28 Απριλίου, 2014

Η ΟΜΕΡΤΑ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ. Η ΖΑΡΙΑ ΡΙΧΤΗΚΕ ΚΑΙ ΕΧΑΣΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ, ΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΧΑΣΕ Η ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗΝ


Η Θράκη, η Ελληνική Θράκη, δεν είναι αυτό που εμφανίστηκε στα τηλεοπτικά παράθυρα της τελευταίες ημέρες.

Η Θράκη δεν είναι, ούτε ποτέ πρόκειται να γίνει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ πωλητικών και ψευδοπατριωτών τύπου Σαμαρά – Βενιζέλου και εθνομηδενιστών και διεθνιστών τύπου Τσίπρα – Κουβέλη - Θεοδωράκη.

Η Θράκη είναι ένα κομμάτι Ελληνικής γης, πολύπαθο όπως και άλλες περιοχές αυτής της χώρας, στο οποίο ζούνε άνθρωποι. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι, που στενάζουν είτε κάτω από τις αφόρητες και παράλογες πιέσεις και αποφάσεις της κυβέρνησης της Ελλάδας, είτε κάτω από τον αλυτρωτισμό και διχασμό που προσπαθεί να εισάγει η Τουρκία μέσω του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής.

Αυτούς τους ανθρώπους, χριστιανούς και μουσουλμάνους τους δένει η καθημερινή αγωνία για το σήμερα και το αύριο. Τους δένει η γη που δουλεύουν, τους δένει η αγάπη για τον τόπο στον οποίο γεννήθηκαν. Τους δένει το κρασί και ο καφές που πίνουν παρέα. Τους δένουν τα ίδια βάσανα… Μα περισσότερο από όλα τους δένει το ότι μαζί στενάζουν κάτω από την αλλοφροσύνη εκείνων που παίζουν παιχνίδια στην πλάτη τους και εις βάρος τους. 

Στη Θράκη μένουν άνθρωποι και όχι αριθμοί. Η Θράκη είναι χώρος που κατοικούν άνθρωποι που έχουν όνειρα. Και αυτοί οι άνθρωποι έχουν κατορθώσει να ζούνε αρμονικά μαζί, παρά τις συνεχείς προσπάθειες πληρωμένων επιτήδειων ή ανίκανων - να τους χωρίσουν και να τους βάλουνε να «χτυπηθούν» μεταξύ τους.

Η Θράκη είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών. Είναι ένας χώρος που λειτουργεί σαν παγκόσμιο πρότυπο συμβίωσης μεταξύ διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων. Και αυτό είναι κάτι που δεν αρέσει σε μερικούς, που βλέπουν τα χαρίσματα της Θράκης, γεωπολιτικά και γεωοικονομικά, και ονειρεύονται να χτίσουν την δική τους Ζώνη Ευμάρειας, αν χρειαστεί σκορπώντας και αίμα… 

Ποσώς τους ενδιαφέρει. Αρκεί να μπορέσουν να φτιάξουν την δική τους οικονομική ζώνη (ΕΟΖ), αρκεί να μπορέσουν να εξασφαλίσουν την δική τους ύπαρξη στην περιοχή ως «δύναμη ασφάλειας» των ενεργειακών αγωγών. Και αυτοί οι ικανότατοι επιτήδειοι, ξέρουν πως το δικό τους όφελος μπορεί να εξασφαλισθεί μόνο μέσα από την αναταραχή του ντόπιου πληθυσμού. 

Κι επειδή τα συμφέροντα αυτών των «ικανότατων επιτήδειων» μπορούν να υλοποιηθούν μόνο μέσω της χρήσης των«ικανότατων χρήσιμων ηλιθίων» (που υπάρχουν παντού και πάντα), η Θράκη τις τελευταίες ημέρες έγινε ο τόπος «σύγκρουσης» που όλως παραδόξως δεν άγγιξε τα πραγματικά προβλήματα, αλλά ασχολήθηκε με (α)πολιτικές που είναι άμεσα προσδεδεμένες με την εκλογή προσώπων και την ισχύ των κομμάτων!!!

Κουβέντα για την ανεργία, κουβέντα για την εγκατάλειψη, κουβέντα για το τοπίο της καταστροφής. Όπως φυσικά, κουβέντα δεν ειπώθηκε για τις δυνατότητες εξέλιξης, εκμετάλλευσης ήδη υπαρχόντων πόρων της περιοχής…Ξαφνικά, αφού διαπιστώθηκε πως το πολιτικό διακύβευμα (του διαμοιρασμού της εκλογικής πίτας) άρχισε να απειλεί με περισσότερες ζημίες παρά οφέλη, τα αντίπαλα συγκρουόμενα πολιτικά στρατόπεδα, αποφασίσθηκε να κλείσει το θέμα με συνοπτικές διαδικασίες.

Κι επειδή μέγα θαύμα τρεις ημέρες, εμφανίστηκαν στα τηλεοπτικά παράθυρα οι «ειδικοί δημοσιογράφοι» και ως άλλοι αρχάγγελοι διεμήνυσαν το «στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου», διαλάλησαν την ευαισθησία της Θράκης, αναγνώρισαν πως υπάρχουν λάθη από όλες τις πλευρές (χωρίς να αναφερθούν στο τι ακριβώς εννοούσαν) και κάλεσαν σε «κατάπαυση του πυρός»…Τόσο απλά.

Όμορφα και ωραία. Χωρίς υπότιτλους, χωρίς επεξηγήσεις του τι ήθελε να πει ο ποιητής, εμφανίστηκε ο «ειδικός δημοσιογράφος», ομολογεί το έγκλημα, δεν κατονομάζει τον δολοφόνο, σκεπάζεται ο τόπος του εγκλήματος και η «αυλαία» πέφτει, γιατί το πολιτικό κόστος είναι σοβαρότερο από το εθνικό κόστος, κοστολογείται περισσότερο από μία ολόκληρη γεωγραφική περιοχή και τους ανθρώπους που ζούνε σε αυτήν.

Και αφού θεωρήθηκε πως η «αφορμή» της σύγκρουσης δεν υφίσταται πλέον, κλείνει το θέμα, χωρίς να σκεφθεί κανείς τις πραγματικές αιτίες, τα όσα ήδη έχουν συμβεί ή συνεχίζουν να συμβαίνουν σε μία περιοχή «εθνικά ευαίσθητη», όπως την αποκάλεσε ο «ειδικός δημοσιογράφος», που εξετέλεσε χρέη κατά παραγγελίαν «ιατροδικαστή».

Ξεχάστηκε με μιάς η χρόνια πολιτική ανικανότητα(;), η χρόνια πολιτική εγκληματική συμπεριφορά, η παιδιαριώδης προσέγγιση μίας εθνικά ευαίσθητης περιοχής. 

Ξεχάστηκε η «απόπειρα» κατάργησης της Συνθήκης της Λοζάνης, αν και η «κερκόπορτα» ήδη άνοιξε από εκείνους που φαίνεται πως συγκεντρώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών για να κυβερνήσουν (και όχι να υπηρετήσουν) αυτήν την χώρα.

Ξεχάστηκε το τουρκικό προξενείο, ο τρόπος λειτουργίας του, οι συμφωνίες πολιτικών κομμάτων μαζί του…

Ξεχάστηκαν οι ευθύνες όλων όσων επί δεκαετίες έως σήμερα σιωπούν στην επικίνδυνη δράση («συμμάχων» ή διαφόρων «χορηγούμενων οργανώσεων») στην περιοχή της Ελληνικής Θράκης.

Ξεχάστηκε, ακόμη και το πως στην Θράκη ζούνε άνθρωποι... Έλληνες μουσουλμάνοι… και όχι τούρκοι…, ενώ ήταν ήδη ξεχασμένο πως στην Θράκη κατοικούν και χριστιανοί, αλλά και άθεοι…

Όλα, λοιπόν, φορτώθηκαν στην λήθη. Κι αυτό, επειδή το θέμα «καίει» όσους ανίκανους και παντελώς αδαείς, προσπάθησαν να το αγγίξουν, τη στιγμή που δεν είναι σε θέση ούτε να το περιγράψουν, πόσο δε μάλλον να το κατανοήσουν.

Όλα ξεχάστηκαν και η ζωή συνεχίζεται. Όπως θα συνεχιστεί η δράση του τουρκικού προξενείου, των τουρκοπρακτόρων, των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, τα αλισβερίσια μεταξύ κομμάτων και τουρκικού προξενείου…

Η σελίδα γύρισε, προς τα πίσω, προς τα «εγνωσμένα», ακίνδυνα την πολιτική και «θανατηφόρα» για την εθνική διάσταση της περιοχής που λέγεται Θράκη.

Τα μιλήσανε, τα συμφωνήσανε. Και η Θράκη συνεχίζει την πορεία της προς το επικίνδυνο άγνωστο. Κι αυτό, επειδή αποδείχθηκε πως οι χθεσινοί, οι σημερινοί, αλλά και οι αυριανοί διαχειριστές της, είναι επικίνδυνα ανίκανοι να αντιληφθούν την πραγματικότητα που οι ίδιοι δημιούργησαν ελέω των εκάστοτε κομματικών τους οφελημάτων…

Η ομερτά επιβλήθηκε. Η ζαριά ρίχτηκε και έχασαν όλοι οι παίκτες, μα περισσότερα έχασε η Θράκη και όσοι κατοικούν σε αυτήν. Μόνο που οι θεατές γείτονες τούρκοι, έβγαλαν ήδη τα συμπεράσματά τους, για μελλοντική διαχείριση του θέματος «Θράκη», αφού το εμπλεκόμενο Ελληνικό πολιτικό προσωπικό μετρήθηκε καταλλήλως μέσα από την ανόητη αυτή πολιτική κρίση…

Και όπως είναι γνωστό σε όλους, οι γείτονες Τούρκοι δεν αφήνουν ποτέ και τίποτε να πάει χαμένο. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν διαπιστώνεται τέτοια διαφορά αντιλήψεων και ικανότητας πολιτικού χειρισμού επί εθνικών θεμάτων από τους πολιτικούς.

Η Άγκυρα έχει ήδη αποφασίσει για το ποιόν θα στηρίξει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Αλλά μέχρι τότε, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει νέα προβλήματα, νέες πιέσεις και νέα θέματα στον ελληνοτουρκικό διάλογο, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και την μη εκλογή ευρωβουλευτή του κόμματος των Γκρίζων Λύκων (DEB) της Θράκης…

Εάν οι Έλληνες πολίτες είναι αρκετά έξυπνοι για να καταλάβουν τι ακριβώς παίχτηκε στη Θράκη το τελευταίο τριήμερο, ποιο είναι το πραγματικό ενδιαφέρον των πολιτικών της χώρας για την ίδια τη χώρα και τους πολίτες της, τι μέλλον επιφυλάσσεται για όλους τους Έλληνες σε οποιοδήποτε γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας και αν κατοικούν… τότε θα πράξουν αναλόγως στις επικείμενες εκλογές, και θα αφαιρέσουν την οποιαδήποτε πρόφαση διακυβέρνησης της Ελλάδας από πολιτικά υποκείμενα που είναι ανίκανα:

Όχι μόνο στο να διαχειριστούν το παρόν και το μέλλον της χώρας…

Όχι μόνο στο να αντιληφθούν την σοβαρότητα και την κρισιμότητα των εθνικών θεμάτων και των άκρως ευαίσθητων περιοχών της μεθορίου…

Αλλά απέδειξαν με τον πλέον εμφανή τρόπο την ανικανότητά(;) τους ακόμη και στο «να μοιράσουν δύο γαϊδάρων άχυρο»…

Είναι νωρίς το πρωί, και βρίσκομαι πάνω σε ένα αεροπλάνο που πηγαίνει μακριά στην ανατολή… Κάθομαι στο παράθυρο και κοιτάζω την Ελλάδα που χάνεται κάτω από μαύρα σύννεφα κι ενώ είμαι βέβαιος πως όταν επιστρέψω θα βρω μία άλλη Ελλάδα, ελπίζω πως όλα τα παραπάνω είναι… λόγια του αέρα.

28/4/2014 - NEWSWEEK: Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

 
Μόλις πριν από 15 χρόνια, υλοποιήθηκε η ιδέα που προσδιόριζε ότι το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, θα είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Ο κυβερνητικός αυτός οργανισμός, έχει αναπτύξει από τότε ένα εντελώς νέο και πανίσχυρο «οπλοστάσιο», που ευρίσκεται στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε αμερικανού Προέδρου, αναφέρει άρθρο του Newsweek, αφιερωμένο από τους δημοσιογράφους Leah McGrath Goodman και Linnli Browning. «Σημείο Ελέγχου» σε αυτήν την νέα μορφή «οικονομικού πολέμου», που αποτελεί παράλληλα ένα από τα κύρια όπλα του οπλοστασίου αυτού, είναι το τμήμα «Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών και Μελέτης της παγκόσμιας τρομοκρατίας» (Γραφείο Τρομοκρατίας και Οικονομικών Πληροφοριών, TFI).

«Μην αφήνετε τα ονόματα να σας μπερδεύουν» γράφουν οι δημοσιογράφοι του περιοδικού. Αυτό είναι ένα από τα ελάχιστα γνωστά τμήματα του Γενικού Λογιστηρίου των ΗΠΑ, που δημιουργήθηκε με την έγκριση του Κογκρέσου, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, έχοντας αναλάβει να αντιμετωπίσει όχι μόνο την παγκόσμια τρομοκρατία, αλλά και το «κυνήγι» των παράνομων υπεράκτιων «ταμειακών ροών» και εταιρειών «φαντασμάτων», που δρουν ανά τον πλανήτη. Χρησιμοποιεί από πλευράς οργάνωσης, τεχνολογίας, προσωπικού και μέσων, την «τελευταία λέξη» της τεχνολογίας, πραγματοποιώντας «επιθέσεις» σε προσεκτικά επιλεγμένους στόχους, με συνδέσεις προς «εχθρικές κυβερνήσεις», αναφέρει το Newsweek.

Στην μαύρη λίστα του αυτό το διάστημα, το τμήμα αυτό, εμπεριέχει οικονομικούς στόχους, με σκοπό την παράλυση των χρηματοοικονομικών πράξεων του «εσωτερικού κύκλου» του ρώσου προέδρου Β. Πούτιν, από την στιγμή που τα ρωσικά στρατεύματα μετακινήθηκαν στην χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία αποτέλεσε στην ουσία, «το εργόχειρο» της TFI. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, οδήγησε μέσω της TFI την Ρωσία, σε σοβαρές διαταραχές των οικονομικών συναλλαγών και θεμάτων. Όπως την τοποθέτηση στην μαύρη λίστα κατηγορούμενων, σαν τον Ρώσο πολυεκατομμυριούχο Timchenko και την τράπεζα «Russia».

«Από τη στιγμή που στη μαύρη λίστα του Υπουργείου Οικονομικών, βρεθεί ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο, δεν μπορεί πλέον να ασκεί τις δραστηριότητές του σε δολάρια ΗΠΑ, τα οποία, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, εμπλέκονται στο 87% των παγκόσμιων συναλλαγών ξένου συναλλάγματος», αναφέρει η δημοσίευση. Μήπως τελικά για αυτό θα πραγματοποιηθεί η «σύγκρουση» μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, ΗΠΑ και Ρωσίας που ηγούνται σε δύο παγκόσμιους συνασπισμούς ( ευρασιατική ένωση, ΝΑΤΟ κά);

«Το αμερικανικό τμήμα του υπουργείου οικονομικών TFI απασχολεί εκατοντάδες δικηγόρους και οικονομικούς αναλυτές, οι οποίοι «ακονίζουν» τις δεξιότητές τους, ενεργώντας «οικονομικές επιθέσεις» ενάντια σε κράτη παρίες, όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, καθώς και σε τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η «Αλ - Κάιντα», αλλά και σε βαρόνους των ναρκωτικών της Λατινικής Αμερικής. Η Ρωσία αποτελεί ένα εντελώς νέο είδος οικονομικής αποστολής. Σε περίπτωση αυτή, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, για πρώτη φορά « μεταφέρει έμπειρα στελέχη και «όπλα» από την ομάδα των μεγαλύτερων παγκόσμιων βιομηχανικών δυνάμεων G-8, η οποία «απλώνεται» οικονομικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη έως και την Ασία», γράφει η εφημερίδα.

«Η βάση της δύναμης του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, το Γραφείο Ελέγχου Περιουσιακών Στοιχείων Αλλοδαπών (Office of Foreign Assets Control, OFAC), από κοινού με το τμήμα TFI, συντάσσει και διανέμει μαύρες λίστες. «Το ειδικό τμήμα του Υπουργείου «παγώνει» τα περιουσιακά στοιχεία των «στόχων» σε εδάφη που υπάγονται στη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Πολιτειών και επιβάλλει μεγάλα πρόστιμα στους παραβάτες, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν οποιαδήποτε φυσικό πρόσωπο, οργάνωση, ή επιχείρηση, αμερικανική ή ξένη που θα βρεθεί στην λίστα».

Σύμφωνα με τον σύμβουλο της OFAC Adam Shubin, η αποστολή του ονόματος στην «Μαύρη Λίστα» ενεργεί αυτόματα σαν την υπηρεσία ειδοποίησης της Google, το RSS. «Έχουμε ένα άτυπο σύστημα «RSS», το οποίο υπέγραψαν όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας αλλά και εκατοντάδες τράπεζες, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο Εμείς απλά στέλνουμε το ενημερωτικό δελτίο, το οποίο τίθεται αμέσως σε ισχύ», αναφέρει ο Shubin.

Κορυφαίες τράπεζες στον κόσμο έχουν «τοποθετήσει» την μαύρη λίστα στα φίλτρα τω ηλεκτρονικών υπολογιστών τους. Έτσι, στις 26 Μαρτίου, η τράπεζα JPMorgan δέχθηκε την «οργή» της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μπλοκάροντας μεταφορά ρουτίνας της Ρωσικής Πρεσβείας στο Καζακστάν, προς ασφαλιστική εταιρεία στην Μόσχα, επειδή σύμφωνα με την JPMorgan, η πλειοψηφία των μετοχών ανήκε στην τράπεζα «Ρωσία», αναφέρει το άρθρο.

«Μόλις εισέλθετε στον κατάλογο του OFAC, καμία τράπεζα στον κόσμο δεν θα σας εξυπηρετεί», λέει ο Judith Lee, ένας οικονομικός εμπειρογνώμονας ειδικός σε οικονομικές κυρώσεις που ανήκει στην εταιρεία Gibson, Dunn & Cruthcer. «Η διασύνδεση των παγκόσμιων συστημάτων επεξεργασίας όλων των χρηματοοικονομικών οργανισμών σημαίνει ότι τώρα πια δεν υπάρχει πλέον μέρος να κρυφτεί κανένας», αναφέρει ο ίδιος. Επί του παρόντος, η μαύρη λίστα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ εμπεριέχει 5843 ονόματα. Κατά ετήσιο μέσο όρο, την περίοδο 2009-2013 προστέθηκαν στην λίστα αυτή 558 άτομα και οργανισμοί.

«Τα top ονόματα της λίστας απαιτούν ωστόσο την έγκριση πολλαπλών φορέων όπως του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, γεγονός που αποτελεί χρονοβόρα διαδικασία», γραφούν οι δύο δημοσιογράφοι. «Έχουμε έναν πελάτη, ο οποίος πέθανε πριν από οκτώ μήνες και εξακολουθεί να βρίσκεται στην λίστα» δημοσίευσε ο Sam Cutler της επενδυτικής εταιρείας Ferrari & Associates. Ακόμα και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν βρίσκεται ακόμη μέσα στην λίστα, ο οποίος μπορεί να είναι νεκρός εδώ και πολλά χρόνια, αλλά από νομική άποψη, είναι αναγνωρισμένος ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση, στον κατάλογο του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να προετοιμάσει την μαύρη λίστα με ρώσους αξιωματούχους στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην Κριμαία για «μόνιμη εγκατάσταση». «Εμείς αρχικά αναπτύξαμε διαφανή επίπεδα κυρώσεων», δηλώνει ο Muzhtaba Rahman της Eurasia Group. Αλλά το σύνολο των κυρώσεων αυτού του τύπου «χρησιμοποιεί » τρία επίπεδα, το πρώτο είναι συμβολικό, το δεύτερο, κατευθύνεται εναντίον φυσικών προσώπων και ατόμων, και το τρίτο, επηρεάζει ολόκληρους τομείς της οικονομίας μιας χώρας.

Μέχρι πρόσφατα, οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίχθηκαν κυρίως σε παλαιές μεθόδους της διεθνούς πολιτικής, που βασίζονταν στην στρατιωτική αντιπαράθεση με την χρήση βομβών, την αποστολή στρατευμάτων, επιβάλλοντας παράλληλα κυρώσεις οικονομικού τύπου, εμπάργκο με σκοπό την «συντριβή» του αντιπάλου. «Στη νέα παγκόσμια τάξη οι οικονομικές κυρώσεις του Υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν την παγκοσμιοποίηση και την οικονομική υπεροχή προς όφελός τους», κατέληξε ο δημοσιογράφος.


 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΕ ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ

 

Ένα σύντομο ντοκυμαντέρ γερμανικής τηλεόρασης αποκαλύπτει την κρυφή και ύπουλη δράση των ακραίων ισλαμιστικών στοιχείων στα σχολεία της Γερμανίας.

Εκεί όπου οι νεαροί «τζιχανιστές» που θέλοντας να αποδείξουν στους εαυτούς τους ότι… είναι ισάξιοι των «ηρωικών προτύπων» τους που αποκεφαλίζουν χριστιανούς και βιάζουν τις γυναίκες τους στην Συρία, υποβάλλουν σε συστηματικό εκφοβισμό τους συμμαθητές τους, ανεξαρτήτως θρησκείας και καταγωγής - ακόμα και τις ίδιες τις μουσουλμάνες συμπατριώτισσές τους που απλά δεν φορούν μαντίλα.

Όπως σε κάθε περίπτωση εσωτερικής σχολικής βίας έτσι κι εδώ τα θύματα που τολμούν να εμφανιστούν και να μιλήσουν είναι ελάχιστα, αλλά ενδεικτικά του μεγάλου μεγέθους της εφιαλτικής κατάστασης που επικρατεί. Μία κατάσταση που θα πρέπει να ηχήσει σαν «καμπανάκι» και στο ελληνικό Υπουργείο Παιδείας για τους ευνόητους λόγους…
 

ΗΠΑ: «ΤΟ ΣΤΕΝΟ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ Β. ΠΟΥΤΙΝ ΘΑ ΣΤΟΧΕΥΣΟΥΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ»

 
Η επόμενη σειρά αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας εξαιτίας του ρόλου της στην ουκρανική κρίση θα έχει στόχο κυρίως τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, καθώς και πρόσωπα και εταιρείες του στενού κύκλου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Από αυτή την εβδομάδα, σε συντονισμό με τους συμμάχους και εταίρους μας, θα αυξήσουμε την πίεση επί των στενών συνεργατών (του Βλαντίμιρ Πούτιν), των εταιρειών που διευθύνουν και της βιομηχανίας της άμυνας», δήλωσε σήμερα το πρωί ο Αμερικανός αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τόνι Μπλίνκεν σε συνέντευξή του στο CNN.

Μεταξύ αυτών που αναμένεται ότι θα περιληφθούν στον κατάλογο των κυρώσεων είναι ο επικεφαλής της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft και αυτός της Gazprom, της μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νιού Γιόρκ Τάιμς», οι οποίοι επικαλούνται Αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονομάζουν.

Σε άλλη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο Μπλίνκεν δήλωσε πως δεν θα απέκλειε ο ίδιος ο Πούτιν να αποτελέσει μια μέρα στόχο κυρώσεων, αν και παραδέχθηκε πως είναι πολύ σπάνιο να τιμωρείται προσωπικά ο ηγέτης μιας χώρας. 

Οι νέες διεθνείς κυρώσεις, οι οποίες είναι πιθανό να επιβληθούν ήδη από αύριο, Δευτέρα, έχουν στόχο να σταματήσουν τις «προκλήσεις» της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία, είχε εξηγήσει λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
 




ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα:Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι γιατροί σχετικά με την κατάσταση της υγείας του 9χρονου κοριτσιού που τραυματίστηκε στο λούνα παρκ του Ελληνικού. Η μικρή φέρει θλάση στον πνεύμονα, δεν είναι διασωληνωμένη και επικοινωνεί με το περιβάλλον. Την ίδια ώρα, στον εισαγγελέα οδηγούνται οι τρεις συλληφθέντες υπάλληλοι του λούνα παρκ, ενώ το πρωί της Δευτέρας παρουσιάστηκε και συνελήφθη ο ιδιοκτήτης.

Το ενδεχόμενο μείωσης στις τιμές των εισιτηρίων αστικών συγκοινωνιών από το φθινόπωρο εξετάζει η διοίκηση του ΟΑΣΑ. Στόχος είναι να μειωθεί το φαινόμενο της εισιτηριοδιαφυγής. Χωρίς να χρειάζεται αναγνώριση του πτυχίου τους από τον ΔΑΟΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) θα μπορούν σύντομα να ασκούν το επάγγελμά τους οι απόφοιτοι ελληνικών κολεγίων που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια. Η αλλαγή ξεκίνησε ήδη για τους δικηγόρους.

Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι «προσπαθεί να γίνει το νέο ΠΑΣΟΚ» αλλά και εναντίον του Ποταμιού, για το οποίο ανέφερε πως κινείται στην ίδια πλευρά «του ποταμού» και τάσσεται «με τα μεγάλα συμφέροντα» εξαπέλυσε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Εκτός λειτουργίας θα βρίσκεται σήμερα, Δευτέρα, και αύριο, Τρίτη, από τις 10 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας το τμήμα του δικτύου του τραμ «Άγιος Αλέξανδρος-Ασκληπιείο Βούλας» λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης.

Κόσμος: Το τοπικό αρχηγείο της αστυνομίας και το κτίριο της δημοτικής διοίκησης στην Κοστιαντίνιβκα της ανατολικής Ουκρανίας κατέλαβαν φιλορώσοι ένοπλοι, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση. Παράλληλα, στο Σλαβιάνσκ συνεχίζεται το θρίλερ με τους παρατηρήτες του ΟΑΣΕ, με τους ενόπλους που τους κρατούν να λένε ότι χρειάζονται «περαιτέρω συνομιλίες» για να απελευθερωθούν. Νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας τη Δευτέρα προαναγγέλλει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Με την απαγόρευση του Youtube «φλερτάρει» η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, καθώς φαίνεται να ενοχλείται από τα βίντεο που ανεβάζουν πολίτες της χώρας και στα οποία ασκούν κριτική σε θέματα οικονομίας, διαφθοράς κλπ. Τη θανατική ποινή εισηγείται για τον Μοχάμεντ Μπαντιέ, αρχηγό των αιγύπτιων Αδελφών Μουσουλμάνων, και άλλα 682 μέλη της ομάδας θάνατο δικαστήριο στη Μίνια, στα νότια της χώρας.  

Ο αμερικανός δημοσιογράφος που είχε πάει στην ανατολική Ουκρανία και «συνελήφθη» από φιλορώσους ένοπλους στο Σλαβιάνσκ δημοσίευσε εικόνες που αποδεικνύουν την παρουσία ρώσων εθελοντών στις ανατολικές επαρχίες. Ο δημοσιογράφος μίλησε με ενόπλους που του έδειξαν τα ρωσικά τους διαβατήρια, αλλά είπαν ότι δεν είναι μέλη των ρωσικών δυνάμεων - ενώ ένας από αυτούς είπε πως «δεν ήταν μακριά» από την Γεωργία κατά την κρίση του 2008.

Πρώτο κόμμα είναι στις δημοσκοπήσεις το UKIP του ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στους Times του Λονδίνου. Ακολουθούν οι Εργατικοί του Εντ Μίλιμπαντ, ενώ στην τρίτη μόλις θέση βρίσκεται το κόμμα του Κάμερον. Ο Φάρατζ καταφέρνει να «κλέβει» ακόμα και τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους των Εργατικών, ποντάροντας στην ανασφάλεια που δημιουργεί η μετάναστευση.

Οικονομία: Απώλειες κατέγραψαν οι περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας το 2013, με εξαίρεση το εμπόριο, όπως προκύπτει από τα ενοποιημένα αποτελέσματα χρήσεως όλων των επιχειρήσεων του δείγματος εταιρειών της ICAP Databank που δημοσίευσαν ισολογισμό χρήσης 2013 μέχρι και την 11η Απριλίου 2014 και ταυτόχρονα είχαν και ισολογισμό της προηγούμενης χρήσης. Από τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα 1.210 εταιρειών προκύπτει σημαντική μείωση των συνολικών πωλήσεων κατά 6,3%, οι οποίες και διαμορφώθηκαν σε 48,25 δισ. ευρώ περίπου το 2013.

Ωστόσο, η αδυναμία περαιτέρω περιορισμού του κόστους πωλήσεων οδήγησε σε πτώση των αντίστοιχων μικτών κερδών με πολύ εντονότερο ρυθμό (-12,9%). Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Δευτέρας, διατηρώντας αποστάσεις από το θετικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών. Τα επίπεδα των 1.220 μονάδων αποτελούν κρίσιμη τεχνική στήριξη και εάν διασπαστούν πτωτικά οι επόμενες καθοδικές στηρίξεις εντοπίζονται στις 1.180 μονάδες, αλλά και χαμηλότερα στις 1.160 μονάδες.

Ανακοίνωση με την οποία παρέχει διευκρινίσεις για το οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση (μειωμένο-νυχτερινό) εξέδωσε τη Δευτέρα η ΔΕΗ. Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της που κάνουν χρήση του οικιακού τιμολογίου ότι για την καλοκαιρινή περίοδο, από 1ης Μαΐου 2014 έως 31ης Οκτωβρίου 2014, το συνεχές ωράριο θα ισχύει από 23:00 έως 07:00, όπως κάθε χρόνο.

Αθλητισμός: Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στον Ολυμπιακό σκέφτονται να κάνουν αίτημα διεξαγωγής του Σούπερ Καπ στην ΕΠΟ, κάτι που αν συμβεί θα φέρει ντέρμπι με τον Κυπελλούχο Παναθηναϊκό! Τα πανηγύρια του Παναθηναϊκού για την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας έλαβαν τέλος, η απογοήτευση για την απώλεια από τον ΠΑΟΚ δεν μπορεί παρά να ξεχαστεί, ενώ Ατρόμητος και Αστέρας δουλεύουν... σιωπηρά.

Όλα αυτά λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη των πλέϊ - οφ της Σούπερ Λίγκα, που οδηγούν την ομάδα που θα κατακτήσει από το... μίνι πρωτάθλημα στα προκριματικά του Champions League, μία πρόκληση που φυσικά ενδιαφέρει και τους τέσσερις τόσο για λόγους πρεστίζ αλλά και για οικονομικούς..

O Λουίς Σουάρες λίγες αγωνιστικές πριν από το τέλος της Premier league κατέκτησε τον τίτλο του κορυφαίου παίκτη της χρονιάς ύστερα από ψηφοφορία που διενεργήθηκε από την Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών της χώρας (PFA).

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)

1923: Ανοίγει τις πύλες του το Wembley.

1992: Ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Υπάρχει μόνο μία Μακεδονία και αυτή είναι ελληνική».

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1908: Oscar Schindler, Γερμανός επιχειρηματίας που έσωσε 1.200 Εβραίους, κατά τη διάρκεια του ολοκαυτώματος.

 ΘΑΝΑΤΟΙ

1945: Benito Mussolini, Ιταλός δικτάτορας που δολοφονήθηκε από συμπατριώτες του αντιφασίστες μαζί με την ερωμένη του.