21 Δεκεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, και ειδικά υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων, δεν θα συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών, στην τρίτη ψηφοφορία, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, εκτίμησε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Προβάδισμα 3,4% δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Rass που δημοσιεύεται την Κυριακή. Ειδικότερα, στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 27,1% και η ΝΔ 23,7%. Τρίτο κόμμα εμφανίζεται το Ποτάμι με 5,8%, τέταρτο το ΚΚΕ με 5,3% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 4,6% και η Χρυσή Αυγή με 4,4%.

Δεκαεπτά υπουργικές και είκοσι πέντε βουλευτικές τροπολογίες υπερψηφίστηκαν τελικά το Σάββατο σε σύνολο 80 από τα κόμματα της συγκυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή το επίσης ογκώδες νομοσχέδιο για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις που επικαιροποιεί τον νόμο Τρίτση για τις εισφορές σε γη και χρήμα. Το «μπαράζ» τροπολογιών, και μάλιστα ενώπιον της αβεβαιότητας της προεδρικής εκλογής, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην αντιπολίτευση.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις στη Βουλή από τη «βροχή» τροπολογιών που έχουν κατατεθεί τα τελευταία 24ωρα στα νομοσχέδια που ψηφίζονται στη Βουλή, εν όψει του ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την περαιτέρω συζήτηση και υπερψήφιση  άρθρων και τροπολογιών που έχουν επισυναφθεί στο νομοσχέδιο για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις.

«Να κινηθεί ταχύτατα η Δικαιοσύνη, να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση της καταγγελίας του Παύλου Χαϊκάλη, για να βγούμε από τον βούρκο» ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας από την Κοζάνη. Τόνισε ότι ο βουλευτής των ΑΝΕΛ «έπραξε το καθήκον του» και άφησε αιχμές για τη στάση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι «κάποιοι σπεύδουν να μηνύσουν αυτόν που έκανε την καταγγελία και όχι αυτόν που το διέπραξε».

Κόσμος:Οι πολίτες της Τυνησίας προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τον πρόεδρό τους με καθολική ψηφοφορία, για πρώτη φορά μετά την επανάσταση, σε μια ιστορική εκλογή με την οποία θα ολοκληρωθεί μια χαοτική μετάβαση που διαρκεί ήδη τέσσερα χρόνια. Κατηγορίες για οκτώ ανθρωποκτονίες απαγγέλθηκαν σε βάρος της μητέρας που συνελήφθη στην πόλη Κερνς της Αυστραλίας για τη δολοφονία οκτώ παιδιών, τα επτά από τα οποία ήταν δικά της, ενώ το όγδοο ήταν ανιψιά της. Η αστυνομία ερευνά εάν η γυναίκα προχώρησε στην αποτρόπαια πράξη, υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Ένοπλος σκότωσε δύο αστυνομικούς ενώ βρίσκονταν μέσα σε περιπολικό στη Νέα Υόρκη, πριν στρέψει στον εαυτό του το όπλο και αυτοκτονήσει. Το περιστατικό φαίνεται, σύμφωνα με την αστυνομία και τα ΜΜΕ, να σχετίζεται με το κύμα αντιδράσεων στην αστυνομική βία μετά τις υποθέσεις Μπράουν και Γκάρνερ: Ο δράστης είχε αναρτήσει νωρίτερα στο Διαδίκτυο μήνυμα «σκοτώνουν έναν δικό μας, ας σκοτώσουμε δύο δικούς τους». Καταδικάζει απερίφραστα o Μπαράκ Ομπάμα, οργισμένα αντιδρούν οι αστυνομικοί.

Γάλλοι αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν άνδρα που εισέβαλε το απόγευμα του Σαββάτου σε αστυνομικό τμήμα του Ζουέ-λε-Τουρ (κεντρική Γαλλία) οπλισμένος με μαχαίρι και τραυμάτισε τρεις αστυνομικούς φωνάζοντας «Ο Θεός είναι μεγάλος». Σύμφωνα με πηγή της έρευνας, η επίθεση παραπέμπει στο είδος της δράσης που το Ισλαμικό Κράτος. Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο δήλωσε έτοιμος να μην εξαιρέσει κανένα θέμα από το διάλογο με την Ουάσινγκτον και ότι βλέπει στην προσέγγιση με τις ΗΠΑ την άρση ενός «εμποδίου» που υπάρχει εδώ και μισό αιώνα. 

Ο Κάστρο επιβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής Βορείου και Νοτίου Αμερικής στον Παναμά τον Απρίλιο, προσδιορίζοντας έτσι τον χρόνο της πιθανής πρώτης συνάντησής του με τον Ομπάμα.

Οικονομία: Με την μορφή τροπολογίας κατατέθηκε στη Βουλή η συμφωνία για δίμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το Παρατηρητήριο Ανοιας, το οποίο εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση την προσεχή Δευτέρα, μία ημέρα πριν την δεύτερη ψηφοφορία στην Ολομέλεια για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για τον κεντρικό τραπεζίτη δεν τίθεται θέμα με τις καταθέσεις. «Το πρόβλημα είναι η ρευστότητα στην αγορά» λέει σε συνομιλητές του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, εκφράζει την αγωνία του ότι πάνω που η χώρα σήκωσε κεφάλι, πάει πάλι πίσω.

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία με την οποία επικυρώνεται το ιδιωτικό συμφωνητικό ανάμεσα στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς και την ΣΕΠ ΑΕ, (την ελληνική θυγατρική της κινεζικής εταιρείας Cosco), για τον δεύτερο και τρίτο προβλήτα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά.

Αθλητισμός: Ισόπαλο χωρίς τέρματα έληξε το ντέρμπι της 16ης αγωνιστικής στο Campionato ανάμεσα στη Ρόμα και στη Μίλαν. Η ομάδα του Ρούντι Γκαρσία δεν κατάφερε να διασπάσει την άμυνα των «ροσονέρι», ούτε καν με αριθμητικό πλεονέκτημα (αποβλήθηκε στο 70΄ ο Αρμέρο), κι έτσι είδαν τη «γηραιά κυρία» (που επικράτησε την Πέμπτη 3-1 της Κάλιαρι) να ξεφεύγει εκ νέου στην κορυφή. Δύο πολύτιμους βαθμούς έχασε και η Σασουόλο, καθώς παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στην Τσεζένα. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με το πέναλτι του Ζαζά, αλλά η Τσεζένα ισοφάρισε με τον Ζε Εντουάρντο στις καθυστερήσεις.

Η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της το Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων (με τη σημερινή του μορφή), επικρατώντας 2-0 της Σαν Λορέντσο, στον τελικό της φετινής διοργάνωσης που διεξήχθη στη Ραμπάτ. Οι πρωταθλητές Ευρώπης επιβεβαιώσαν τον τίτλο του απόλυτου φαβορί με τον οποίο ταξίδεψαν στο Μαρόκο και πήραν σχετικά εύκολα τη νίκη και το τρόπαιο, χάρη στα γκολ του Σέρχιο Ράμος στο 37΄ και του Γκάρεθ Μπέιλ στο 51΄.

Αξέχαστες στιγμές έζησε ο Ερίκ Αμπιντάλ με το τελευταίο σφύριγμα της λήξης του ματς Καλλονή - Ολυμπιακός 0-5. Ο Γάλλος που αποχαιρετά το ποδόσφαιρο, αποθεώθηκε από τους οπαδούς αλλά και από τους συμπαίκτες του που τον πέταξαν στον αέρα, ενώ δήλωσε ότι δικαιώθηκε για την επιλογή του να αγωνιστεί στους Ερυθρόλευκους.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)
1992:H 17Ν αναλαμβάνει την ευθύνη της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Παπαδημητρίου ο οποίος τραυματίζεται σοβαρά στο πόδι
1818:Γεννιέται η Αμαλία, πρώτη βασίλισσα της Ελλάδας
1928:O Καποδίστριας δημιουργεί μόνιμο λόχο "Ευελπίδων" στο Ναύπλιο
1952:H Ελένη Σκούρα ορίζεται υποψήφια του Ελληνικού Συναγερμού για τις επαναληπτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη
1976:Γεννιέται η ακοντίστρια Μιρέλα Μανιάνι

Δεν υπάρχουν σχόλια: