30 Οκτωβρίου, 2014

ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ ΕΝΕΔΩΣΑΝ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 

Τελικά, το γαλλοϊταλικό αντάρτικο που αποπειράθηκε να αντισταθεί στην προέλαση των «δυνάμεων λιτότητας» της Ανγκελα Μέρκελ βρήκε... τοίχο, με το Βερολίνο να πετυχαίνει ακόμη μία εμφατική νίκη εναντίον εκείνων που σηκώνουν ή κάνουν ότι σηκώνουν - κεφάλι σε όσα, εξόφθαλμα πια, επιβάλλει η Γερμανία στην Ευρώπη. Όσο για τους Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι; Αποδείχτηκαν ότι είναι περισσότερο αντάρτες του... γλυκού νερού παρά ηγέτες με πυγμή πολιτική, που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν για το καλό όλων το κλίμα μιζέριας που κυριαρχεί στην ευρωζώνη.

Η ουσία είναι ότι το Παρίσι έσπευσε να ανακοινώσει μέτρα για την περαιτέρω μείωση του γαλλικού ελλείμματος κατά 3,6 δισ. ευρώ, ενώ και η Ρώμη από την πλευρά της υποσχέθηκε μείωση του ιταλικού ελλείμματος κατά 4,5 δισ. ευρώ. Όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, η γαλλική κυβέρνηση προχωρά σε «διευκρινίσεις» και «νέα μέτρα» που θα της επιτρέψουν να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της κατά 3,6 δισ. ευρώ, πέραν των αρχικών προβλέψεων.

Αντίστοιχα, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά επιπλέον 4,5 δισ. ευρώ το 2015. Ανάμεσα στα μέτρα αυτά βέβαια συγκαταλέγεται η ακύρωση ορισμένων από τις φοροαπαλλαγές αξίας περίπου 3,3 δισ. ευρώ, που είχε τάξει - και τώρα παίρνει πίσω - ο Ρέντσι την περασμένη εβδομάδα.

Το... κακό για το Παρίσι και τη Ρώμη ξεκίνησε ουσιαστικά λίγα εικοσιτετράωρα πριν, από τη στιγμή που με επιστολές της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει εξηγήσεις από τη Γαλλία και την Ιταλία για τη μη τήρηση των δεσμεύσεών τους, χτυπώντας τους έμμεσα καμπανάκι. Λίγο αργότερα ήρθαν και οι δηλώσεις της Μέρκελ, που δεν άφηναν κανένα περιθώριο «ανυπακοής» στους δύο εταίρους της Γερμανίας.

«Η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν έχω λόγο να πιστεύω ότι η Ιταλία δεν θα κάνει το ίδιο» είχε πει η Μέρκελ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στο Μιλάνο - παρουσία των Ολάντ και Ρέντσι...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: