24 Νοεμβρίου, 2014

ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

 

Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί στον χώρο του Αιγαίου και στο Νησί της Αφροδίτης. Οι Τούρκοι αυξάνουν συνεχώς την παρουσία των σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού τους και τις πτήσεις των μαχητικών της αεροπορίας τους, σε μία πρωτοφανή, εδώ και πολύ καιρό, επίδειξη δυνάμεως. Αξιοποιούν πλήρως τη γεωστρατηγική θέση τους στην αναμέτρηση της Δύσης με τους τζιχαντιστές και παζαρεύουν όλες τις διευκολύνσεις που παρέχουν στους αμερικανούς και στους άλλους δυτικούς για τον ανεφοδιασμό των Κούρδων που μάχονται εναντίον του ISIS.

Ταυτόχρονα, η τουρκική ηγεσία (που εδώ και χρόνια πρωταγωνιστεί στην διεθνή πολιτική σκηνή λόγω μεγέθους, μεγάλου πληθυσμού, παραδοσιακής ισχυρής διπλωματίας και ισχυρών ενόπλων δυνάμεων) διατηρεί επίγειες και υπόγειες διαδρομές με όλο τον ισλαμικό κόσμο και, όπως όλα δείχνουν, και με τη τζιχάντ, με τη Χαμάς και με τη Χεζμπολάχ. Ο Ερντογάν, ως νέος σουλτάνος σε αναδυόμενη νεο-οθωμανική αυτοκρατορία, μιλά και απαιτεί ανταλλάγματα κάθε τόσο από τον Μπάρακ Ομπάμα (που είναι πλέον πρόεδρος χωρίς εξουσίες στις ΗΠΑ και με χαμηλή πλέον δημοφιλία). Και, ταυτόχρονα, καλεί τον Γερμανό πρεσβευτή στην Άγκυρα σε απολογία, γιατί σκίτσο γερμανικού βιβλίου παρουσίαζε ως «σκύλο» τον Ερντογάν!

Η Τουρκία δημιουργεί πλήθος διεκδικήσεων και θεμάτων στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο, προκειμένου στο τέλος να εισπράξει νέα οφέλη (φυσικούς πόρους, μοίρασμα φυσικού αερίου και πετρελαίου, ενδεχομένως και εδάφη ή θαλάσσιες περιοχές). Σλόγκαν πλέον του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είναι «στην Κύπρο ή τα μοιράζουμε όλα ή διχοτομούμε οριστικά το νησί», «το Αιγαίο δεν μπορεί να είναι ελληνική λίμνη, πρέπει να πάμε σε καινούργιες συμφωνίες για όλα».

Η Άγκυρα συντονίζει όλη την επιθετικότητα των γειτόνων σε βάρος των συνόρων μας. Διατηρεί στρατιωτική βάση στην Αλβανία, σχεδόν απέναντι από την Κέρκυρα, και αυξάνει συνεχώς την πολιτική, οικονομική και πολιτιστική επιρροή της στα πρώην οθωμανικά εδάφη. Με ιταμό ύφος και ασύλληπτο πολιτικό «τσαμπουκά» εισέβαλε στην Κυπριακή ΑΟΖ αξιώνοντας συνεκμετάλλευση, ενώ ως εγγυήτρια δύναμη κάλεσε τις υπόλοιπες εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο) να πράξουν το καθήκον τους.

Σε πολλές περιπτώσεις δηλώνουν ότι πραγματοποιούν τα πολεμικά τους σκάφη αβλαβείς διελεύσεις, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για επίδειξη ισχύος που αποβλέπει στην εμπέδωση της αμφισβήτησης κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο! Μόνο κατά τη συνάντηση Σαμαρά – Ερντογάν, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε 99 παραβιάσεις μόνο σε μία ημέρα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Η Άγκυρα διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι αμφισβητεί συνολικά το Αιγαίο ως ελληνικό εθνικό χώρο, ενώ η Αθήνα αρκείται πάντα σε μία τυπική επίκληση των κανόνων του εθνικού δικαίου, ευρισκόμενη σε ενδεχόμενη κατάσταση σύγχυσης και αμηχανίας μπροστά στον βουλιμικό γείτονα που επιδεικνύει τα «δόντια» του, απειλώντας συνεχώς με θερμό επεισόδιο.

Ο Ερντογάν ρίχνει πολλά εκατομμύρια στην αναβάθμιση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, που παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο εδώ και χρόνια στη διείσδυση και την προώθηση των τουρκικών θέσεων σε όλη τη Βαλκανική και τη Μέση Ανατολή. Η Άγκυρα, μέσω της ΜΙΤ, προωθεί όλες τις επιθετικές βλέψεις της. Εμείς αποκαλύπτουμε πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί ως όπλο και εργαλείο τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στη Θράκη, στη Βαλκανική και γενικά παντού, προκειμένου να προωθεί και να εμπεδώνει την τουρκική πολιτική.

Οι αλλαγές στη ΜΙΤ ήταν αναγκαίες και κρίσιμες για να περάσει η Τουρκία σε μετακεμαλική εποχή. Ουσιαστικά, αυτές ξεκίνησαν από το έτος 2005, με τον Emre Τaner στο τιμόνι της ΜΙΤ και όταν πλέον είχε ξεσπάσει η διαμάχη μεταξύ των ισλαμιστών και κεμαλιστών με τυπική μάλλον αφορμή την υπόθεση Ergenekon.  Η αναδιοργάνωση της τουρκικής υπηρεσίας, η οποία είχε προβληθεί ως προϋπόθεση στο όραμα της γενικής αναδιοργάνωσης του τουρκικού κράτους, στοιχείο που καταδεικνύει τα μέγεθος και τη σημασία του ρόλο της, συντελέσθηκε προσεκτικά και σταδιακά, με τις κατευθύνσεις Ερντογάν.

Και με διοικητή της τον καλό επαγγελματία, έμπειρο και ηπίων τόνων Emre Taner, ο οποίος μάλλον αποδείχθηκε ως ιδανική μεταβατική επιλογή, αφού κατάφερε να επέλθουν πολλές και σημαντικές αλλαγές και να διατηρήσει συγχρόνως τις απαραίτητες ισορροπίες και δυνατότητες, ώστε η Υπηρεσία να είναι πάντοτε δραστήρια και αποτελεσματική. Ο Hakan Fidan ανέλαβε τα καθήκοντα του διοικητή της ΜΙΤ το έτος 2010 και όταν πλέον είχαν ριζώσει τα ισλαμικά στοιχεία σε όλες τις καίριες θέσεις. Αποτελούσε προσωπική επιλογή του Ερντογάν, αφού θεωρούνταν στενός και έμπιστος συνεργάτης του, ενώ ανάλογη ήταν η σχέση του και με τον Νταβούτογλου.

Η μέχρι τώρα συνεργασία μεταξύ τους είναι η καλύτερη, αλλά και τα αποτελέσματά της θεωρούνται αξιόλογα. Δεν χαρακτηρίζονται υπερβολικοί εκείνοι που ισχυρίζονται ότι οι Ερντογάν, Νταβούτογλου και Φιντάν αποτελούν τους τρεις βασικούς πυλώνες της νεο-οθωμανικής Τουρκίας. Στοιχεία που καταδεικνύουν και χαρακτηρίζουν ανάλογα την όλη αξία, αποστολή και αποτελεσματικότητα της σημερινής ΜΙΤ, είναι ο συνεχώς αυξανόμενος μεγάλος προϋπολογισμός της και η ποιοτική σύνθεση στο προσωπικό της, αφού περίπου το 70% αυτού ανήκει στην πιο παραγωγική ηλικιακή ομάδα των 25-45 ετών, ενώ το 80% είναι άνδρες.

Η ΜΙΤ, πλέον, έχει οργανωθεί ανάλογα και εφαρμόζει ένα επιθετικό δόγμα στις χώρες – στόχους, επεκτείνοντας και επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της σε στρατιωτικούς, ενεργειακούς, οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς και δημοσιογραφικούς τομείς. Ως περιοχές ξεχωριστού ενδιαφέροντος καθορίσθηκαν τα Βαλκάνια, ο Καύκασος, η Μέση Ανατολή, η Μεσόγειος Θάλασσα, η Ερυθρά Θάλασσα, ο κόλπος του Άντεν και η Κασπία Θάλασσα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: