20 Αυγούστου, 2014

Η ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ»

 

Θα έλεγε κανείς ότι ελλείψει ειδήσεων τον Αύγουστο η υπόθεση του τάφου της Αμφίπολης λειτούργησε ως «ανάσα» για την ενημέρωση. Γέμισαν τα δελτία ειδήσεων και οι εφημερίδες με τις λεπτομέρειες για τη «μεγάλη ανακάλυψη». Άλλωστε, πρόκειται για μια είδηση που «ξυπνά» τη φαντασία των πολιτών και προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Ειδήσεις υπάρχουν πολλές, όπως και όλα τα τελευταία χρόνια, ειδικά στην οικονομία, διαψεύδοντας το διάσημο πλέον ρηθέν του Ουμπέρτο Εκο.

Απλά η υπόθεση της Αμφίπολης ήρθε να γεμίσει ακόμη περισσότερο το δελτίο των πολύ σημαντικών ειδήσεων που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Οι ανασκαφές που γίνονται στα μακεδονικά χώματα ποτέ δεν απογοήτευσαν τους επιστήμονες. Σε κάθε ανασκαφή βρισκόταν κάτι που προκαλούσε εντύπωση και υπενθύμιζε ότι ο αρχαίος μακεδονικός πολιτισμός βρίσκεται παντού. Με επιστέγασμα την ανακάλυψη του τάφου στη Βεργίνα που έκανε την περιοχή παγκοσμίως γνωστή και τον Μανόλη Ανδρόνικο, σημείο αναφοράς των απανταχού αρχαιολόγων.

Ετσι, λοιπόν, και η περίπτωση της Αμφίπολης έχει κινήσει το ενδιαφέρον όλου του κόσμου, έπειτα από τις υψηλές προσδοκίες που γέννησε η επίσκεψη του πρωθυπουργού και οι δηλώσεις των αρχαιολόγων ότι «βρίσκονται μπροστά σε μια σημαντική ανακάλυψη». Η φαντασία όλων οργιάζει, εκατοντάδες αυτοκίνητα συρρέουν στην περιοχή για να δουν τον εκπληκτικό αυτό περίβολο των 500 μέτρων και τις Σφίγγες. Και όλοι περιμένουν με ανυπομονησία τις ανακοινώσεις που εκτιμάται ότι θα γίνουν σε 20 ημέρες.

Αλλοι μιλούν για έναν μεγαλοπρεπή τάφο στρατηγών, άλλοι ότι είναι η γυναίκα του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ρωξάνη και ο 12χρονος γιος του κι άλλοι ότι μπορεί να είναι ο τάφος του ίδιου του Βασιλιά της Μακεδονίας. Αν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είτε αυτός έχει συληθεί είτε όχι, ασφαλώς θα είναι ένα κορυφαίο γεγονός, παγκόσμιας εμβέλειας. «Θα ξαναγραφτεί η ιστορία», λένε κάποιοι και ίσως έχουν δίκιο. Αλλωστε, η ανακάλυψη του τάφου του Μεγάλου Στρατηλάτη έχει γίνει εδώ και δεκαετίες το στοίχημα των αρχαιολόγων όλου του κόσμου. Είναι αυτό που λένε το «ιερό δισκοπότηρο» της αρχαιολογίας.

«Κυριακή κοντή γιορτή» που λέει κι ο λαός, για να μάθουμε όλοι αν η Βεργίνα είναι πολύ? μικρή μπροστά στην Αμφίπολη.Ωστόσο, όποια κι αν είναι η ανακάλυψη της αρχαιολογικής σκαπάνης, δεν πρέπει αυτή να μετατραπεί σε «νερό του Καματερού». Δεν μπορεί να γίνει η ευκαιρία του αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα και τις προκλήσεις της ελληνικής κοινωνίας. Άλλο η αρχαιολογία, η ιστορία της χώρας και το ένδοξο παρελθόν κι άλλο το μέλλον της Ελλάδας, όπως αυτό πρέπει να επαναπροσδιοριστεί. Η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. 

Απαιτούνται λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, χρειάζεται επαναχάραξη της πορείας που πρέπει να πάρει αυτός ο τόπος. Η οικονομική κρίση που σάρωσε τα πάντα έδειξε και τη γύμνια που υπάρχει στην παιδεία, την υγεία, την κοινωνική προστασία και ασφάλιση, την ασφάλεια του πολίτη, τη δημόσια διοίκηση. Οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, επομένως, είναι προκλήσεις που δεν πρέπει να χαθούν και φυσικά δεν πρέπει να καλυφθούν κάτω από τις μεγάλες αποκαλύψεις που ενδεχομένως θα υπάρξουν στην Αμφίπολη. Αντιθέτως, ο επιβλητικός τάφος που βρέθηκε εκεί μπορεί να γίνει η ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα. 

Να μετατραπεί σε σηματωρό αφύπνισης της ελληνικής κοινωνίας, που πρέπει να προχωρήσει σε ένα τεράστιο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Είναι η ευκαιρία ένας τάφος να γίνει μια νέα αρχή, με όλους τους συμβολισμούς που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο. Ας μην επιχειρήσει κανείς, λοιπόν, να μετατρέψει την Αμφίπολη σε πανηγύρι και σε πολιτικάντικο σόου δια πάσαν νόσον. Γιατί είναι σίγουρο ότι κάποιοι θα επιχειρήσουν να το κάνουν. Θα είναι απλά ακόμη μια έκφραση λαϊκισμού που μόνο κακό θα κάνει στη χώρα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: