16 Νοεμβρίου, 2014

ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΚΟΥΡΔΩΝ - ΑΣΑΝΤ - ΔΥΣΗΣ

 

Μεσάνυχτα στις αρχές του μήνα σε ένα αγρόκτημα της βόρειας Συρίας επτά ηγετικά στελέχη του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου Νούσρα συναντήθηκαν για να πάρουν μια απόφαση που πιθανότατα θα καθορίσει τις μελλοντικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.Οι δύο οργανώσεις, που εδώ και πάνω από έναν χρόνο σφάζονται για την πρωτοκαθεδρία στον αγώνα εναντίον του Μπασάρ αλ Ασαντ, συμφώνησαν να σταματήσουν να πολεμούν η μία την άλλη και να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τους κοινούς εχθρούς τους: τον Σύρο πρόεδρο και διάφορες δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Δύση.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της συριακής αντιπολίτευσης που επικαλέστηκε το Associated Press, στις 2 Νοεμβρίου τα ηγετικά στελέχη των δύο οργανώσεων, έπειτα από διαβουλεύσεις τεσσάρων ωρών σε ένα αγρόκτημα στην πόλη Αταρέμπ, δυτικά του Χαλεπιού, έλαβαν τρεις αποφάσεις: να σταματήσει ο μεταξύ τους πόλεμος, να ανοίξουν μέτωπα εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία και να συνεργαστούν μέχρι να εξοντώσουν το «Συριακό Επαναστατικό Μέτωπο», το οποίο αποτελείται από περίπου 10.000 μαχητές και έχει λάβει οπλισμό και εκπαίδευση από τις ΗΠΑ.

Μάλιστα στη διάρκεια της συνάντησης, που οργανώθηκε από ένα τρίτο μέρος με μεγάλη ώθηση από την πλευρά του Νούσρα, το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) είχε προσφερθεί να στείλει επιπλέον μαχητές για την επίθεση που εξαπέλυσε το Μέτωπο Νούσρα την περασμένη εβδομάδα κοντά στην πόλη Καν αλ- Σουνμπούλ εναντίον της Κίνησης Χαζμ, αντάρτες που επίσης υποστηρίζονται από τη Δύση. Το Μέτωπο Νούσρα, το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, ήταν εξαρχής μία από τις ισχυρότερες οργανώσεις που μάχονται εναντίον του Ασαντ, σε έναν εμφύλιο πόλεμο που έχει σκοτώσει πάνω από 200.000 ανθρώπους από το 2011.

Το ΙΚ, που ξεκίνησε από το Ιράκ, ενεπλάκη το 2012 στον συριακό εμφύλιο και κέρδισε γρήγορα φήμη για την αγριότητά του και την προσπάθειά του να αναδειχθεί στην οργάνωση που θα συσπειρώσει όλους τους πιστούς μουσουλμάνους. Ετσι ξεκίνησε παράλληλα ένας πόλεμος ανάμεσα στις δύο οργανώσεις, μέσα από τον οποίο το ΙΚ επικράτησε, απέκτησε χρήματα και όπλα ελέγχοντας μεγάλες πετρελαιοπηγές και περίπου το ένα τρίτο της Συρίας και του Ιράκ. 

Την ώρα που οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές σε Συρία και Ιράκ συνεχίζονται και οι ΗΠΑ έχουν αποστείλει στρατιωτικούς συμβούλους για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών, η συμφωνία είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει νέες δυσκολίες στη στρατηγική της Ουάσιγκτον εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο πλέον θα συνεχίζει ανενόχλητο τις επιχειρήσεις του. «Αν χύνεται λιγότερο αίμα ανάμεσά τους και δεν έχουν να ανησυχούν γι' αυτό, αυτό θα καταστήσει ευκολότερο για τους τζιχαντιστές το να χτυπήσουν τον Ασαντ ή όποιες άλλες δυνάμεις έχουν τη στήριξη της Δύσης». 

Σχολίασε ο αναλυτής Τομ Τζόσελιν, ο οποίος παρακολουθεί τις κινήσεις τρομοκρατικών οργανώσεων για την ιστοσελίδα «Long War Journal». Πάντως δεν θεωρείται πιθανή μια ένωση των δύο οργανώσεων και ειδικοί πιστεύουν ότι η οποιαδήποτε συμφωνία ανάμεσά τους είναι εύθραυστη. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: