24 Ιανουαρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Λίγες ώρες μένουν μέχρι τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ. Η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος αναμένεται στις 21:30. Το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 9.808.760 εκλογείς που θα κληθούν να ψηφίσουν σε 19.449 εκλογικά τμήματα. Θερμό χαιρετισμό και μήνυμα υποστήριξης στην υποψηφιότητα του Νίκου Χρυσόγελου έστειλε το Σάββατο από το Ευρωκοινοβούλιο η πρόεδρος των Πρασίνων. Η Ρεμπέκα Χαρμς αναφέρθηκε στο έργο του Νίκου Χρυσόγελου στο Ευρωκοινοβούλιο, παροτρύνοντας τους εκλογείς ψηφοφόρους να στείλουν τον συνδυασμό «Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά» στη Βουλή. 

Με μια μικρή βόλτα στη δημοτική αγορά των Χανίων και σε κοντινούς δρόμους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ολοκλήρωσε την παρουσία του στην Κρήτη. Συνομίλησε με καταστηματάρχες, ήπιε την παραδοσιακή κρητική τσικουδιά και αναχώρησε στη συνέχεια για το αεροδρόμιο Χανίων. Τέσσερις βόμβες μολότοφ πέταξαν άγνωστοι λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής σε προαύλιο χώρο, στην πίσω πλευρά της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού επί της οδού Ευελπίδων. Οι δράστες διέφυγαν και αναζητούνται από την αστυνομία. Επεκτείνεται εκτάκτως, λόγω των εκλογών, το ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Ταυτοτήτων στα Αστυνομικά Τμήματα για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Συγκεκριμένα, το Σάββατο θα λειτουργήσουν έως τις 18:00 και την Κυριακή, ανήμερα των εκλογών, από τις 07:00 έως τις 19:00. 

Κόσμος: Δέκα άτομα σκοτώθηκαν στη Μαριούπολη σε βομβαρδισμό που έγινε σε κατοικημένη περιοχή από φιλορώσους αυτονομιστές, καθώς η κρίση στην ανατολική Ουκρανία έχει αναζωπυρωθεί τις τελευταίες ημέρες. Η ΕΕ καλεί τη Μόσχα να σταματήσει να υποστηρίζει με οποιονδήποτε τρόπο στους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία. Αντιμέτωπες με τη χειρότερη ξηρασία από το 1930 βρίσκονται οι τρεις πιο πολυπληθείς πόλεις της Βραζιλίας, Σάο Πάολο, Ρίο ντε Τζανέιρο και Μίνας Γκεράις. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η υπουργός Περιβάλλοντος, Ιζαμπέλα Τεϊσέιρα που μιλά για μια πολύ ανησυχητική κρίση με επιπτώσεις στη βιομηχανία και στη γεωργία. Για κακό σχεδιασμό και αργά αντανακλαστικά κατηγορεί την κυβέρνηση η αντιπολίτευση.

Χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ έκανε η αστυνομία του Σάο Πάολο προκειμένου να διαλύσει μια ακόμη διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην αύξηση της τιμής του εισιτηρίου στις δημόσιες συγκοινωνίες. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, στα επεισόδια τραυματίστηκαν τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας δημοσιογράφος που κάλυπτε τα γεγονότα, ενώ τέσσερις διαδηλωτές συνελήφθησαν. Αρχηγοί κρατών και αξιωματούχοι αναμένονται σήμερα, Σάββατο, στο Ριάντ για να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους στη βασιλική οικογένεια της χώρας για τον θάνατο του Αμπντάλα. Ο Φρανσουά Ολάντ, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντενκαι ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ αναμένονται στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.

Στο Ριάντ μεταβαίνουν το Σάββατο ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και ο πρίγκιπας Κάρολος, προκειμένου να συλλυπηθούν τη βασιλική οικογένεια της χώρας για τον θάνατο του Αμπντάλα. Τηλεφωνική συνομιλία με τον νέο μονάρχη Σαλμάν θα έχει ο Μπαράκ Ομπάμα. 

Οικονομία: Μήνυμα Αθήνα έστειλε, λίγο πριν τις εκλογές της Κυριακής, ο Ιβ Μερς, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Όπως ανέφερε, είναι ευθύνη των ψηφοφόρων «να επιλέξουν την κυβέρνηση που πιστεύουν ότι θα προσφέρει καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους», ωστόσο «η μείωση του χρέους και της ανεργίας προϋποθέτουν μια σταθερή οικονομική πολιτική». Ο ίδιος κάλεσε τις Βρυξέλλες και τις χώρες της Ευρωζώνης να σεβαστούν το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Η Ρωσία ενδέχεται να χρειαστεί να δαπανήσει πάνω από 40 δισεκ. δολάρια φέτος για να αποτρέψει το ξέσπασμα τραπεζικής κρίσης, καθώς η όλο και πιθανότερη ραγδαία ύφεση της οικονομίας της απειλεί να επισωρεύσει πρόσθετα κόστη για τον ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος αντιμετωπίζει ήδη μεγάλες πιέσεις λόγω των δυτικών κυρώσεων εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία και λόγω της ελεύθερης πτώσης του νομίσματος της χώρας.

Ισχυρό ράλι και με υψηλό τζίρο κατέγραψε το Χρηματιστήριο την Παρασκευή, εν μέσω θετικού κλίματος και στις ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο της ανακοίνωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και εν μέσω βελτίωσης του κλίματος και στην αγορά ομολόγων. Η κίνηση της αγοράς δείχνει να αποτυπώνει τις προσδοκίες των επενδυτών ότι θα υπάρξει ισχυρή κυβέρνηση την επομένη των εκλογών, αναφέρουν αναλυτές. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 840,44 μονάδες με άνοδο 6,14%. 

Αθλητισμός: Με τις αναμετρήσεις της 20ης αγωνιστικής, που λόγω εθνικών εκλογών θα διεξαχθεί σε δύο «δόσεις», συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ. Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός έχει - θεωρητικά - εύκολο έργο, καθώς φιλοξενείται στην Κρήτη απ τον ΟΦΗ, που δοκιμάζεται από ποικίλα προβλήματα, ενώ ο ΠΑΟΚ θα πάρει «ξεκούραστα» τρεις βαθμούς, αφού ο αγώνας με την - υποβιβασθείσα - Νίκη Βόλου, ματαιώθηκε.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπορεί να ήταν εξ αρχής το μεγάλο φαβορί εναντίον της Κέμπριτζ (4ης κατηγορίας), στην αναμέτρηση με την οποία άνοιξε η αυλαία του 3ου γύρου στο Κύπελλο Αγγλίας, ωστόσο, στο γήπεδο δεν κατάφερε να δικαιολογήσει τον χαρακτηρισμό της. Οι «μπέμπηδες» έμειναν στο 0-0, μετά από μία τραγική εμφάνιση και θα χρειαστούν τη νίκη στη ρεβάνς του «Ολντ Τράφορντ» για να βρεθούν στην επόμενη φάση.

Κατά τα άλλα, η κληρωτίδα στάθηκε ιδιαίτερα... φειδωλή στις σπουδαίες αναμετρήσεις και χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο σε δύο από τα 16 ζευγάρια θα τεθούν αντιμέτωπες ομάδες της Premier League. Η αναμέτρηση της Λάτσιο με τη Μίλαν δεσπόζει στο πρόγραμμα της 20ης αγωνιστικής, με την οποία αρχίζει ο δεύτερος γύρος του ιταλικού πρωταθλήματος. Παράλληλα, η Ρόμα έχει επικίνδυνη αποστολή στο «Αρτέμιο Φράνκι» αντιμετωπίζοντας την πάντα επικίνδυνη Φιορεντίνα.

Η πρωτοπόρος Γιουβέντους φιλοξενεί την Κιέβο.  Για την Primera Division, τα βλέμματα στρέφονται στο «Μεστάγια», όπου το βράδυ της Κυριακής η Βαλένθια υποδέχεται τη Σεβίλη, σε μία «μάχη» με φόντο την έξοδο στο Champions League της επόμενης περιόδου. Στη Γαλλία, η Παρί Σεν Ζερμέν δοκιμάζεται εκτός έδρας με την Σεντ Ετιέν, στο ντέρμπι της αγωνιστικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: