14 Ιανουαρίου, 2015

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG: ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ LEOPARD 2

 

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung επανέρχεται στο σκάνδαλο των μιζών που καταβλήθηκαν από γερμανικές εταιρείες στο πλαίσιο ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα: «Γερμανοί και Ελληνες ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρξαν δωροδοκίες και στην πώληση των Leopard 2 και εντόπισαν, επιπλέον  ένα περίπλοκο σύστημα πληρωμών». Η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει ότι όλες οι πληρωμές γίνονταν μέσω ενός και μόνο μεσάζοντα του Παναγιώτη Ευσταθίου,  πρώην αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος δρούσε στην Αθήνα ως μεσάζοντας πολλών γερμανικών αμυντικών βιομηχανιών.

Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι για άρματα μάχης, πυραύλους και υποβρύχια ‘Made in Germany' δίνονταν μεγάλες μίζες σε στελέχη υπουργείων και στρατιωτικούς στην Αθήνα. Στο σύστημα αυτό, όπως δείχνουν έρευνες της SZ, του NDR (Βορειογερμανική Ραδιοφωνία) και του WDR (Δυτικογερμανική Ραδιοφωνία), ήταν όλα οργανωμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Ο αρθρογράφος τονίζει  ότι, σύμφωνα με τις ερευνητικές αρχές, πρόσφατα αποδείχθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν 165 πληρωμές σε 14 αξιωματούχους στην Ελλάδα σε ότι αφορά τις συμφωνίες για τα Leopard 2, το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Asrad καθώς και  σε μια παραγγελία υποβρυχίων.

Η SZ σημειώνει ότι ο Π. Ευσταθίου εισέπραξε 42 εκατομμύρια ευρώ από τους γερμανούς συνέταιρούς τους στο διάστημα 2001-2011. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η γερμανική εταιρεία Rheinmetall ομολόγησε τις ευθύνες της στο σκάνδαλο δωροδοκιών κατά την πώληση του συστήματος Asrad, για το οποίο της επιβλήθηκε πρόστιμο 40 εκατ ευρώ. «Αντιθέτως, οι ερευνητικές αρχές δεν επιβάλλουν κυρώσεις στη συμφωνία των Leopard 2, επειδή η υπόθεση του Asrad ήταν αισθητά μεγαλύτερη και η Rheinmetall συνέβαλε στη διαλεύκανση». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: