26 Σεπτεμβρίου, 2014

ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΜΟΝΕΣ

 

Η τρόικα έχει πολλές φορές δείξει ότι ρέπει προς τον δογματισμό και η στάση της σε μείζονα ζητήματα οροθετείται από τουλάχιστον περίεργες ιδεοληψίες και εμμονές, ακόμη και όταν οι παραδοχές και οι προβλέψεις της αποδεικνύονται εσφαλμένες.Οι παραδοχές του ΔΝΤ για τον λεγόμενο πολλαπλασιαστή του ΑΕΠ επέτειναν την ύφεση. Απέτυχε η τρόικα να προβλέψει τις βαρύτατες επιπτώσεις της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής στην οικονομία. Οι προβλέψεις της τρόικας για τον χρόνο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος επίσης ήταν εκτός πραγματικότητας. Ας θυμηθούμε ότι πέρυσι τέτοια εποχή αμφισβητούσαν τις προβλέψεις και τα στοιχεία του Γ. Στουρνάρα, τόσο για το ΑΕΠ όσο και για το πρωτογενές πλεόνασμα, και απαιτούσαν τη λήψη πρόσθετων μέτρων, δηλαδή περικοπών.

Παρά το γεγονός ότι διαψεύστηκε οικτρά, η τρόικα συνεχίζει να προβάλει αξιώσεις, η εφαρμογή των οποίων μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και να υπονομεύσει την πολιτική σταθερότητα. Και το κυριότερο, χωρίς να υπάρχει απολύτως κανένας λόγος, καθώς η ίδια η ζωή έχει προ πολλού ξεπεράσει την τρόικα.Το θέμα αφορά την αξίωσή της για πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και αλλαγή, επί το δυσμενέστερον, του νόμου για την κήρυξη απεργιών. Η στάση της τρόικας δείχνει ότι δεν έχει καμιά σχέση με την ελληνική πραγματικότητα, καθώς εργοδότες αναζητούν ακόμη και? δάνεια για να πληρώσουν αποζημιώσεις για τις νόμιμες απολύσεις στο όριο του 4% που προβλέπει σήμερα ο νόμος.

Έχει λοιπόν ιδιαίτερη σημασία το κοινό μέτωπο της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή των εργοδοτικών οργανώσεων και των συνδικάτων κατά της τρόικας σε αυτά τα δύο συγκεκριμένα θέματα. Συμφωνούν ότι δεν πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία. Την ώρα που η χώρα βρίσκεται στο κατώφλι της ανάπτυξης και η τρόικα ετοιμάζεται να αποχωρήσει, δεν χρειάζονται νέα μέτρα που πυροδοτούν κοινωνικές εντάσεις...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: