28 Σεπτεμβρίου, 2014

ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ


Ο πολιτικός κόσμος της χώρας έχει πέσει σε μεγάλη ανυποληψία και ο λαός δεν δείχνει να τον σέβεται ιδιαίτερα, επειδή ηττάται σε όλα τα επίπεδα. Οικονομικά είμαστε χρεοκοπημένοι. Η κοινωνική συνοχή διερράγη. Η Παιδεία απωλέσθη. Η Υγεία προσφέρεται σε όλους όσοι έχουν να πληρώσουν. Η ασφάλεια και η δημόσια τάξη υπάρχουν μόνο στα λεξικά. Στο διεθνές επίπεδο εκείνοι που χαράσσουν εξωτερική πολιτική όχι μόνο... κατορθώνουν να χάνουν από θνησιγενή μορφώματα όπως τα Σκόπια, αλλά ανέχονται προκλήσεις από κράτη πλήρως εξαρτώμενα από την Ελλάδα - όπως για παράδειγμα είναι η Αλβανία.  

Στα βιβλία της Γεωγραφίας «της 9ης και της 12ης τάξης του αλβανικού συστήματος (είναι οι αντίστοιχες Γ' Γυμνασίου και Γ' Λυκείου στην Ελλάδα) περιοχές μεταξύ των οποίων η Φλώρινα, η Καστοριά και τα εδάφη έως την Πρέβεζα παρουσιάζονται σαν υποδουλωμένες αλβανικές περιοχές»! Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη, πολλές και έντονες. Ο μητροπολίτης Φλώρινας Θεόκλητος και ο Ιωάννης Βοσκόπουλος, δήμαρχος της πόλης, μίλησαν στην εφημερίδα μας για το ανεπίτρεπτο περιεχόμενο των αλβανικών σχολικών βιβλίων. Ωστόσο, και ο σεβασμιότατος μητροπολίτης και ο δήμαρχος μπορεί να αντιπροσωπεύουν θεσμούς της χώρας, την Εκκλησία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά δεν είναι κράτος. Δεν έχουν λόγο στην εκτελεστική εξουσία, η οποία καθεύδει και αρκείται σε διαβεβαιώσεις των Αλβανών αξιωματούχων.
  
«Επί υπουργίας Κ. Αρβανιτόπουλου η ομόλογός του Αλβανίδα υπουργός Παιδείας Λιντίτα Νικόλα είχε συμφωνήσει να απαλειφθούν όλοι οι χαρακτηρισμοί από τα σχολικά βιβλία». Ομως, τελικά «η δέσμευσή της έμεινε στα λόγια». Αν αυτό δεν αποτελεί κατάντια, τότε οι λέξεις χάνουν το νόημά τους. Μια χώρα που εξαρτάται οικονομικά από την πατρίδα μας, διεκδικεί τμήματα των εδαφών μας, ενώ οι ημέτεροι, οι ιθύνοντες, αρκούνται σε διαβεβαιώσεις αντί να αξιοποιήσουν όλα τα διπλωματικά, πολιτικά και οικονομικά «εργαλεία» για να πείσουν τους Αλβανούς να... συνετιστούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: