14 Ιανουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Από την Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2015, οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος σε οκτώ περιφέρειες της χώρας θα μπορούν να εξαργυρώσουν το κουπόνι της «Ψηφιακής Αλληλεγγύης» για να αποκτήσουν δωρεάν διαδικτυακή σύνδεση ή φορητό υπολογιστή ή tablet. Απαντήσεις σε όσους τον κατηγορούν έδωσε με τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γ.Παπανδρέου. «Το 2009 έβαλα το κεφάλι μου στον ντορβά για τη χώρα» είπε, υποστηρίζοντας ότι χωρίς το Μνημόνιο η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει.

Ο Γ.Παπανδρέου εξαπέλυσε βέλη κατά της ΕΕ και της γερμανικής κυβέρνησης, για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι έχει ταυτιστεί με την πιο σκληρή έκφανση της συντηρητικής πολιτικής, ενώ κατηγόρησε τον Αντ.Σαμαρά ότι «έπαιξε τη χώρα στα ζάρια για προεκλογικούς λόγους». Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έχει αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι. Στόχος της επίσκεψης του Μαριάνο Ραχόι στην Αθήνα, όπως αναφέρει η El Pais, είναι η παροχή στήριξης στον έλληνα πρωθυπουργό εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

Ανοιχτή διαδικτυακή συνέντευξη στους πολίτες που θα του θέτουν ερωτήματα μέσω του twitter θα δώσει στις 20:00 απόψε, Τετάρτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Στην Καλαμάτα συνελήφθησαν το απόγευμα της Τρίτης δύο άτομα, που θεωρούνται συνεργοί του Χριστόδουλου Ξηρού. Πρόκειται για έναν 54χρονο Έλληνα και έναν 37χρονο αλλοδαπό, οι οποίοι το πρωί της Τετάρτης κρατούνται στην Αντιτρομοκρατική και σε λίγη ώρα αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Κόσμος: Ο αμφιλεγόμενος κωμικός Ντιεντονέ Μπαλαμπαλά τέθηκε υπό κράτηση από τις γαλλικές αρχές, μετά από σχόλιά του που ερμηνεύτηκαν ως «υποστήριξη» στον τζιχαντιστή Κουλιμπαλί. To επίμαχο σχόλιο είχε γίνει μετά την αιματηρή ομηρία στο σούπερμαρκετ την Παρασκευή, ενώ προ μηνών ο κωμικός είχε απασχολήσει την αστυνομία λόγω προβοκατόρικου σχολίου που ειρωνευόταν βίντεο με αποκεφαλισμό ομήρου από την ISIS.

Συντονισμένη πίεση στον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ασκούν οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων ώστε να συμφωνήσει στη διεξαγωγή ντιμπέιτ εν όψει των εκλογών, διαμηνύοντάς του με πανομοιότυπες επιστολές πως θα κάνουν το ντιμπέιτ ακόμη και χωρίς εκείνον. Οι αρχηγοί των Εργατικών, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και του UKIP ενημερώνουν τον Κάμερον πως θα του έχουν έτοιμη μία καρέκλα, «εάν τυχόν αλλάξει γνώμη».

Την απίστευτη ψυχραιμία με την οποία διέφυγαν οι αδελφοί Κουασί λίγα λεπτά μετά το μακελειό από την δολοφονική επίθεσή τους στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, καταγράφει νέο βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα από το sky news. Επίθεση σε λεωφορείο στην ανατολική Ουκρανία στοίχισε τη ζωή στους δώδεκα επιβαίνοντες και απειλεί να τινάξει στον αέρα την, ούτως ή άλλως, εύθραυστη εκεχειρία. Ο ουκρανικός στρατός αναφέρει πως το πολιτικό λεωφορείο περνούσε από στρατιωτικό σημείο ελέγχου την ώρα της επίθεσης, και για αυτό μπήκε στη γραμμή του πυρός, ενώ οι φιλορώσοι ένοπλοι αρνούνται ευθύνη για την επίθεση. Κίεβο και φιλορώσοι ανταλλάσσουν κατηγορίες για την κλιμάκωση που είχε προηγηθεί της επίθεσης στο λεωφορείο.

Μία εβδομάδα μετά την βάρβαρη επίθεση που συγκλόνισε τη Γαλλία, το Charlie Hebdo κυκλοφορεί με εξώφυλλο τον Μωάμεθ: Εξώφυλλο βλάσφημο, αλλά και εξώφυλλο που, όπως εξήγησαν οι σχεδιαστές του περιοδικού, «σχεδιάστηκε με δάκρυα». Αντιδράσεις για την απεικόνιση του προφήτη είχαν ξεσπάσει ήδη μετά την αποκάλυψη του εξώφυλλού του. Κατ' εξαίρεση, το περιοδικό έχει τυπωθεί σε πολύ περισσότερα αντίτυπα από ό,τι συνήθως, θα μείνει σε κυκλοφορία για δύο εβδομάδες, θα μεταφραστεί και θα διανεμηθεί και σε ξένες χώρες. Ανάρπαστο το τεύχος ήδη από τις πρώτες ώρες.

Οικονομία: Την άποψη ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ είναι απαραίτητη για την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit και η οποία θα δημοσιευθεί αύριο Πέμπτη.

Τη δημιουργία του «Ελληνικού Δείκτη Εταιρικών Ομολόγων» προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης αναφοράς (Benchmark) για τις αποδόσεις αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων ή και ως επενδυτικό προϊόν στο μέλλον ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη η Διοίκηση του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Αθλητισμός: Χάρη σε γκολ του Ντε Γιονγκ στο 86' η Μίλαν πανηγύρισε την πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ιταλίας, επικρατώντας με 2-1 της Σασουόλο. Έτσι οι Μιλανέζοι πήραν ρεβάνς για την ήττα στο πρωτάθλημα προ δέκα ημερών. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με γκολ του Πατσίνι στο 38' αλλά στο 64' ο Σαβσόνε ευστόχησε από την άσπρη βούλα και ισοφάρισε για της Σασουόλο. Τελικά, Ντε Γιονγκ με δεξί βολέ έπειτα από δοκάρι σε σουτ το Πόλι, έγραψε το τελικό 2-1 και χάρισε την πρόκριση στη Μίλαν.

Με συναρπαστικό τρόπο ξεκίνησαν οι ρεβάνς της φάσης των "16" του κυπέλλου Ισπανίας, καθώς η Εσπανιόλ απέκλεισε τη Βαλένθια επικρατώντας 2-0 στη Βαρκελώνη. Στο πρώτο ματς οι "νυχτερίδες" είχαν νικήσει 2-1 και έδειχναν να αγκαλιάζουν την πρόκριση μέχρι τα τελευταία λεπτά, όταν ο Φελίπε Καϊσέδο με γκολ στο 79΄ και το 89΄ έστειλε την Εσπανιόλ στους προημιτελικούς.

Την αντίθεσή της στην υποψηφιότητα του Γιώργου Γκιρτζίκη για την προεδρία της ΕΠΟ εξέφρασε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, δημοσιοποιώντας τη θέση της στο ΔΣ της ΕΠΟ. Όπως αναφέρει σε αυτή, «τι ελληνικό ποδόσφαιρο δεν απεμπλέκεται από την εγκληματική οργάνωση». Την αντίθεσή τους στην υποψηφιότητα Γκιρτζίκη (που είναι και η μοναδική) εξέφρασαν και οι ΠΑΕ Παναθηναϊκός και Βέροια. Τέλος, όπως αποφασίστηκε, η 20ή αγωνιστική που «πέφτει» πάνω στις εκλογές, θα γίνει στις 24 και 26 Ιανουαρίου, δηλαδή μια ημέρα πριν και μια μετά από τις εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: