07 Δεκεμβρίου, 2014

ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΜΕ 20 ΝΕΚΡΟΥΣ


Λίγες ώρες πριν από την ετήσια ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν και λίγες ημέρες πριν από την 20ή επέτειο από το ξέσπασμα του πρώτου πολέμου της Τσετσενίας, φόβους για νέο κύκλο βίας πυροδότησε επίθεση με 20 νεκρούς στο κέντρο του Γκρόζνι. Στην καρδιά της πρωτεύουσας της Τσετσενίας αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση σε έναν κυκλικό οδικό κόμβο, ενώ ακολούθησαν μάχες με τις δυνάμεις ασφαλείας μέσα σε ένα σχολείο και μέσα σε ένα κτίριο που στέγαζε τοπικά μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 Τσετσένοι αντάρτες και 10 αστυνομικοί, ενώ τραυματίστηκαν ακόμη 28.

Οι δράστες της επίθεσης ανέφεραν ότι είναι μέλη του Εμιράτου του Καυκάσου, της κυριότερης ισλαμιστικής οργάνωσης στην Τσετσενία, και ότι βρίσκονται υπό τις διαταγές του νέου ηγέτη της, Αλί Αμπού Μουχάμαντ. «Θα δώσουμε μάχη μέχρι θανάτου», δήλωσε ένας από τους ισλαμιστές που ανάρτησε βίντεο στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η επέλαση του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ, που έχει στις τάξεις του πολλούς Τσετσένους, έχει δώσει ώθηση στο Εμιράτο του Καυκάσου.

«Δεν επιτέθηκαν στις ειδικές δυνάμεις σας, αλλά σε στελέχη της τροχαίας», ανέφερε ο Πούτιν τονίζοντας ότι «οι εγκληματίες ως συνήθως πυροβόλησαν πισώπλατα» και συγχαίροντας την κυβέρνηση του Ραμζάν Καντίροφ και τις δυνάμεις ασφαλείας για τον «επαγγελματισμό» τους. Την ώρα που ανοίγει ένα νέο μέτωπο στην Τσετσενία, στην Ουκρανία η κυβέρνηση και οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν κατάπαυση του πυρός στις ανατολικές περιοχές από την 9η Δεκεμβρίου.

Στις φλόγες έχει παραδοθεί κτίριο που στεγάζει ΜΜΕ στο Γκρόζνι από τις μάχες που ξέσπασαν μεταξύ των ισλαμιστών και των δυνάμεων ασφαλείας. Νεκροί έπεσαν 10 ισλαμιστές και 10 αστυνομικοί, ενώ τραυματίστηκαν ακόμη 28 άτομα. Φόβοι για νέο κύκλο βίας στην Τσετσενία
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: