 

Αθλητισμός: Στην αποκάλυψη πως έχει ήδη ανανεώσει το συμβόλαιό του έως το 2017, με επέκταση ενός χρόνου, καθώς το υπάρχον έληγε το καλοκαίρι του 2016, προχώρησε ο Ραζβάν Ρατς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ρουμανική εφημερίδα «Gazeta Sporturilor». Ο αριστερός μπακ του ΠΑΟΚ βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ρουμανικών ΜΜΕ και τόνισε ότι όχι μόνο δέχτηκε την πρόταση του «Δικεφάλου», αλλά ότι έβαλε και την υπογραφή του. Προς αποχώρηση ο Φάνης Τζανδάρης, ο οποίος «ψάχνεται» προς Ιταλία.

Η ατυχία του Νταβίντ Φουστέρ συνεχίζεται, καθώς ο Ισπανός μέσος του Ολυμπιακού, μόλις αποθεραπεύτηκε πρόσφατα από κάταγμα στο αριστερό του χέρι, το έσπασε ξανά! Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν πως θα χρειαστεί να μείνει εκτός αγωνιστικών χώρων για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, χάνοντας τα σημαντικά παιχνίδια του Ολυμπιακού κόντρα σε Ντνίπρο (19 & 26/2, Europa League) αλλά και το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (22/2).

Με βαρύ πρόστιμο, 20.000 ευρώ, τιμωρήθηκε ο ΠΑΟΚ από την πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λίγκας για τα όσα γράφτηκαν στο φύλο αγώνα του ντέρμπι της 23ης αγωνιστικής με τον Ολυμπιακό, στο γήπεδο της Τούμπας.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: