25 Φεβρουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί της Τετάρτης, στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου από το Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. «Είμαι αθώος. Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες» απάντησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου Νίκος Πάσσος τον ρώτησε τη γενική του θέση επί των κατηγοριών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Η συνεδρίαση αναβλήθηκε το βράδυ της Τρίτης, λόγω της επεισοδιακής συνεδρίασης στην Ολομέλεια της Βουλής για την άρση ή όχι της βουλευτικής ασυλίας του Άδωνι Γεωργιάδη. Η συνεδρίαση της ΚΟ, που θα έχει αντικείμενο τη νέα δανειακή σύμβαση και το e-mail Βαρουφάκη, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά και τις φωνές κριτικής που διατυπώνονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κατά της συμφωνίας με τους δανειστές.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος θα έχει σειρά επαφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Βερολίνο. Ο κ. Θεοδωράκης θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Μάρτιν Σουλτς και με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στις Βρυξέλλες. Την Πέμπτη θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Πρόταση νόμου για την κατάργηση του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων που το συνοδεύουν καταθέτει εντός της εβδομάδας η ΚΟ του ΚΚΕ, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση. Οργανώνει, επίσης ανοικτή συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Παρασκευή ενάντια στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους. ΤΟ ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία «επεκτείνει το μνημόνιο και συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική» και μιλά για «δήθεν διαπραγμάτευση» που είναι «διαφημιστική απάτη».

Οι καταγγελίες περιστατικών αστυνομικής βίας αλλά και η στάση της αστυνομίας απέναντι σε διαδηλωτές, η μεταχείριση μεταναστών και το ζήτημα του ασύλου και των επαναπροωθήσεων, οι υποθέσεις της Χρυσής Αυγής, του Νίκου Ρωμανού αλλά και της δίκης για τη Μανωλάδα κυριαρχούν στην «ελληνική λίστα» της ετήσιας έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2014. Η οργάνωση σημειώνει την υπερψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου το Σεπτέμβριο.

Κόσμος:Την Παρασκευή καλούνται οι γερμανοί βουλευτές να εγκρίνουν την παράταση του ελληνικού προγράμματος, και φαίνεται ότι θα ψηφίσουν μεν με μεγάλη πλειοψηφία αλλά απρόθυμα. Οι σκληρότεροι του κυβερνητικού στρατοπέδου εντοπίζονται στους Χριστιανοδημοκράτες (και κάπως εντονότερα στους Βαυαρούς), αλλά η στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτιμάται ότι θα κάμψει τις αντιστάσεις - που είναι όλο και ισχυρότερες, όσο το CDU κοιτάζει προς το ευρωσκεπτικιστικό AfD.

Αδιευκρίνιστος ακόμη αριθμός - σχετικά μικρός, εκτιμάται - αεροσκαφών drone εθεάθησαν να πετούν για δεύτερη νύχτα πάνω από το Παρίσι, χωρίς να είναι γνωστοί οι χειριστές τους. Αυτή τη φορά, περαστικοί και αστυνομικοί κατέγραψαν πτήσεις κάποιων από αυτά, εικόνες που θα χρησιμοποιήσει η έρευνα για να διαλευκάνει το μυστήριο.

Τα υψηλότερά της ποσοστά καταγράφει στη Βρετανία η επιθυμία παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τη διάρκεια της τετραετίας που γίνονται τέτοιες δημοσκοπήσεις, παράλληλα με κάμψη στην απήχηση του ευρωσκεπτικιστικού UKIP. Εάν γινόταν δημοψήφισμα, το 45% θα ψήφιζε παραμονή στην ΕΕ έναντι ενός 35% που θα ψήφιζε αποχώρηση. Το «ναι» βρισκόταν το 2012 μόλις στο 28%.

Ως χρονιά που η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων βρέθηκε στο ναδίρ, είτε επειδή τα πολιτικά συστήματα δεν προώθησαν την υπεράσπισή τους είτε επειδή η κατάσταση στις εμπόλεμες περιοχές επιδεινώθηκε δραματικά, περιγράφει το 2014 η Διεθνής Αμνηστία στην ετήσια έκθεσή της. Μεταξύ άλλων, η οργάνωση καλεί σε κατάργηση του βέτο των «πέντε μεγάλων» στο Συμβούλιο Ασφαλείας όταν πρόκειται για υποθέσεις παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων. 

Τι λέει η έκθεση για την Ελλάδα. Όλο και πιο ευαίσθητη γίνεται η επικείμενη επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπεντζαμίν Νετανιάχου στις ΗΠΑ: Μετά τις επικρίσεις για την αποδοχή της «αυθαίρετης» πρόσκληση που του είχαν απευθύνει οι Ρεπουμπλικανοί στην Ουάσινγκτον, και μάλιστα λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, τώρα αρνείται πρόσκληση για συνάντηση με Δημοκρατικούς γερουσιαστές.

Οικονομία:Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της σημερινής Rheinische Post, κορυφαία στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης εκτιμούν ότι το καλοκαίρι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης ύψους 20 δις ευρώ. Στην αποσαφήνιση πως η παράταση για τέσσερις μήνες της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας δεν ήταν μία εύκολη απόφαση για τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και πως παραμένουν μεγάλες αμφιβολίες για την αξιοπιστία των δεσμεύσεων της Αθήνας για μεταρρυθμίσεις προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο SWR2.

Αθλητισμός: Την άρση της βουλευτικής του ασυλίας προτίθεται να ζητήσει ο ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Θοδωρής Ζαγοράκης σε ότι αφορά την δίωξη του που ανεστάλη με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και με τις κατηγορίες περί υπεξαίρεσης και απιστίας. Ο άλλοτε αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου πήρε άμεσα θέση σχετικά με το ζήτημα της άρσης ασυλίας του από το ευρωκοινοβούλιο.

«Αγκαλιά» με την πρόκριση στους προημιτελικούς του Champions League βρίσκεται η Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί επιβλήθηκαν με 2-1 της Μάντσεστερ Σίτι στο «Έτιχαντ», στον πρώτο αγώνα της φάσης των «16» της διοργάνωσης και, πλέον, έχουν τον πρώτο λόγο για να συνεχίσουν στη διοργάνωση ενόψει της ρεβάνς που θα διεξαχθεί στις 18 Μαρτίου στο «Καμπ Νου». Την ίδια ώρα, η Γιουβέντους νίκησε επίσης με 2-1 τη Ντόρτμουντ στο Τορίνο και πήρε μικρό προβάδισμα πρόκρισης εν όψει της ρεβάνς της 18ης Μαρτίου στο "Ζιγκναλ Ιντούνα Παρκ".

Ισόπαλο 1-1 ολοκληρώθηκε το ντέρμπι της Γένοβας στο "Μαράσι", το οποίο είχε αναβληθεί το Σάββατο λόγω ισχυρής βροχόπτωσης. Ετσι, η τυπικά γηπεδούχος Σαμπντόρια και η Τζένοα εξακολουθούν να βαδίζουν χέρι-χέρι στην έκτη θέση της βαθμολογίας, διεκδικώντας ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: