20 Αυγούστου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις για βιασμούς μεταξύ τροφίμων στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου. Το περασμένο Σάββατο, θύματα ομαδικού βιασμού έπεσαν δύο ανήλικοι 15 και 16 χρόνων, ενώ πριν ένα μήνα σημειώθηκε ανάλογο περιστατικό με θύμα ένα αγόρι 14 ετών. Νεκροί βρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης οι δύο νέοι, 25 και 26 ετών, τα ίχνη των οποίων αγνοούνταν από τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας. Οι σoροί τους εντοπίστηκαν σε απόκρημνη περιοχή, μεταξύ Καλαμάτας και Καρδαμύλης, ενώ δεν βρέθηκε η μηχανή στην οποία επέβαιναν. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η αστυνομία μιλά για εγκληματική ενέργεια.

Να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους από τους περίπου 180.000 αιώνιους φοιτητές, που υπολογίζεται πως θα διαγραφούν στο τέλος του Αυγούστου, έχουν αποδείξει το τελευταίο διάστημα ότι ενδιαφέρονται ακόμη να πάρουν πτυχίο ζητούν από τον υπουργό Παιδείας οι πρυτάνεις. Στην Αθήνα θα έρθει τον Μάρτιο ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ως επικεφαλής αντιπροσωπείας γερμανών επιχειρηματιών, για να εξεταστούν οι επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία.

Την πρόθεση της Κύπρου να μην σταθεί εμπόδιο σε μια ενδεχόμενη απόφαση της Βρετανίας να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους από τη βάση του Ακρωτηρίου, εξέφρασε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Κόσμος:Πολύνεκρες πλημμύρες και κατολισθήσεις ακολούθησαν τις ισχυρές βροχοπτώσεις στη Χιροσίμα της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας, στις οποίες τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής της ζωής τους. Ισχυρή βροχή κατά διάρκεια της νύχτας είχε προκαλέσει τις κατολισθήσεις, καθώς οι γύρω πλαγιές είχαν ήδη δεχθεί μεγάλες ποσότητες νερού από την κακοκαιρία των τελευταίων εβδομάδων. Σε συλλήψεις οδήγησαν οι νέες συμπλοκές διαδηλωτών με την αστυνομία στο Φέργκιουσον, αν και δεν επαναλήφθηκαν οι σκηνές χάους της προηγούμενης νύχτας. 

Το κλίμα βαραίνει ο θάνατος δεύτερου αφροαμερικανού, που κρατούσε μαχαίρι, από σφαίρες της αστυνομίας. Εν αναμονή της έναρξης της εισαγγελικής έρευνας για τον θανάσιμο πυροβολισμό του Μπράουν, ενώ στο Φέργκιουσον φτάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης.Σόκαρε το Διαδίκτυο βίντεο που δείχνει τον αποκεφαλισμό του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από ενόπλους του Ισλαμικού Κράτους, ως «εκδίκηση» των τζιχαντιστών στις επιδρομές των ΗΠΑ εναντίον θέσεών τους στο Ιράκ. Η Ουάσινγκτον αναφέρει ότι ερευνά τη γνησιότητα του βίντεο. Ο Φόλεϊ είχε απαχθεί πριν από σχεδόν δύο χρόνια από τη Συρία. Λόγω του πολύ σκληρού περιεχομένου, αναρτούμε μόνο μέρος του βίντεο.

Με αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και ρουκέτες της Χαμάς επισφραγίστηκε η κατάρρευση των συνομιλιών στο Κάιρο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων. Τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι -ανάμεσά τους τρία παιδιά- έχουν σκοτωθεί από τα πλήγματα, ενώ ρουκέτες έπληξαν περιοχές του Τελ Αβίβ και ακόμη και της Ιερουσαλήμ. Στόχος των επιδρομών ο «επιτελάρχης» της Χαμάς, το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν απειλεί η οργάνωση. Εκατόν πενήντα πέντε εργαζόμενοι στις διεθνείς υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας σκοτώθηκαν σε όλο τον κόσμο το 2013, καθώς οι επιθέσεις παγκοσμίως σε εργαζόμενους στην ανθρωπιστική βοήθεια αυξήθηκαν κατά 66% σε σχέση με αυτές του 2012, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Aid Worker Society.

Οικονομία:Στα «απρόβλεπτα» του ΕΝΦΙΑ αναφέρεται σημερινή ανταπόκριση της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung από την Αθήνα, σημειώνοντας ότι ο φόρος ακινήτων θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «μπούμερανγκ» για την κυβέρνηση. Την έξοδό της από τη λιανική τραπεζική στην Ιαπωνία φέρεται να εξετάζει η Citigroup σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η πιθανότητα διενέργειας διαγωνισμού για την πώληση της Citibank Japan που διαθέτει 33 καταστήματα λιανικής τραπεζικής στην Ιαπωνία, με καταθέσεις ύψους 38 δισ. δολαρίων.

Το σενάριο για αντικατάσταση του εναπομείναντος δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα με δάνειο από τον ESM επαναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Πάντως κοινοτικοί αξιωματούχοι υποβαθμίζουν το σχετικό σενάριο, υποστηρίζοντας πως σε επίπεδο κρατών της ευρωζώνης δεν υπάρχει διάθεση ο ESM να αναλάβει πρόσθετο ελληνικό ρίσκο, ειδικά σε μια περίοδο που διαφαίνεται πως το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί και υπάρχουν ανησυχίες για τις οικονομικές εξελίξεις σε Ιταλία και Γαλλία.

Αθλητισμός:Στο 1-1 έμειναν Ρεάλ Μαδρίτης και Ατλέτικο στο πρώτο παιχνίδι του Σούπερ Καπ Ισπανίας. Ο Χάμες Ροντρίγκες άνοιξε το σκορ (80') και Ραούλ Γκαρσία ισοφάρισε (88'). Η Λεβερκούζεν είναι η μοναδική ομάδα που έχει σαφές προβάδισμα πρόκρισης από τους πρώτους πέντε αγώνες που έγιναν σήμερα, Τρίτη, στα πλέι οφ του Champions League για την πρόκριση στους ομίλους.

Η γερμανική ομάδα κέρδισε 3-2 εκτός έδρας την Κοπεγχάγη. Στα άλλα ματς Μπεσίκτας και Αρσεναλ έμειναν στο 0-0, ενώ η Μπιλμπάο έφυγε με την ισοπαλία 1-1 από τη Νάπολι. Η μεταγραφή του Αλφάρο δεν θα γίνει τελικά πραγματικότητα, όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Τρίτης και αρκετές ώρες μετά την άφιξη του στην Αθήνα. Οι «πράσινοι» αν και τα βρήκαν στα οικονομικά δε μπόρεσαν να ξεπεράσουν άλλα εμπόδια αναφορικά με την μεταγραφή του Ισπανού στο «τριφύλλι».

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)

1699:Ο τσάρος πασών των Ρωσιών Μέγας Πέτρος καθιερώνει την ευρωπαϊκή ενδυμασία στη χώρα του.

1741:Ο Δανός εξερευνητής Φίτους Μπέρινγκ είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που φθάνει στην Αλάσκα.
1821:Διακήρυξη του Αδαμάντιου Κοραή για τη γνησιότητα του λαϊκού αγώνα στην Ελλάδα.

1866:Τα αμερικανικά συνδικάτα ζητούν τη μείωση των εργάσιμων ωρών από 12 σε οκτώ, αλλά οι εργοδότες αντιδρούν.

1965:Ορκίζεται η δεύτερη κυβέρνηση αποστατών υπό τον Ηλία Τσιριμώκο.

1968:650,000 χιλιάδες στρατιώτες του Συμφώνου της Βαρσοβίας εισβάλλουν στην Τσεχοσλοβακία.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1941:Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πρώην πρόεδρος της Σερβίας και κατηγορούμενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου.

1944:Ρατζίβ Γκάντι, πιλότος στο επάγγελμα. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ινδίας από το 1984 έως το 1989.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1940:Λέων Τρότσκι, ηγετική μορφή της «Οκτωβριανής Επανάστασης».



Δεν υπάρχουν σχόλια: