04 Νοεμβρίου, 2014

ΑΠΙΘΑΝΗ ΜΙΑ «ΚΑΘΑΡΗ» ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

 

«Εξαιρετικά απίθανο» χαρακτηρίζει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ το ενδεχόμενο μιας «καθαρής» εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο, χωρίς κάποιο είδος πρόσθετης βοήθειας που θα προϋποθέτει την επίτευξη νέων στόχων. «Μια ολοκληρωμένη, καθαρή έξοδος είναι εξαιρετικά απίθανη. Θα πρέπει να εξετάσουμε τι άλλες επιλογές υπάρχουν. Ό,τι επιλογές και να υιοθετήσουμε θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο των συμβατικών σχέσεων μεταξύ των θεσμών της ευρωζώνης και των ελληνικών αρχών» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αξιωματούχος της ΕΕ τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Επίσης, ο αξιωματούχος της ΕΕ δηλώνει ότι τα αδιάθετα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μια νέα γραμμή πίστωσης προς την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου στα τέλη του έτους. Το ΤΧΣ διαθέτει κεφαλαιακό «μαξιλάρι» ύψους 11,4 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν θα χρειαστούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως έδειξαν τα πρόσφατα stress test της ΕΚΤ.

«Τα εναπομείναντα κεφάλαια από μαξιλάρι για την ανακεφαλαιοποίηση (των τραπεζών) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα ή σε μια γραμμή πίστωσης» δηλώνει ο αξιωματούχος.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: