18 Σεπτεμβρίου, 2014

18/9/2014 - ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗ... "ΔΙΑΡΚΗ ΕΥΘΥΝΗ" ΤΗΣ

 

Η Άνγκελα Μέρκελ θα είναι ο άνθρωπος που θα τιμηθεί με το δωδέκατο Βραβείο Ειρήνης της Σεούλ, όπως ανακοινώθηκε από το ίδρυμα που απονέμει κάθε χρόνο το βραβείο. Ο επικεφαλής του ιδρύματος, Λι Τσουλ Σέουνγκ, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί αναγνώριση της αφοσίωσής της στην παγκόσμια ειρήνη, με την ειλικρινή της στάση απέναντι στις ναζιστικές θηριωδίες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (αν και μάλλον η αντίστοιχη επιτροπή δεν έχει υπ' όψιν της τη διαμάχη της χώρας μας με τη Γερμανία για τις πολεμικές αποζημιώσεις).

“Επίσης, η 60χρονη Γερμανίδα καγκελάριος απέδειξε τις ηγετικές της ικανότητες όταν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έπληξε την Ευρώπη το 2008. Διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση των διατλαντικών οικονομικών δεσμών, υπογράφοντας μία συμφωνία συνεργασίας με τις ΗΠΑ”, τόνισε ακόμα ο Λι. Το Βραβείο Ειρήνης της Σεούλ καθιερώθηκε το 1990, με αφορμή την επιτυχία των 24ων Ολυμπιακών Αγώνων που διοργανώθηκαν στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας το 1988. 

Μεταξύ των έντεκα, μέχρι σήμερα, νικητών του βραβείου περιλαμβάνονται οι δύο τελευταίοι γενικοί γραμματείς του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και Μπαν Κι Μουν, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ και ο πρώην πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας και της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: