04 Αυγούστου, 2014

ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

 

Τον Σεπτέμβριο αναμένονται οι πρώτες σημαντικές εξελίξεις στο μέτωπο της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με την προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για το ακίνητο των 83 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη, που εφάπτεται του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Αστέρας Οχι, όμως, πριν η «Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε.» (ΕΑΕΑΠ), σε συνεργασία με την αμερικανική Cushman και Wakefield, έναν από τους μεγαλύτερους διεθνείς οίκους real estate, που προσφέρθηκε και έχει αναλάβει pro bono το έργο του συμβούλου, επιλέξουν τον διαχειριστή.

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών προχωρεί με συντεταγμένο τρόπο και στον δρόμο που η ίδια έχει χαράξει. Το πρώτο ακίνητο των 83 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη αποτελεί το πιλοτικό project, θα γίνει με διεθνή διαγωνισμό και για χρήσεις όχι ασύμβατες με τη λειτουργία και τον χαρακτήρα της Εκκλησίας. Εφόσον τελεσφορήσει, θα ακολουθήσουν τα 1.200 στέμματα της περιοχής Φασκομηλιάς, τα οποία εκτείνονται στην παραθαλάσσια περιοχή από τη λίμνη της Βουλιαγμένης έως τη Βάρκιζα.

Κύκλοι της αγοράς συγκαταλέγουν μεταξύ των ενδεχόμενων υποψηφίων για το ακίνητο της Βουλιαγμένης τόσο τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ όσο και τον όμιλο Μαρτίνου, τον όμιλο Προκοπίου και τον όμιλο Κωσταντακόπουλου. Το πενταμελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΕΑΠ αναμένεται να προχωρήσει στη διαδικασία ανάθεσης του διαχειριστικού έργου από τον Σεπτέμβριο και κριτήριο επιλογής είναι, μεταξύ άλλων, και η δυνατότητα εθελοντικής συμμετοχής τους στο εγχείρημα. Ακολούθως θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.

Η εταιρεία, στην οποία μετέχουν με 50% η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και 50% το ελληνικό Δημόσιο θα διαχειρίζεται ακίνητα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών τα οποία θα εισφερθούν από την Εκκλησία προς εκμετάλλευση με το μοντέλο της μακροχρόνιας μίσθωσης. Η εταιρεία έχει ήδη συσταθεί με τον νόμο 4182 που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2013.

Τα έσοδα: Το 50% των εσόδων που θα προκύπτουν από τη λειτουργία της ΕΑΕΑΠ θα εισφέρεται στο κράτος, ενώ το άλλο 50% θα κατευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στο κοινωφελές έργο της Εκκλησίας. Υπενθυμίζεται ότι με νόμο που ψηφίστηκε την άνοιξη του 2013 (4146/2013) επετράπη στα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας της Ελλάδος να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους μέσω της επενδυτικής νομοθεσίας για τα ιδιωτικά ακίνητα.Η δυνατότητα δίδεται μέσω Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) που τίθενται σε ισχύ με προεδρικό διάταγμα. 


Το Δημόσιο με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και Παιδείας νωρίτερα φέτος όρισε τα 2 από τα 5 μέλη του διοικητικού συμβουλίου ενώ τα άλλα 3 μέλη που όρισε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, σύμφωνα με κύκλους της Εκκλησίας, επελέγησαν με κριτήριο «την εμπειρία τους και την επαφή τους με την αγορά και τον ιδιωτικό τομέα, την εθελοντική, αμισθί, συνεισφορά τους και την πρόσβασή τους στον απόδημο ελληνισμό, ο οποίος συνδράμει συστηματικά εδώ και πολλά χρόνια την ελληνική εκκλησία».

Τα μέλη αυτά είναι: Ο Μιχαήλ Καρλούτσος, υϊός του ο εξ Αμερικής αιδεσιμότατου πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικού Θρόνου, Αλέξανδρου Καρλούτσου, ο οποίος είναι το δεξί χέρι του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και στενός συνεργάτης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Επίσης, ο πολιτικός μηχανικός Πέτρος Σουρέτης, διευθύνων σύμβουλος της Intracom Κατασκευές. Και, τέλος, ο πρόεδρος του Enterprise Greece, Αρις Συγγρός.

To νομικό, συμβουλευτικό έργο έχει αναλάβει το δικηγορικό γραφείο Μπερνίτσα. Η προσπάθεια της Εκκλησίας να αξιοποιήσει την περιουσία της και να συνεισφέρει έτσι περισσότερα στο δημόσιο και το κοινωνικό σύνολο ξεκίνησε, όπως εξηγούν κύκλοι της Ιασίου, με σχετική πρόταση του Αρχιεπισκόπου η οποία διατυπώθηκε προς το κράτος από τον Οκτώβριο του 2009 αλλά «ξεκλείδωσε» μόλις το τελευταίο έτος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: