07 Μαΐου, 2014

ΤΟ "THE VOICE" ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

 

Μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία με μοναδικό κοινωνικό αντίκτυπο θα ζήσουν όσοι βρεθούν το βράδυ της 3ης Ιουλίου στο Ολυμπιακό στάδιο για να παρακολουθήσουν τον τελικό των διαγωνιζομένων από τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά "The Voice".

Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στο φιλανθρωπικό έργο της "Αποστολής", κάνοντας έτσι τους χιλιάδες μουσικόφιλους ενεργά μέλη της μεγάλης προσπάθειας που έχει ξεκινήσει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Τις λεπτομέρειες του μουσικού γεγονότος, που θα μεταδοθεί από την τηλεόραση του Αντέννα, αλλά και το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ του ομίλου Αντ1 και της Εκκλησίας της Ελλάδος, συζήτησαν χθες το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος με τον Αντιπρόεδρο του ομίλου κ. Θοδωρή Κυριακού, τον Γενικό Διευθυντή κ. Στρατή Λιαρέλλη και τον τραγουδιστή - συμμετέχοντα στην παραγωγή του "Voice" κ. Αντώνη Ρέμο.

Τεράστια προσπάθεια χαρακτήρισε το κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής ο κ. Κυριακού κι ευχήθηκε κι άλλες εταιρείες να συνδράμουν με τη σειρά τους το κοινωφελές έργο της Αποστολής. Για τη συναυλία ο κ. Ρέμος δήλωσε ότι πρόκειται για ένα "ηφαίστειο αγάπης", όπου όλοι οι συντελεστές βγάζουν κάτι γόνιμο από μια μεγάλη γιορτή και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Αρχιεπίσκοπο γι' αυτήν τη σύμπραξη.

Ο Μακαριώτατος από τη μεριά του δήλωσε ευτυχής για το γεγονός, σημειώνοντας ότι "η σημερινή συνάντηση έδωσε την ευκαιρία για περαιτέρω συνεργασία και σε άλλους τομείς, καθώς ο όμιλος του Αντέννα μπορεί να φέρει πιο κοντά την Εκκλησία στην Ελληνική ομογένεια".

Παράλληλα, ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολής κ. Κωστής Δήμτσας ευχαρίστησε με θέρμη τους καλλιτέχνες για την πρωτοβουλία αυτή, χαρακτηρίζοντας τη συναυλία "μεγάλη αγκαλιά" και μοναδικό "μήνυμα αλληλεγγύης".

 

7/5/2014 - ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 7ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΚΑΙ 80.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΑΒΕΣ

 

Το έργο ανάπλασης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό στηρίζει η κοινοπραξία Global Investment Group. Στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα του σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan, υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με στόχο την προώθηση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και παρουσία του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου. Η εταιρεία Al Maabar, η οποία έχει την έδρα της στο Abu-Dhabi, ανακοίνωσε ότι, μαζί με τον όμιλο Λάτση και την κινεζική εταιρεία Fosun, συνέστησαν το Global Investment Group, με έδρα το Λουξεμβούργο, το οποίο θα συνεργαστεί με την εταιρεία Lamda Development S.A. για την ανάπτυξη του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Το έργο, προϋπολογισμού 7 δισ. ευρώ, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης, μικτής χρήσης, στην Ευρώπη. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το έργο της ανάπτυξης της εκτάσεως των 6,2 εκατομμυρίων τ.μ., για την ολοκλήρωση του οποίου θα απαιτηθούν αρκετά έτη, αναμένεται να ξεκινήσει το 2016. H οικοδομήσιμη έκταση των 3 εκατομμυρίων τ.μ. θα περιλαμβάνει χώρους καταστημάτων, κατοικιών και αναψυχής, καθώς και ξενοδοχεία και χώρους γραφείων. Με την ανάπλαση της εκτάσεως αξιοποιούνται και αναβαθμίζονται 3,5 χλμ παραλιακού μετώπου και δημιουργείται μητροπολιτικό πάρκο 2 εκατομμυρίων τ.μ., ένα από τα μεγαλύτερα, παγκοσμίως. Ο Yousif Al Nowais, διευθύνων σύμβουλος της Al Maabar, δήλωσε: «Η είσοδος στην ελληνική αγορά αποτελεί ορόσημο για την Al Maabar, δεδομένου ότι επιδίωξή μας αποτελεί η περαιτέρω επέκτασή μας, η διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των επενδύσεών μας και η ανάπτυξη μακροχρόνιων συνεργασιών». 

Και πρόσθεσε: «Η επιχειρηματική μας στρατηγική αποσκοπεί στο να αναζητούμε ευκαιρίες, οι οποίες εξασφαλίζουν βιώσιμα οικονομικά οφέλη τόσο για τη χώρα στην οποία αναπτύσσουμε τα έργα μας όσο και για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Είμαστε βέβαιοι ότι, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, το έργο ανάπτυξης των 6,2 εκατομμυρίων τ.μ. του Ελληνικού θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Αθήνας, θα γεφυρώσει διαφορετικούς πολιτισμούς και θα αναγεννήσει τις όμορες περιοχές». Η Al Maabar υπολογίζει ότι, κατά τη διάρκεια του έργου, θα δημιουργηθούν έως και 30.000 θέσεις εργασίας, ενώ, μετά την ολοκλήρωσή του, αναμένεται να προκύψουν 50.000 νέες θέσεις.  

Ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, δήλωσε: «Το Ελληνικό είναι για την Ελλάδα ένα έργο ορόσημο, το οποίο θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την περαιτέρω εξέλιξη και ανάπτυξη της χώρας μας. Είμαστε υπερήφανοι που θα συνεργασθούμε με την Al Maabar και την Fosun σε αυτό το έργο, το οποίο ήδη κατέστη πόλος έλξης ουσιαστικού διεθνούς ενδιαφέροντος». 


ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΡΩΣΟΦΩΝΩΝ "ΤΥΦΛΩΘΗΚΕ" Ο ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝ. ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

 

Ειδική επιχείρηση είχαμε των ρωσόφωνων στην περιφέρεια του Λούγκανσγκ από ομάδα 20 ενόπλων κατά την διάρκεια της οποίας καταστράφηκε ολοσχερώς ένα ραντάρ του ουκρανικού Στρατού. Με την καταστροφή του "τυφλώθηκε" ο εναέριος χώρος της Αν. Ουκρανίας. Στην αιφνιδιαστική επίθεση πιάστηκε αιχμάλωτη όλη η φρουρά του ραντάρ και κατασχέθηκε ο οπλισμός της. Μετά την καταστροφή του οι ένοπλοι διέφυγαν στα δάση της περιοχής.

Το ραντάρ ανήκε σε στρατιωτική μονάδα της περιφέρειας του Λούγκανσγκ και ήταν κρίσιμο για την αεράμυνα της περιοχής όπως έγραψε και στην ιστοσελίδα του σήμερα ο Ουκρανός ΥΠΕΣ. Όλα συνέβησαν στις 4 τα ξημερώματα, δηλαδή με το "πρώτο φως", όταν 20 ένοπλοι υπό την κάλυψη του δάσους έπιασαν κυριολεκτικά στον ύπνο τη φρουρά του ραντάρ, της πήρανε τον οπλισμό, και το κατέστρεψαν βάζοντάς του φωτιά.

Από το σημείο που έλεγχε, τώρα αυτή τη στιγμή, η αεράμυνα της περιοχής του Λούγκανσγκ κι η έγκαιρη προειδοποίηση καθίστανται δυσχερέστατες. Βίντεο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο με την έλευση φάλαγγας φορτηγών γεμάτα με Κοζακους μαχητές στην πόλη του Λούγκανσγκ, οι οποίοι έρχονται προς ενίσχυση των δυνάμεων Αυτοάμυνας.

Η υποδοχή που τους κάνουν οι κάτοικοι είναι "θερμότατη". Οι Κοζάκοι πολεμιστές είναι γνωστό πόσο σκληροτράχηλοι είναι. Είχανε αναγγείλει από καιρό την άφιξη τους στην περιοχή και οτι θα αναλάβουν ιδιαιτέρως τα "καλά" παιδιά του Δεξιού Τομέα. Στο μεταξύ διήλθαν και από την πόλη του Αntratsyt, που βρίσκεται μεταξύ του Ντονέτσκ και του Λούγκανσγκ, στης οποιας στο κτήριο της δημαρχίας αναρτήσανε την σημαία των Κοζάκων.

 

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ «ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ»

 
Υπάρχουν ορισμένες αλήθειες για το χρέος, που η επικαιροποίησή τους δεν βλάπτει. Το μνημόνιο λ.χ., παρότι υιοθετήθηκε για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους, τελικά με βάση τα αποτελέσματα απέτυχε. Η άποψη αυτή υιοθετείται πλέον και από αυτοκριτικές εκθέσεις ή δηλώσεις στο πλαίσιο στελεχών της τρόικας. Όσο δε η ελληνική οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη στην ύφεση, λύση του προβλήματος δεν υπάρχει. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι παρά το ότι έγιναν κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη μείωση του χρέους (το PSI, μια πρώτη επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων), η βιωσιμότητα του χρέους δεν αποκαταστάθηκε.

Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι ακόμα και το διορθωμένο σενάριο εξελίξεων της τρόικας μέχρι το 2022 είναι υπεραισιόδοξο και δύσκολα μπορεί να επιβεβαιωθεί καθώς στηρίζεται σε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, που δύσκολα υλοποιούνται, συνεχείς ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 2% ετησίως, που δεν προκύπτουν εύκολα, και σε μεγάλα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, που επίσης δεν επιβεβαιώνονται. Άρα, απαιτείται μια νέα τομή σε σχέση με το χρέος, την αντιμετώπιση της ύφεσης και την ανάπτυξη. Στην ουσία μια νέα συμφωνία με τους εταίρους - δανειστές μας, χωρίς δογματισμούς και υπερβολές, στη βάση μιας ρεαλιστικής αποτύπωσης της πραγματικότητας.

Αυτό σημαίνει σοβαρή ελάφρυνση του χρέους, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα σύνθεσή του (80% δημόσιο). Η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση βοηθούν σημαντικά αλλά δεν αρκούν για να δοθεί αξιοσημείωτη αναπτυξιακή ώθηση. Χρειάζονται και άλλες επεμβάσεις με επίκεντρο μια ευρωπαϊκή «αμοιβαιοποίηση χρεών» ενός μεγέθους. Το δεύτερο που χρειάζεται για να γίνει εφικτή η επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης με βάση άνω του 3% ετησίως, σε μεσοπρόθεσμη προοπτική είναι ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα «τύπου Μάρσαλ» σε συνδυασμό με τους κοινοτικούς πόρους.

Θα έπρεπε μάλιστα επ' ευκαιρία των ευρωεκλογών οι κυβερνήσεις των χωρών του Νότου να το έχουν θέσει για να ξεκολλήσει όλη η Ευρώπη από την ύφεση και να ξαναδημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης. Πρέπει να διεκδικήσουμε με μια νέα συμφωνία στην ουσία ένα νέο ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης, σημαντικό μέρος του οποίου θα είναι η διευθέτηση του χρέους...

 

SUCCESS STORY ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

 
Τα τελευταία 40 χρόνια ακούμε πολύ συχνά την φράση «οι αριθμοί ευημερούν, οι Έλληνες πένονται». Λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι την έχει πει ο Γεώργιος Παπανδρέου κι έκτοτε έχει γίνει το DNA της ελληνικής οικονομίας. Είτε σε περιόδους λιτότητας, είτε σε εποχές που «έδεναν τα σκυλιά με λουκάνικα», οι αριθμοί που εμφάνιζαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις ήταν πάντα εκτός πραγματικότητας και κοινωνικής κατάστασης.

Διότι μια χώρα που εμφανίζεται στα οικονομικά reports και στις εκθέσεις να ευημερεί την ίδια στιγμή που οι πολίτες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι είναι βαριά άρρωστη. Εκτός από τους «επαγγελματίες» της καταστροφής, από εκείνους που δεν ορρωδούν προ ουδενός αρκεί να επιβάλουν την ατζέντα τους, κανείς δεν αμφισβητεί ότι η ελληνική οικονομία έχει κάνει βήματα προόδου. Από το χείλος της χρεοκοπίας που βρέθηκε προ δύο ετών τώρα στέκεται ξανά στα πόδια της και μπορεί να κάθεται στο τραπέζι με τους δανειστές και να συζητά για αναδιάρθρωση χρέους χωρίς κανένα πιστόλι στον κρόταφο.

Αυτό, ωστόσο, απέχει πολύ από το περίφημο success story που αποτέλεσε επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης. Η Ελλάδα πάει καλά στους μακροοικονομικούς δείκτες, προσαρμόζεται στα δημοσιονομικά προγράμματα, νοικοκυρεύει τα οικονομικά της, αλλά δεν είναι καμιά «συνταγή επιτυχίας» όπως κάποιοι θέλουν. Ισως να είναι σκόπιμη διαστρέβλωση της πραγματικής κατάστασης της κοινωνίας, ίσως πάλι άγνοια της καθημερινότητας, αφού τις περισσότερες φορές η εξουσία λειτουργεί σαν παραμορφωτικός φακός. Οι εικόνες που καταγράφηκαν στις λαϊκές με τους χιλιάδες πολίτες να περιμένουν για λίγα δωρεάν λαχανικά δεν θα έπρεπε να μας ξαφνιάζουν.

Οποιος γνωρίζει τι συμβαίνει στην επαρχία αλλά και στις μεγάλες πόλεις, εκεί που ζουν χιλιάδες συνταξιούχοι κάτω από τα όρια της φτώχειας, δεν θα έπρεπε να εκπλήσσεται. Αλλωστε, ακόμη και τα επίσημα στοιχεία είναι τρομακτικά. Σχεδόν 4 εκατ. Ελληνες ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Πάνω από 2,3 εκατ. πολίτες είναι ανασφάλιστοι, ενώ πάνω από το 50% των φτωχών ζει με εισόδημα κάτω από 4.000 ευρώ. Η απόλυτη φτώχεια έχει διπλασιαστεί και η ανεργία είναι σχεδόν τριπλάσια από τα προ κρίσης επίπεδα.

Ανθρωποι ψάχνουν στα σκουπίδια ακόμη και στις μεσαίες και ακριβές περιοχές, και δεν είναι μόνο αλλοδαποί. Ενώ δραματική είναι η κατάσταση στον χώρο της υγείας. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μεγάλος αριθμός ασθενών (κυρίως υπερτασικοί ή με προβλήματα στην καρδιά) δεν ακολουθούν την αρμόζουσα φαρμακευτική αγωγή γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν. Ενώ μαθαίνουμε ότι σε νοσοκομεία της Αττικής παρουσιάζονται σημαντικές ελλείψεις αντικαρκινικών φαρμάκων, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται χημειοθεραπείες οι οποίες είναι η μόνη ελπίδα των ασθενών.

Τέτοια παραδείγματα πίσω από τη βιτρίνα των πλεονασμάτων (που είναι σημαντικό επίτευγμα, αλλά όχι καταλυτικό) υπάρχουν πολλά. Ανθρωποι που έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά, που πουλούν τις περιουσίες τους για να ζήσουν, που καταφεύγουν στα συσσίτια για να επιβιώσουν. Κι αν είναι κάτι που κρατά όρθια ακόμη αυτή τη χώρα είναι η αλληλεγγύη, η βοήθεια που προσφέρει ο γονιός στα παιδιά και οι νέοι στους ηλικιωμένους.

Αυτό που πρέπει να γίνει επομένως από εδώ και στο εξής είναι να ξεφύγουν οι πολίτες από τον βρόχο της φτώχειας που τους πνίγει. Και χρέος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για πραγματική ανάπτυξη και ενίσχυση της ρευστότητας στα ελληνικά νοικοκυριά. Και σίγουρα δεν βοηθούν συζητήσεις για νέα μέτρα, έμμεσους φόρους, περικοπές σε συντάξεις και άλλες παρεμβάσεις που οδηγούν σε μεγαλύτερη φτωχοποίηση. Μπορεί ο ελληνικός λαός να έκανε υπομονή και απίστευτες θυσίες, όμως, η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Κι επειδή, όπως είπε ο Αριστοτέλης «η φτώχεια είναι γονιός της επανάστασης και του εγκλήματος», καλό είναι να το έχουν στο μυαλό τους οι κυβερνώντες.