10 Σεπτεμβρίου, 2014

ΟΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 

Η μακρά συζήτηση για την προεδρική εκλογή, πέραν των άλλων, αποκαλύπτει την ανωριμότητα του πολιτικού συστήματος, καθώς εκατέρωθεν περισσεύουν η σκοπιμότητα και ο μικροκομματισμός. Στη μια πλευρά η γραμμή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που, ενώ κατά το παρελθόν έχει κάνει περίπου τα ίδια, τώρα επικαλείται την ανάγκη σταθερότητας και σωστά επιμένει ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει για το καλό του τόπου και του θεσμού να χρησιμοποιηθεί για μικροκομματικά παιχνίδια. Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για τις προθέσεις της, μάλιστα, προχωρεί ένα ακόμη βήμα εκφράζοντας τη βεβαιότητά της ότι θα προκύψει η απαιτούμενη πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή.

Η αλήθεια είναι ότι αν προσέξει κανείς τις λεπτομέρειες στις δηλώσεις του κ. Αντ. Σαμαρά και του κ. Ευ. Βενιζέλου θα διαπιστώσει διαφορές αποχρώσεων στις εκτιμήσεις τους, με τον πρώτο να είναι περισσότερο αισιόδοξος από τον δεύτερο για την τελική έκβαση της υπόθεσης. Ωστόσο και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί στέκονται στο αυτονόητο που είναι και το ζητούμενο της κυβερνητικής σταθερότητας, όχι μόνον επειδή τους συμφέρει αλλά διότι η χώρα έχει αρχίσει να ανακάμπτει και θα είναι κρίμα και άδικο να χαθεί η ευκαιρία.

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι από μόνος του δεν έχει την αριθμητική δυνατότητα να μπλοκάρει την προεδρική εκλογή, έχει και σε αυτό το θέμα σηκώσει τους τόνους χωρίς ίχνος σοβαρότητας που επιβάλλει η κατάσταση. Και αυτή η στάση του κ. Αλ. Τσίπρα μοιάζει να υπαγορεύεται από την ανάγκη των εσωκομματικών ισορροπιών, καθώς δεν συμβαδίζει με την προσπάθειά του για ρεαλιστική στροφή που ξεκίνησε στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών και συνεχίστηκε στο Κόμο της Ιταλίας. Οι αντιφάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κρίσιμα θέματα, στην πραγματικότητα εντείνουν τις ανησυχίες και αντί να προσθέτουν αφαιρούν κύρος και σοβαρότητα που τόσο την έχει ανάγκη για να καταστεί αξιόπιστη πολιτική δύναμη που φλερτάρει με την εξουσία.

Οι εξελίξεις στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν κρίνονται μόνον αριθμητικά και δεν κερδίζει απαραίτητα όποιος καταφέρει να μπλοκάρει με τεχνητό τρόπο την εκλογή. Ενδέχεται μάλιστα μια νίκη αυτού του τύπου να αποδειχθεί καταστροφική στον βαθμό που δεν πείθει για τη σκοπιμότητά της και κυρίως θέτει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας την ώρα που όλα δείχνουν ότι βγαίνει από τη μακρά περίοδο της κρίσης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: