30 Οκτωβρίου, 2014

30/10/2014 - ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΑΙΤΙΟΙ

 

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Για τις τραγικές στιγμές καταστροφής και ανθρώπινης αγωνίας που έζησαν το Ίλιον, η Νίκαια καθώς και πολλές άλλες συνοικίες της Αττικής στις πλημμύρες της περασμένης Παρασκευής δεν φταίει αποκλειστικά η σημερινή κυβέρνηση. Ούτε ο Ντινόπουλος… Φταίει μια ολόκληρη νοοτροπία ασυδοσίας και εύκολης αρπαχτής που συνόδευσε την οικιστική εξάπλωση της πρωτεύουσας στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Ιδιαίτερα τα «δυτικά προάστια», οι λεγόμενες γειτονιές των οικονομικά ασθενεστέρων, αναπτύχθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες χωρίς κανέναν σχεδιασμό και εις πείσμα κάθε κανόνα σύγχρονης ρυμοτομίας. 

Πέραν του χαμηλής αισθητικής αποτελέσματος, η άναρχη, αυθαίρετη και… βιαστική δόμηση οδήγησε σε επικίνδυνες κακοτεχνίες και απίθανες εργολαβικές «πατέντες» προκειμένου να ξεπεραστούν αντικειμενικά προβλήματα στατικής, όπως το χτίσιμο χωρίς αντισεισμικές προδιαγραφές και η ανέγερση οικοδομών πάνω σε πρόχειρα μπαζωμένα ρέματα. Οι εποπτικές αρχές, με προεξάρχουσα την καθ’ ύλην αρμόδια πολεοδομία, δεν έκαναν ούτε στοιχειωδώς τους προβλεπόμενους ελέγχους. Το αντίθετο μάλιστα. Σε πολλές περιπτώσεις έκαναν τα στραβά μάτια έναντι των γνωστών «ωφελημάτων», ενώ σε άλλες φρόντιζαν να εξαντλούν την αυστηρότητα και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, 

Εις βάρος ευσυνείδητων και νομοταγών πολιτών που αρνήθηκαν να πληρώσουν τα «γρηγορόσημα» ή να «λαδώσουν» για να καλύψουν παρανομίες. Τα φαινόμενα αυτά βέβαια δεν περιορίστηκαν στη δόμηση της πρωτεύουσας. Ανάλογα αίσχη έγιναν και σε νησιά του Αιγαίου, όπου ξεφύτρωσαν παραθεριστικές κατοικίες με παράνομα ημιυπόγεια και αδήλωτες πισίνες. Μόνο που εκείνη η μορφή οικιστικής παραβατικότητας, σε σχέση με αυτή των πυκνοκατοικημένων αστικών κέντρων, δεν έβαζε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. «Ωραίες όλες αυτές οι διαπιστώσεις, αλλά τώρα τι κάνουμε;», θα ρωτούσε εύλογα κάποιος. Δυστυχώς, το κακό έχει γίνει και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.  

Ούτε ασφαλώς μπορούν να γκρεμιστούν από τη μια μέρα στην άλλη δεκάδες οικοδομικά τετράγωνα.  Σίγουρα όμως μπορεί να γίνει μια πλήρης αυτοψία από την πολεοδομία, τους δήμους και την περιφέρεια προκειμένου να υπάρξει πλήρης καταγραφή όλων των επικίνδυνων κατασκευών, υποψήφιων να προκαλέσουν προβλήματα σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Και αντιστοίχως να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης. Τέλος, καλό θα ήταν για λόγους δειγματοληπτικής διαπόμπευσης και όχι ασφαλώς αναδρομικής λογοδοσίας, αφού το νομικό μας σύστημα δεν επιτρέπει τέτοιου είδους… πολυτέλειες. 

Να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των μηχανικών που υπέγραψαν άδειες σε τέτοια κτίρια, καθώς και των προϊσταμένων της πολεοδομίας που τις ενέκριναν. Χιλιάδες θα είναι σαν κι αυτούς σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή μήπως στο μέλλον αποθαρρυνθούν οι μιμητές τους… 


Δεν υπάρχουν σχόλια: