01 Δεκεμβρίου, 2014

ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΕΙ Η ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

 

Με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν συναντήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος στην Άγκυρα. Οι δύο άντρες συζήτησαν για μια σειρά από θέματα που ταλανίζουν τις δύο πλευρές σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν διάγουν και την καλύτερη περίοδο, καθώς η τουρκική πλευρά έχει θέσει ανοιχτά θέμα συνεκμετάλλευσης στην Κύπρο.

"Η συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν διεξήχθη σε ένα πολύ θετικό κλίμα, στη συνέχεια των πολύ ουσιαστικών συζητήσεων που είχαμε με τον ομόλογό μου, τον υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Cavusoglu, στην Άγκυρα. Βεβαίως, το κλειδί είναι το Κυπριακό και ειδικότερα η διακοπή της προσβολής των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου", είπε ο κ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση.

"Νομίζω ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις, οι οποίες είναι απολύτως συμβατές με το διεθνές δίκαιο και οι οποίες σέβονται τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την υπόστασή της και επιτρέπουν την επανέναρξη των συνομιλιών. Αυτό θα δημιουργήσει ένα καλύτερο κλίμα και για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, αλλά θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά και για την ευρύτερη περιοχή, η οποία αυτή τη στιγμή εμφανίζει ένα πρωτοφανή πληθωρισμό κρίσεων, από τη Γάζα μέχρι τη Λιβυή", συμπλήρωσε ο έλληνας υπουργός εξωτερικών.

Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η "η Τουρκία έχει κρίση σε όλη τη συνοριακή γραμμή της. Άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχει σταθερότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, να υπάρχει ένα πεδίο κοινών πρωτοβουλιών", ενώ εκτίμησε ότι ο Ανώτατο Συμβούλιο Κυβερνητικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα δώσει την ευκαιρία να γίνουν σημαντικά βήματα στους τομείς της οικονομίας και των κοινωνικών θεμάτων. "Αλλά δεν παύει να υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας θεμάτων", συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς απάντησε και για θέματα που αφορούν την ελληνική μειονότητα με τον κ. Βενιζέλο να υπογραμμίζει:"Κάθε κράτος έχει την συνταγματική υποχρέωση και την υποχρέωση, με βάση το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ή ειδικότερες συμβάσεις, όπως είναι η Συνθήκη της Λωζάννης, να σέβεται τα μειονοτικά δικαιώματα και γενικότερα τα ανθρώπινα δικαιώματα".

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: