29 Νοεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Με σοβαρά τραύματα στο λαιμό από την καραμπίνα που είχε μαζί του βρέθηκε στο υπόγειο του ανθοπωλείου στην Τούμπα Θεσσαλονίκης ο ένοπλος που εισέβαλε το πρωί του Σαββάτου στο κατάστημα και πυροβόλησε την υπάλληλο, η οποία κατά πληροφορίες είναι σύζυγός του. Και οι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ένα κοκτέιλ μέτρων που θα μπορούσαν να έχουν άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και ταυτόχρονα να είναι ανεκτά από την ελληνική κοινωνία και να μη δοκιμάσουν την συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού στη Βουλή αναζητεί το Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να βρει ένα πεδίο προσέγγισης με την τρόικα.

Μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων εντοπίστηκε μετά από συντονισμένη επιχείρηση του λιμενικού σώματος και αξιοποίηση πληροφοριών τα ξημερώματα του Σαββάτου σε οχηματαγωγό πλοίο στην Πάχη Μεγάρων. Περισσότερες από 23.000 αλλοδαπές και υπεράκτιες εταιρείες έχουν αναπτύξει κερδοσκοπική δραστηριότητα στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια, όπως προκύπτει από τη χαρτογράφηση των «ελληνικών» offshore, τη μεγαλύτερη διαρροή στοιχείων που φέρνουν σήμερα στο φως Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

Φωτιά υπό αδιευκρίνιστη αιτία εκδηλώθηκε στις 6:50 το πρωί του Σαββάτου σε διαμέρισμα 4ου ορόφου στην οδό Καλλικράτιδας 83 στα Ταμπούρια στον Πειραιά, με αποτέλεσμα μια γυναίκα περίπου 60 ετών να χάσει τη ζωή της.

Κόσμος: Κατέπεσε το κατηγορητήριο εναντίον του Χόσνι Μουμπάρακ για την ευθύνη του στους θανάτους διαδηλωτών την εξέγερση του 2011, σε νέα δίκη για την υπόθεση που ολοκληρώθηκε στο Κάιρο. Απαλλάχθηκαν για την ίδια υπόθεση και ο υπουργός Εσωτερικών του, μαζί με άλλους έξι συνεργάτες του. Επίσης, ο Μουμπάρακ και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν και από τις κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας με σκοπό του πλουτισμό.

Δεκαπέντε άνθρωποι συνελήφθησαν το βράδυ της Παρασκευής στο Φέργκιουσον στη διάρκεια νέων διαδηλώσεων κατά της μη άσκησης δίωξης σε βάρος του αστυνομικού που πυροβόλησε θανάσιμα τον Μάικλ Μπράουν. Οι συλλήψεις έγιναν μετά από μπλόκο των διαδηλωτών σε εμπορικό κέντρο την επομένη των Ευχαριστιών, ημέρα με παραδοσιακά υψηλή εμπορική κίνηση.

Την αρχηγία του κεντροδεξιού UMP ζητά ξανά, και όπως όλα δείχνουν θα πάρει, ο Νικολά Σαρκοζί στην εσωκομματική κάλπη, όμως χρειάζεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό για να μπορέσει στη συνέχεια να αντιμετωπίσει τον Αλαίν Ζιπέ όταν έρθει η ώρα για το προεκλογικό χρίσμα. Ο Ζιπέ δεν είναι υποψήφιος σε αυτήν την κάλπη, όπως ούτε και ο Φρανσουά Φιγιόν (τρίτος πιθανός  υποψήφιος για τις εκλογές του 2017). 

Προβλήματα με το άνοιγμα της εφαρμογής για την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Αποτυχία των ξένων βομβαρδισμών εναντίον θέσεων της τζιχαντιστικής ISIS στη Συρία βλέπει η Δαμασκός, υποστηρίζοντας πως οι σχεδόν δίμηνες επιχειρήσεις δεν έχουν πλήξει την οργάνωση. Η συριακή κυβέρνηση θεωρεί «μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης» να κλείσει η Τουρκία τα σύνορα.

Ιταλός ακτιβιστής του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης (ISM) τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρες ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια παλαιστινιακής διαδήλωσης στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης. Ο 30χρονος Πάτρικ Κόρσι δέχθηκε πυρά στο στομάχι και το στήθος. Δεκαοκτάχρονος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε επίσης από πραγματικά πυρά στο στήθος.

Οικονομία: Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξασφάλισε με άνεση και μεγάλη πλειοψηφία την υποστήριξη της ομοσπονδιακής Βουλής, της Bundestag, στον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στη σύγχρονη ιστορία της Γερμανίας. Στη δέσμευση της Εθνικής Τράπεζας να στηρίξει επενδυτικά σχέδια σε όλη την επικράτεια αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, στη διάρκεια επισκέψεων που πραγματοποίησε σε παραγωγικές μονάδες της Αιτωλοακαρνανίας. Η αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα περιλαμβάνεται στη λίστα με τα μέτρα - δεσμεύσεις που θα αποστείλει μέχρι το Σάββατο η κυβέρνηση στην τρόικα.

Αθλητισμός: Ιδιαίτερα... αποκαλυπτικό είναι βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα από το test drive που έκαναν παίκτες της Μπαρτσελόνα  σε νέο μοντέλο μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανίας! Με τις αναμετρήσεις της 12ης αγωνιστικής και μετά από σχεδόν 20 ημέρες διακοπής, συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ, όπου δεν ξεχωρίζει κάποιο ντέρμπι, όμως, υπάρχουν αρκετές «παγίδες».

Το πρόγραμμα ανοίγει το Σάββατο με της τρεις αναμετρήσεις: Καλλονή - Πλατανιάς (15:00), Λεβαδειακός - Παναιτωλικός (17:15) και Ατρόμητος - Ξάνθη (19:30). Την Κυριακή ο δεύτερος της βαθμολογίας Ολυμπιακός μάχεται στην Κέρκυρα με την ομώνυμη ομάδα, ενώ ο πρωτοπόρος ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Πανθρακικό στην Τούμπα και ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί τη Βέροια στη Λεωφόρο.

Το ντέρμπι της 13ης αγωνιστικής, πάντως, διεξάγεται το βράδυ της Κυριακής στο «Μεστάγια», ανάμεσα στη Βαλένθια και τη Μπαρτσελόνα. Σαουθάμπτον εναντίον Μάντσεστερ Σίτι, διασταυρώνουν τα ξίφη της στο «Σεντ Μέρις» την Κυριακή. Η Βόλφσμπουργκ θα υποδεχθεί την Γκλάντμπαχ στο ντέρμπι της αγωνιστικής που θα κρίνει τη δεύτερη θέση.

 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ) 
1899:Ο Ελβετός επιχειρηματίας Χανς Γκάμπερ ιδρύει την ποδοσφαιρική ομάδα της Μπαρτσελόνα. 
1906:Ιδρύεται η αυτοκινητοβιομηχανία Lancia από τον ραλίστα και μηχανικό Vincenzo Lancia. 
1963:Οι Beatles κυκλοφορούν το τραγούδι τους “I wanna hold your hand” για χάρη του οποίου καταγράφονται 1.000.000 προπωλήσεις. 
1975:O Bill Gates και ο Paul Allen ονομάζουν την εταιρεία που ίδρυσαν “Microsoft”(=Microcomputer Software). 
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 
1925:Ernst Happel, Αυστριακός ποδοσφαιριστής και σπουδαίος προπονητής. 
ΘΑΝΑΤΟΙ 
1851:Εμμανουήλ Ξάνθος, από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρίας. 
1924:Giacomo Puccini, Ιταλός συνθέτης. 
2001:George Harrison, κιθαρίστας των Beatles.

Δεν υπάρχουν σχόλια: