18 Σεπτεμβρίου, 2014

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΒΙΒΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ

 

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και σημαντικές υλικές ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια, ξενοδοχεία και άλλα κτίρια, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αστέγων και τον εγκλωβισμό περίπου 30.000 ξένων τουριστών σε πρόχειρους καταυλισμούς και καταφύγια, άφησε πίσω του - αργά το βράδυ της Δευτέρας - το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα Οντίλ (ή Οντάιλ) από την πολιτεία Μπάχα Καλιφόρνια του βορειοδυτικού Μεξικού.

Σύμφωνα με τις μεξικάνικες αρχές, το πέρασμα του τυφώνα προκάλεσε μικρότερους και σοβαρότερους τραυματισμούς σε τουλάχιστον 135 άτομα, κυρίως από πτώσεις αντικειμένων και θραύσεις τζαμιών. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανακοίνωσε - νωρίς σήμερα το πρωί - ότι στα αεροδρόμια Λα Πας και Λος Κάμπος της πληγείσας πολιτείας θα σταλούν εμπορικά και στρατιωτικά αεροπλάνα, προκειμένου να απομακρυνθούν οι χιλιάδες τουρίστες που έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή, από το Σαββατοκύριακο.

Αρμόδιες αρχές προειδοποιούν πως ο κίνδυνος δεν έχει περάσει, καθώς προβλέπουν περισσότερες πλημμύρες και πιθανές κατολισθήσεις εδάφους τις επόμενες μέρες, καθώς ο τυφώνας Οντίλ - που εξελίσσεται σταδιακά σε τροπική καταιγίδα - κινείται με ταχύτητα έως και 160 χλμ την ώρα.

Μεξικάνοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι κατά το πέρασμα του τυφώνα Οντίλ, βρίσκονταν στις πληγείσες περιοχές της πολιτείας Μπάχα Καλιφόρνια τουλάχιστον 26.000 ξένοι τουρίστες και 4.000 Μεξικανοί.
 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Επί ποδός βρίσκεται η Αστυνομία έπειτα από διάρρηξη που σημειώθηκε σε δικηγορικό γραφείο κοντά στο σπίτι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κηφισιά. Η αστυνομική έρευνα είναι σε εξέλιξη, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι διαρρήκτες δεν έγιναν αντιληπτοί σε μια πολύ καλά φυλασσόμενη περιοχή. «Απευθείας γραμμή» με τον Ηλία Κασιδιάρη προκειμένου να του δίνει οδηγίες για το πώς θα ψηφίσουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής στη Βουλή φέρεται να είχε ο τέως γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος, όπως προκύπτει από μηνύματα στο κινητό του προφυλακισμένου βουλευτή. Κατα τα ίδια στοιχεία, ο Τ.Μπαλτάκος φέρεται να έδινε και συγχαρητήρια στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής για τραμπουκισμούς μέσα στο κοινοβούλιο.

Στον εισαγγελέα Εφετών, αρμόδιο για υποθέσεις Εκδόσεων, θα μεταχθεί σε λίγο το ζεύγος Γριβέα που βρίσκεται από την Τετάρτη στα χέρια των ελληνικών αρχών. Εν συνεχεία, και αφού εκτελεστούν τα εις βάρος τους εντάλματα, θα οδηγηθούν στον ανακριτή Διαφθοράς Γ. Ανδρεάδη, που χειρίζεται την υπόθεση των επίμαχων δανειοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο θα έχει σήμερα, Πέμπτη, το πρωί στο Βατικανό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Είναι η πρώτη συνάντηση προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με ηγέτη κόμματος της Αριστεράς. συνάντηση του προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας με ηγέτη κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ένας άνδρας ανασύρθηκε νεκρός από πυρκαγιά που προκλήθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στο όχημα που οδηγούσε, στην Πέτρου Ράλλη. Το αυτοκίνητο προσέκρουσε για άγνωστη αιτία σε κολόνα και από τη σύγκρουση προκλήθηκε πυρκαγιά.

Κόσμος: Λάδι στη φωτιά αναμένεται να ρίξει διαρροή σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ πως ο ρώσος πρόεδρος φέρεται να είπε επί λέξει ότι «τα ρωσικά τανκς θα μπορούσαν, αν ήθελα, να φτάσουν σε δύο μέρες όχι μόνο στο Κίεβο, αλλά και στη Ρίγα, το Βίλνιους, το Ταλίν, τη Βαρσοβία ή το Βουκουρέστι». Η δήλωση φέρεται να έγινε στον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος τη μετέφερε στον πρόεδρο της ευρωπαϊκής Κομισιόν.

Το σχέδιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ για εξοπλισμό της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία - ως μέρος της στρατηγικής κατά των τζιχαντιστών της ISIS - πέρασε με ευκολία στην αμερικανική Βουλή και οδεύει προς «ναι» και από τη Γερουσία. Οι Ρεπουμπλικανοί, που κυριαρχούν στη Βουλή, ψήφιζαν μάλιστα με μεγαλύτερη προθυμία από ό,τι ορισμένοι Δημοκρατικοί, παρά τις αρκετές επιφυλάξεις που υπάρχουν για τους κινδύνους ή ακόμη και την ίδια την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Τώρα ή ποτέ: Η εκστρατεία έκλεισε, τα δύο στρατόπεδα κινητοποίησαν κάθε μέσο που διέθεταν και η μοίρα της Σκωτίας, και κατ' επέκταση του Ηνωμένου Βασιλείου, κρίνεται στην κάλπη. Τα εκλογικά τμήματα ετοιμάζονται για την ισχυρότερη προσέλευση ψηφοφόρων τις τελευταίες δεκαετίες, οι δημοσκοπήσεις σηκώνουν τα χέρια ψηλά και όλος ο κόσμος στρέφει το βλέμμα στο Εδιμβούργο.Στη μεγαλύτερη αντιτρμοκρατική επιχείρηση στην ιστορία τους προχώρησαν οι αρχές στην Αυστραλία: Απτός κίνδυνος, όπως υποστηρίζουν βάσει των πληροφοριών τους, για τυφλή επίθεση τζιχαντιστών εναντίον τυχαίων πολιτών - με αποκεφαλισμό στο δρόμο - οδήγησε σε εφόδους σε αριθμό κατοικιών στο Σίδνεϊ, το Μπρίσμπεϊν και το Λόγκαν.

Υπό κράτηση τέθηκαν 15 άτομα, τουλάχιστον ένας εκ των οποίων βαρύνεται με σοβαρές κατηγορίες για συνεργασία με τρομοκρατική οργάνωση. Η ώρα της κάλπης έφτασε για περίπου 4,2 εκατομμύρια σκωτσέζους, οι οποίοι καλούνται την Πέμπτη να λύσουν ή να διατηρήσουν την Ένωση του 1707 με την Αγγλία. Το ερώτημα στο ψηφοδέλτιο είναι το εξής: «Πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητη χώρα;» Για την απάντηση, Λονδίνο και Εδιμβούργο θα πρέπει να περιμένουν ενδεχομένως μέχρι να μετρηθεί και η τελευταία ψήφος.

Οικονομία: Η Εθνική Τράπεζα προσέλαβε την Goldman Sachs, την Morgan Stanley και την Bank of America ως συμβούλους για την πώληση του 40% της Finansbank, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε σήμερα Πέμπτη το πρακτορείο Bloomberg. Επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος ανέφερε πως η Εθνική Τράπεζα ενδέχεται να προχωρήσει στην πώληση του ποσοστού της Finansbank μέχρι το τέλος του 2014. Πάντως από την επίσημη πλευρά της Εθνικής Τράπεζας αν και επιβεβαιώθηκε η πρόθεση πώλησης ενός μειοψηφικού ποσοστού της Finansbank, ξεκαθαρίσθηκε πως δεν έχει  αποφασιστεί το πότε θα γίνει αυτό.

Να προσδιορίσουν τους τρόπους με τους οποίους θα πετύχουν το πενταετές πάγωμα των δαπανών του Δημοσίου για μισθούς και συντάξεις στην περιοχή του 10% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση την περίοδο 2015-2018 καλούνται τα υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών. Ο σχετικός στόχος θα πρέπει να αποτυπωθεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου 2014.

Νομοθετικές αλλαγές για την αναδιάρθρωση του κλάδου της Συνεταιριστικής Πίστης επεξεργάζονται το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ. Στόχος είναι μετά τις 26 Οκτωβρίου και την ανακοίνωση των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κινηθούν οι διαδικασίες για την οριστική αναδιάρθρωση του κλάδου των συνεταιριστικών τραπεζών. Οι αλλαγές στην αναδιάρθρωση του κλάδου της Συνεταιριστικής Πίστης αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.

Αθλητισμός: Ο Γιώργος Δώνης έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από την εμφάνιση του ΑΠΟΕΛ στο ματς με την Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νου». Με τρεις ελληνικές ομάδες στους ομίλους ξεκινάει σήμερα το Europa League. Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Αστέρας Τρίπολης εντός αλλά και εκτός έδρας αναζητούν το καλό ξεκίνημα. Οι «πράσινοι» υποδέχονται την πιο ίσως δύσκολη ομάδα του γκρουπ, Ντιναμό Μόσχας, στην κατάμεστη Λεωφόρο.

Ο δικέφαλος του βορρά επίσης εντός φιλοξενεί στη Τούμπα την Ντιναμό Μινσκ, ενώ ο Αστέρας παίζει στην Τουρκία με την Μπεσίκτας. Σε περισσότερες από 80 συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικές Αρχές της Ολλανδίας, πριν από την αναμέτρηση του Αγιαξ με την Παρί Σεν Ζερμέν, για την πρεμιέρα του Champions League, που έληξε χωρίς νικητή (1-1).
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)
1793:Ο αμερικανός πρόεδρος George Washington θέτει του Καπιτωλίου, όπου στεγάζεται το Κογκρέσο.
1812:Τεράστια πυρκαγιά στη Μόσχα κατακαίει το 90% των σπιτιών και 1.000 εκκλησίες.
1834:Μετά από διάταγμα της αντιβασιλείας, η Αθήνα ανακηρύσσεται πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.
1851:Κυκλοφορεί το πρώτο φύλο της εφημερίδας «New York Times».
1936:Μετά την έκδοση του νόμου 117 για την καταπολέμηση του κομμουνισμού, η δικτατορία Μεταξά καταργεί τα πολιτικά κόμματα.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1905:Greta Garbo, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Greta Gustavson, ηθοποιός σουηδικής καταγωγής που έκανε καριέρα στο Hollywood.
1954:Μιχάλης Τερζής, συνθέτης.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1970:Jimmy Hendrix, αμερικανός ρόκερ που άφησε ιστορία.
1994:Franco Moschino, διάσημος Ιταλός σχεδιαστής μόδας.




ΣΦΟΔΡΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

 

Το ασφαλιστικό σύστημα και οι συντάξεις αναδεικνύονται σε πεδίο μετωπικής σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, με το υπουργείο Εργασίας να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αν εφαρμοστούν οι σκέψεις του θα τιναχθεί το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα στον αέρα και θα μπουν σε κίνδυνο όλες οι συντάξεις.

Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι έτοιμη να υποκύψει στις πιέσεις της τρόικας, του ΔΝΤ και σε μελέτη του ΚΕΠΕ που θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές και ισοπέδωση του συστήματος προς τα κάτω και δεσμεύεται ότι θα καταργήσει τους αντιασφαλιστικούς νόμους.

Η αντιπαράθεση ξέσπασε σήμερα στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του υπευθύνου του τομέα Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Στρατούλη, για το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων και ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο κ. Βρούτσης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως μολονότι κατ΄ επανάληψη η κυβέρνηση τον έχει καλέσει να συμμετάσχει σε δημόσιο διάλογο για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνείται, ακολουθεί τακτική μικροκομματικής υπεκφυγής και δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις του υπουργού Εργασίας να αποκαλύψει τις θέσεις και προτάσεις του για το ασφαλιστικό.

Ο υπουργός χαρακτήρισε τραγικό το περιεχόμενο της ερώτησης του κ. Στρατούλη, λέγοντας ότι αποπνέει και τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, προθέσεις οι οποίες αν εφαρμοστούν θα βάλουν σε κίνδυνο τις συντάξεις όλων και θα τινάξουν στον αέρα το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

«Δεν πρόκειται να μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας, δηλαδή δεν θα κάνουμε ανατροπή στους οικογενειακούς προγραμματισμούς. Δεν θα βάλουμε καμία νέα εισφορά για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Όμως, δεν θα μας εμποδίσετε να πάμε τη χώρα προς το καλύτερο» είπε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι στο σύστημα υπάρχει απόλυτη ταμειακή ισορροπία.  

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει «όσα τους τελευταίους δύο μήνες επισήμως ή ανεπισήμως διαρρέονται είτε από πλευρά της τρόικας είτε από την κυβέρνηση ότι υπάρχουν πιέσεις της τρόικας για νέες περικοπές στους μισθούς με τη μορφή των περικοπών σε ΛΑΦΚΑ, για μείωση του κατώτερου μισθού με την αφαίρεση του προνοιακού μέρους και για την αύξηση των προϋποθέσεων για την κατώτερη σύνταξη» και πρόσθεσε: «Ακολουθείτε δρόμο εκθεμελίωσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει εφόσον είναι στην κυβέρνηση τους αντιασφαλιστικούς νόμους, θα ενισχύσει τα οικονομικά της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και θα αποκαταστήσει τις απώλειες των συντάξεων ξεκινώντας από όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ και ξεκινώντας με τη 13η σύνταξη σε πρώτη φάση».
 

18/9/2014 - ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗ... "ΔΙΑΡΚΗ ΕΥΘΥΝΗ" ΤΗΣ

 

Η Άνγκελα Μέρκελ θα είναι ο άνθρωπος που θα τιμηθεί με το δωδέκατο Βραβείο Ειρήνης της Σεούλ, όπως ανακοινώθηκε από το ίδρυμα που απονέμει κάθε χρόνο το βραβείο. Ο επικεφαλής του ιδρύματος, Λι Τσουλ Σέουνγκ, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί αναγνώριση της αφοσίωσής της στην παγκόσμια ειρήνη, με την ειλικρινή της στάση απέναντι στις ναζιστικές θηριωδίες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (αν και μάλλον η αντίστοιχη επιτροπή δεν έχει υπ' όψιν της τη διαμάχη της χώρας μας με τη Γερμανία για τις πολεμικές αποζημιώσεις).

“Επίσης, η 60χρονη Γερμανίδα καγκελάριος απέδειξε τις ηγετικές της ικανότητες όταν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έπληξε την Ευρώπη το 2008. Διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση των διατλαντικών οικονομικών δεσμών, υπογράφοντας μία συμφωνία συνεργασίας με τις ΗΠΑ”, τόνισε ακόμα ο Λι. Το Βραβείο Ειρήνης της Σεούλ καθιερώθηκε το 1990, με αφορμή την επιτυχία των 24ων Ολυμπιακών Αγώνων που διοργανώθηκαν στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας το 1988. 

Μεταξύ των έντεκα, μέχρι σήμερα, νικητών του βραβείου περιλαμβάνονται οι δύο τελευταίοι γενικοί γραμματείς του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και Μπαν Κι Μουν, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ και ο πρώην πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας και της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ.