07 Μαΐου, 2014

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ «ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ»

 
Υπάρχουν ορισμένες αλήθειες για το χρέος, που η επικαιροποίησή τους δεν βλάπτει. Το μνημόνιο λ.χ., παρότι υιοθετήθηκε για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους, τελικά με βάση τα αποτελέσματα απέτυχε. Η άποψη αυτή υιοθετείται πλέον και από αυτοκριτικές εκθέσεις ή δηλώσεις στο πλαίσιο στελεχών της τρόικας. Όσο δε η ελληνική οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη στην ύφεση, λύση του προβλήματος δεν υπάρχει. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι παρά το ότι έγιναν κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη μείωση του χρέους (το PSI, μια πρώτη επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων), η βιωσιμότητα του χρέους δεν αποκαταστάθηκε.

Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι ακόμα και το διορθωμένο σενάριο εξελίξεων της τρόικας μέχρι το 2022 είναι υπεραισιόδοξο και δύσκολα μπορεί να επιβεβαιωθεί καθώς στηρίζεται σε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, που δύσκολα υλοποιούνται, συνεχείς ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 2% ετησίως, που δεν προκύπτουν εύκολα, και σε μεγάλα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, που επίσης δεν επιβεβαιώνονται. Άρα, απαιτείται μια νέα τομή σε σχέση με το χρέος, την αντιμετώπιση της ύφεσης και την ανάπτυξη. Στην ουσία μια νέα συμφωνία με τους εταίρους - δανειστές μας, χωρίς δογματισμούς και υπερβολές, στη βάση μιας ρεαλιστικής αποτύπωσης της πραγματικότητας.

Αυτό σημαίνει σοβαρή ελάφρυνση του χρέους, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα σύνθεσή του (80% δημόσιο). Η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση βοηθούν σημαντικά αλλά δεν αρκούν για να δοθεί αξιοσημείωτη αναπτυξιακή ώθηση. Χρειάζονται και άλλες επεμβάσεις με επίκεντρο μια ευρωπαϊκή «αμοιβαιοποίηση χρεών» ενός μεγέθους. Το δεύτερο που χρειάζεται για να γίνει εφικτή η επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης με βάση άνω του 3% ετησίως, σε μεσοπρόθεσμη προοπτική είναι ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα «τύπου Μάρσαλ» σε συνδυασμό με τους κοινοτικούς πόρους.

Θα έπρεπε μάλιστα επ' ευκαιρία των ευρωεκλογών οι κυβερνήσεις των χωρών του Νότου να το έχουν θέσει για να ξεκολλήσει όλη η Ευρώπη από την ύφεση και να ξαναδημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης. Πρέπει να διεκδικήσουμε με μια νέα συμφωνία στην ουσία ένα νέο ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης, σημαντικό μέρος του οποίου θα είναι η διευθέτηση του χρέους...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: