12 Νοεμβρίου, 2014

ΕΓΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ


 

Αύριο αναμένεται άλλη μία ευρωπαϊκή αντίδραση στις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Ολομέλεια της Ευρωβουλής θα αποδοκιμάσει την κλιμάκωση των απειλών και μονομερών ενεργειών της Τουρκίας και θα καλέσει την Άγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, με ένα ψήφισμα που έχουν συμφωνήσει οι έξι μεγαλύτερες ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου και το οποίο εξασφαλίζει πρωτόγνωρη στήριξη.

Από το βράδυ της Παρασκευής 5 Οκτωβρίου που η Τουρκία εκδίδει οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX), σημαίνει συναγερμός σε Λευκωσία, Αθήνα και Βρυξέλλες. Τότε ξεκινάει μια στενή επικοινωνία για μια αποφασιστική αντίδραση από τους Ευρωπαίους εταίρους που τους καλεί να δείξουν αλληλεγγύη και να υιοθετήσουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα έναντι της Άγκυρας.

Η πρώτη ευρωπαϊκή μάχη δίνεται στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 Οκτωβρίου, σε επίπεδο αρχηγών κρατών-μελών. Εκείνο το βράδυ της Πέμπτης ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει τον κ. Αναστασιάδη που βρίσκεται στο νοσοκομείο των Βρυξελλών με ρινορραγία.

Εκείνο το βράδυ, με τη βοήθεια του συμβούλου του Σταύρου Παπασταύρου και με τον εκπρόσωπο Τύπου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη ο κ. Σαμαράς καταφέρνει να βάλει στην απόφαση των συμπερασμάτων μια φράση-κλειδί. «Η αναγνώριση όλων των κρατών-μελών είναι απαραίτητο συστατικό της ενταξιακής διαδικασίας». Αυτή η φράση θα ψηφιστεί και αύριο από το Ευρωκοινοβούλιο.

Για τον πρέσβη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στις Βρυξέλλες, Κορνήλιο Κορνηλίου, που έχει αναλάβει σε μεγάλο βαθμό τις συνεννοήσεις με τα κόμματα της Ευρωβουλής, η αυριανή ψηφοφορία είναι μέρος μιας σημαντικής διαδικασίας.

«Στόχος είναι να υπάρξει μια καταδίκη και να σταματήσει αυτή η παραβίαση», λέει. Είναι σημαντικό ότι δείχνει στην Τουρκία πως υπάρχει κόστος των πράξεών της. Για τον Κύπριο διπλωμάτη το πιο σημαντικό είναι ότι δημιουργείται μια πολύ δυνατή βάση, ένα συμφωνημένο κείμενο πάνω στο οποίο μπορεί να χτιστεί αργότερα μια ακόμα πιο έντονη αντίδραση ανάλογα με τις εξελίξεις.

Ανάμεσα στα άλλα σημεία του ψηφίσματος υπάρχει και σαφής αναφορά ότι η συνέχιση ή επανάληψη αυτών των πράξεων από την Τουρκία θα έχει επιπτώσεις στις ενταξιακές τις διαδικασίες.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: