12 Νοεμβρίου, 2014

ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΕΝ.Φ.Ι.Α.

 

Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου  με Θέμα: 
«Συγκέντρωση στοιχείων εκκαθαριστικών σημειωμάτων  
ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2014

Αριθμ. Πρωτ. 5609 / Διεκπ. 2589

                                                                              Αθήνα 10η Νοεμβρίου 2014

Επί του υπ’ αριθμ. πρωτ. 5571/2559/7.11.2014 Εγκυκλίου Σημειώματος για την «Συγκέντρωση στοιχείων εκκαθαριστικών σημειωμάτων ΕΝ.Φ.Ι.Α.» διευκρινίζεται ότι:

1.Ζητούνται τα οικονομικά στοιχεία του κυρίου και συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. για την χρήση 2014 (ο κύριος και ο συμπληρωματικός φόρος αναγράφονται σε στήλες στο άνω αριστερό μέρος της πρώτης σελίδας της Πράξεως ΔιοικητικούΠροσδιορισμού του ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2014)

2.Ζητούνται τα οικονομικά στοιχεία από τα εκκαθαριστικά σημειώματα – Πράξεις Προσδιορισμού του ΕΝ.Φ.Ι.Α. ως έχουν αυτή τη στιγμή προ των τυχόν διορθώσεων των δηλώσεων Ε9, που θα υποβληθούν μετά την 15.11.2014, διότι παρίστασται αναγκαίο, ώστε να υπάρχει άμεση, ενδεικτική εικόνα της φορολογικής επιβαρύνσεως για το σύνολο των εκκλησιαστικών φορέων της Εκκλησίας της Ελλάδος

3.Μετά την 15η Νοεμβρίου 2014 θα είναι διαθέσιμη η δυνατότητα στην ιστοσελίδα του ΤΑΧΙS (www.gsis.gr) για υποβολή διορθώσεων στις δηλώσεις Ε9 από όσους φορείς έχουν σφάλματα στις δηλώσεις τους. Το Εγκύκλιο Σημείωμα που εστάλη στις 7.11.2014 αποβλέπει στην άμεση ενημέρωση της Ιεράς Συνόδου για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2014 προ της υποβολής διορθώσεων στις δηλώσεις Ε9 στο πλαίσιο διαβουλεύσεώς Της μετά του αρμοδίου Υπουργείου, μετά δε τις διορθώσεις θα ζητηθεί νεώτερη ενημέρωση με επόμενο Εγκύκλιο Σημείωμα.

4.Παρακαλούνται τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα να μεριμνήσουν μέσω των λογιστών τους για την υποβολή διορθωμένων δηλώσεων Ε9 μετά την 15η.11.2014. Ιδίως να προσεχθεί :
 
α)Μήπως ο εκκλησιαστικός φορέας (Μητρόπολη, Ενορία, Μονή κ.λπ.) εμφανίζεται στα δηλωθέντα στοιχεία δικαιούχου Α.Φ.Μ. ότι είναι κερδοσκοπικός φορέας και όχι μη κερδοσκοπικός φορέας (ειδ’ άλλως θα χρειασθεί διόρθωση με επί τόπου επίσκεψη στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.).

β)Εάν έχουν υποβληθεί δηλώσεις Ε9.

γ)Εάν έχουν δηλωθεί ορθώς οι απαλλασσόμενοι και ιδιοχρησιμο-ποιούμενοι χώροι της ιδιοκτησίας τους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για το αμιγώς λατρευτικό έργο τους (Ναοί Ενοριών, Ναοί Ιερών Μονών–Ησυχαστηρίων, Ναοί Ι. Προσκυνημάτων, Ναοί Εκκλησιαστικών Ιδρυμά-των), το γενικότερο θρησκευτικό έργο τους (έδρα υπηρεσιών Ιεράς Μητροπόλεως, Επισκοπική κατοικία, χώροι κατηχήσεως διδασκαλίας, αίθουσες – γραφεία εξυπηρετήσεων των Ναών), και το κοινωφελές έργο τους (γηροκομεία, ορφανοτροφεία, ξενώνες απόρων, χώροι παρασκευής γευμάτων–συσσιτίων, χώροι αποθηκών, χώροι ετέρων φιλανθρωπικών, πολιτιστικών και μορφωτικών δράσεων).
 
δ)Εάν έχουν δηλωθεί ορθώς οι υπαγόμενοι στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. χώροι (εμβαδόν, αριθμός προσόψεων κ.λπ.).

Όθεν παρακαλούμε να δοθεί μέγιστη προσοχή κατά την διαδικασία διορθωτικών δηλώσεων, από τις οποίες εάν προκύψει μείωση ή απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. η φορολογική αρχή θα ζητήσει και σχετικά αποδεικτικά στοιχεία για τους λόγους απαλλαγής ή μειώσεως του ΕΝ.Φ.Ι.Α. (π.χ. πρακτικά Εκκλησιαστικών ή Μητροπολιτικών Συμβουλίων για την χρήση των χώρων, Κανονισμούς Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων, τυχόν οικοδομικές άδειες ή δηλώσεις πολεοδομικής τακτοποιήσεως).
 
Παραμένει όμως στο ακέραιο η τεθείσα διά του προειρημένου Εγκυκλίου Σημειώματος προθεσμία της προσεχούς Πέμπτης, 13 Νοεμβρίου 2014, για την άμεση ενημέρωση της Ιεράς Συνόδου περί των ποσών ΕΝΦΙΑ ήτοι προ της διαδικασίας διορθώσεων στις δηλώσεις Ε9.

Εντολή της Ιεράς Συνόδου
 Ο Αρχιγραμματεύς
 † Ο Μεθώνης Κλήμης

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: