29 Νοεμβρίου, 2014

TO ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Με ένα εξαιρετικά αποκαλυπτικό δημοσίευμά της η Ιταλική εφημερίδα La Repubblica περιγράφει τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στην Τουρκία αλλά και τις δυσκολίες που προέκυψαν και οι οποίες παραλίγο να θέσουν σε κίνδυνο την πραγματοποίησή του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που υπογράφει ο Marco Ansaldo αρχική πρόθεση του Πάπα ήταν να επισκεφθεί μόνο το Πατριαρχείο, αποδεχόμενος τη σχετική πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ωστόσο στην πορεία το ταξίδι έλαβε και τον επίσημο πολιτικό χαρακτήρα του. Τι συνέβη όμως;

«Το ταξίδι του Πάπα παραλίγο να μη πραγματοποιηθεί», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος με υπότιτλο,«Αρχίζει σήμερα η λεπτή αποστολή στη χώρα του Ερντογάν: ‘’Ήθελαν να ελέγξουν μέχρι και τις ομιλίες’’».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ η επίσκεψη στην Τουρκία χαρακτηρίζεται «λεπτή και περίπλοκη», ενώ επικαλούμενο πηγές του Βατικανού υποστηρίζει ότι παραλίγο να μην γίνει. Σημειώνεται πως το ταξίδι του Πάπα «γεννήθηκε εντελώς εκτός ατζέντας», καθώς επιθυμία του ήταν να αποδεχθεί την πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

«Αλλά για να φτάσει στην Κωνσταντινούπολη, έπρεπε αναγκαστικά να περάσει από τουρκικό έδαφος», σημειώνεται χαρακτηριστικά ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται πως η Άγκυρα κωλυσιέργησε τόσο για να δοθεί το πράσινο φως από το Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το συντηρητικό ισλαμιστή Ρετσέπ Ταγιπ Ερντογάν, ώστε να μετατρέψει το ταξίδι σε επίσημη επίσκεψη.

Στη συνέχεια, επισημαίνεται, ότι ένας τούρκος διπλωμάτης, πήγε στο Βατικανό και ζήτησε ακόμη και να δει τις ομιλίες που θα εκφωνήσει ο Πάπας. Όπως είναι φυσικό, συνεχίζει το δημοσίευμα, η απάντηση ήταν ευγενικά αλλά κατηγορηματικά αρνητική. Αυτό θα είναι το μόνο πράγμα που δεν θα μπορούν να ελέγξουν οι τούρκοι σε ένα ταξίδι γεμάτο από άγνωστες μεταβλητές, ξεκινώντας από την επίσκεψη στην πολυτελή προεδρική οικία, γράφει το δημοσίευμα.

Όπως σημειώνεται, ο Πάπας Φραγκίσκος θα είναι ο πρώτος ηγέτης που θα εισέλθει στην Προεδρική κατοικία, επίσκεψη την οποία δεν μπόρεσε να αρνηθεί για «λόγους σκοπιμότητας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Όπως σημειώνεται,  για τον τούρκο ηγέτη η Αγία Έδρα διατηρεί ορισμένες αμφιβολίες, που ενισχύθηκαν προσφάτως, σύμφωνα με πηγές προερχόμενες από το Βατικανό, λόγω της μη παρέμβασης της Τουρκίας για την προστασία των κούρδων της πόλης Kobane.

Ακολουθεί μία δεύτερη όχι και τόσο εύκολη συνάντηση, συνεχίζει το δημοσίευμα, αυτή με το Μεγάλο Μουφτή, ο οποίος πρόσφατα κατηγόρησε τον Πάπα ότι «πλένει τα πόδια των προσκυνητών και οργανώνει αγώνες ποδοσφαίρου στο Βατικανό, αντί να καταδικάσει την καταστροφή τεμένων στη Γερμανία».

Ωστόσο, ο Πάπας είναι έτοιμος και καλά προετοιμασμένος από τους συμβούλους του, υποστηρίζει το δημοσίευμα. Ο στόχος, όπως σημειώνεται, είναι να υπερβεί τις δυσπιστίες, να συνεχίσει το διάλογο μεταξύ διαφορετικών πίστεων, και να προστατεύσει τη χριστιανική μειονότητα.

Αλλά και να δρέψει καρπούς από το ταξίδι, πράγμα που είναι δυνατόν, όπως φάνηκε από την κοινή προσευχή Βενέδικτου και Μεγάλου Μουφτή στην επίσκεψη του 2006, καταλήγει το δημοσίευμα.  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: