01 Δεκεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Ανεξάρτητος βουλευτής είναι πλέον ο Παναγιώτης Μελάς των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο κ. Μελάς είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γεγονός που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του προέδρου του κόμματος Πάνου Καμμένου. Την πρόθεσή του να ιδρύσει πολιτικό κόμμα ανακοίνωσε σε πρωινή εκπομπή ο τέως γγ της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι το κόμμα θα ονομάζεται «Ρίζες» και ότι θα το δημιουργήσει με τη συμμετοχή στελεχών από τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Εκκλησία και την Αστυνομία.

Μπαράζ εμπρησμών σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε αυτόματα μηχανήματα επτά τραπεζών στην Αθήνα. Άγνωστοι έριξαν εύφλεκτο υγρό στα ΑΤΜ και τους έβαλαν φωτιά. Για τους εμπρησμούς γίνεται έρευνα από την Αστυνομία και οι δράστες αναζητούνται. Την πρότασή της να κλείσει πάσει θυσία η διαπραγμάτευση με την τρόικα και να επισπευσθεί η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, μέχρι τα Χριστούγεννα, επανέλαβε η Ντόρα Μπακογιάννη. «Έστω και την ύστατη ώρα, η γραμμή πρέπει να είναι κοινή, πρέπει να υπάρχει ένα κοινό μέτωπο», σημείωσε, καλώντας τον Αλ.Τσίπρα να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Σαμαρά.

Ξεκινά σήμερα, Δευτέρα, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη δύο κατηγορουμένων που φέρονται ότι εμπλέκονται στην εμπρηστική επίθεση στο υποκατάστημα της Marfin στη Σταδίου, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις υπάλληλοι, καθώς και στην επίθεση στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» που έγινε την ίδια ημέρα. 

Κόσμος: Με την εισαγγελία να αφήνει κάθε σενάριο ανοικτό, η υπόθεση του θανάτου του οκτάχρονου Αντρέα Λόρις Στιβάλ στη Σικελία έχει βυθίσει την Ιταλία στο σοκ και την εικοτολογία γύρω από το τι μπορεί να συνέβη. Το παιδί είχε βρεθεί νεκρό σε χαντάκι έξω από τη Ραγκούζα της Σικελίας, έχοντας εξαφανιστεί λίγο αφού τον πήγε η μητέρα του στο σχολείο. Η εισαγγελία έχει ανοίξει - προληπτικά όπως τονίζει - έρευνα για ανθρωποκτονία, η πρώτη νεκροψία δεν έδωσε πολλά στοιχεία αλλά αρκετοί μιλούν ανοικτά για φόβο πως το παιδί είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά πριν πεθάνει.

Τεταμένη ήταν η κατάσταση το πρωί της Δευτέρας στο Χονγκ Κονγκ μετά από μια νύχτα συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας οι οποίοι προσπάθησαν να αποκλείσουν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης. Σε σκηνές που πλέον έχουν γίνει γνώριμες για την πόλη, διαδηλωτές με ομπρέλες - «σύμβολο» του κινήματος - βρέθηκαν απέναντι σε αστυνομικούς με γκλομπ, δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού. Με ευκολία επικράτησε, όπως αναμενόταν, ο αριστερός Ταμπαρέ Βάσκες στις επαναληπτικές εκλογές για την προεδρία της Ουρουγουάης, αποσπώντας το 53% έναντι του 40% που πήρε ο κεντροδεξιός ανθυποψήφιός του, Λακάγε Πόου. Ο Βάσκες ήταν πρόεδρος μέχρι το 2010, πριν τον διαδεχθεί ενδιάμεσα ο Πέπε Μουχίκα - ο «φτωχότερος πρόεδρος» του πλανήτη, τον οποίο πλέον αποχαιρετά το Μοντεβιδέο.

«Θα ήταν υπέροχο» εάν οι μουσουλμάνοι πολιτικοί και πνευματικοί ηγέτες καταδίκαζαν την τρομοκρατία: Έτσι είπε ο πάπας Φραγκίσκος στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το πώς περιέγραψε ο ποντίφικας τη συνομιλία. Ο Φραγκίσκος υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε πρωτίστως τους μουσουλμάνους, που αισθάνονται ότι προσβάλλονται από την στερεοτυπική σύνδεση με την τρομοκρατία και θεωρούν ότι το Ισλάμ είναι ειρηνικό.

Τα τρία φιλοευρωπαϊκά κόμματα εμφανίζονται σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση με βάση τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στη Μολδαβία, παρά το απρόσμενα ισχυρό προβάδισμα του κόμματος που «κοιτάζει» προς τη Μόσχα. Οι εκλογές για την κυβέρνηση του Κισινάου έγιναν χωρίς τη συμμετοχή της αποσχισχείθασας Υπερδνειστερίας, η οποία σχηματίζει στην Μολδαβία ένα σκηνικό ανάλογο με εκείνο της Ουκρανίας. 

Οικονομία: Σκέψεις για κατάρτιση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία θα περιληφθούν όλα τα μέτρα που θα συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα φέρεται να κάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αν και ο λόγος που επικαλούνται οι εισηγητές της σχετικής πρότασης είναι η ενδεχόμενη διακοπή των εργασιών της Βουλής μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού για τις διακοπές των Χριστουγέννων, ωστόσο πίσω από την πρακτική αυτή εάν υιοθετηθεί - αποκρύπτονται πολιτικές σκοπιμότητες.

Τα πάνω-κάτω φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών «Ρυθμίσεις θεμάτων Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Δημοσίων Έργων» στις χωροταξικές απαιτήσεις για τους υπαίθριους σταθμούς αυτοκινήτων στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, καθώς επιτρέπει στους διαχειριστές υπαίθριων parking να καταλαμβάνουν και να παρκάρουν αυτοκίνητα σε παρόδιες στοές, αλλά και σε πεζοδρόμια! Έμμεσες προτροπές για παραμονή της Ελλάδας σε πρόγραμμα στήριξης, ώστε να συνεχίσουν οι ελληνικές τράπεζες να απολαμβάνουν το μειωμένο «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών ομολόγων που δίνουν ως ενέχυρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη χορήγηση ρευστότητας διατύπωσε ο οίκος αξιολόγησης Moody's. 

Αθλητισμός: Ένα βίντεο που σοκάρει ήρθε στην επιφάνεια, από τις τελευταίες στιγμές συμπλοκών των οπαδών της Ατλέτικο Μαδρίτης και της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, όταν ένας οπαδός έχασε τη ζωή του σε προκαθορισμένο ραντεβού θανάτου την Κυριακή. Με τέρμα του Μπουσκέτς στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, η Μπαρτσελόνα έφυγε αλώβητη από το Μεστάγια. Η ομάδα του Λουίς Ενρίκε, στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής για την Primera Division, επικράτησε 1-0 της Βαλένθια και έφτασε τους 31 βαθμούς, δύο λιγότερους από την πρωτοπόρο Ρεάλ Μαδρίτης. 

Καταιγιστική στο δεύτερο ημίχρονο η Σεβίλη, διάστημα στο οποίο πέτυχε τέσσερα γκολ, συνέτριψε στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» με 5-1 τη Γρανάδα και ανέβηκε στην τέταρτη θέση. Η Σεντ Ετιέν ήταν η μεγάλη νικήτρια στο ντέρμπι με τη Λιόν, στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής του Championatt. Οι γηπεδούχοι επικράτησαν με 3-0 και ανέβηκαν στην 5η θέση έχοντας 26 βαθμούς, έναν περισσότερο από τη Λιόν που βρίσκεται μια θέση πιο πάνω με 27 βαθμούς. Στην τελευταία θέση του γαλλικού πρωταθλήματος έπεσε η Γκινγκάμπ, που ηττήθηκε 2-0 εκτός έδρας από την Εβιάν στο ντέρμπι των ουραγών.

 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ) 
1913:Η Κρήτη ενσωματώνεται στην ελληνική επικράτεια. 
1953:Εκδίδεται το πρώτο τεύχος του ανδρικού περιοδικού “Playboy”.
1982:Κυκλοφορεί το album του Michael Jackson «Thriller». Στα 40 εκατομμύρια οι πωλήσεις του. 
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 
1792:Αλέξανδρος Υψηλάντης, στρατιωτικός, λόγιος και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας.
 1935:Woody Allen, Αμερικανός – κατά σειρά προτεραιότητας σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας, μουσικός αλλά και φυσικά «νευρικός» εραστής της Νέας Υόρκης. 
ΘΑΝΑΤΟΙ 
1866:Sir George Everest, Ουαλός στρατιωτικός, μηχανικός και τοπογράφος προς τιμήν του οποίου φέρει το όνομά του η υψηλότερη κορυφή της οροσειράς των Ιμαλαϊων.
 2005:Gust Avrakotos, ελληνικής καταγωγής θρυλικός πράκτορας της CIA που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην ήττα των σοβιετικών στο Αφγανιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: