15 Ιουλίου, 2014

ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

 

Ραντεβού... για την άλλη Κυριακή 20 Ιουλίου, μίας από τις επτά που προβλέπει ο περσινός νόμος και συγκεκριμένα αυτής των θερινών εκπτώσεων, δίνουν τώρα καταστηματάρχες και καταναλωτές. Η προχθεσινή Κυριακή, η πρώτη από τις 52 συνολικά που η προ ημερών υπουργική απόφαση δίνει το δικαίωμα να είναι ανοικτές οι εμπορικές επιχειρήσεις σε 10 τουριστικές περιοχές της χώρας, δεν περπάτησε... καλά.

Η συντριπτική πλειονότητα των καταστημάτων στα ιστορικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ήταν κλειστή, ενώ και οι λιγοστοί που το τόλμησαν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους συνδικαλιστές, οι οποίοι απαίτησαν το κλείσιμο. Οι λόγοι για τους οποίους τα μαγαζιά είχαν κατεβασμένα τα ρολά, όπως περιγράφονται , από τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλη Κορκίδη, είναι: «Οι καταναλωτές προτίμησαν να πάνε για μπάνια και όχι για ψώνια, αφού άλλωστε από αύριο (σ.σ.: σήμερα) αρχίζουν οι θερινές εκπτώσεις. Κανένας έμπορος δεν θα άνοιγε αφού άλλωστε θα λειτουργήσει την επιχείρησή του την ερχόμενη Κυριακή που θα έχουν ξεκινήσει και οι θερινές εκπτώσεις».

Τεράστια βάρη: Αλλά και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας Παναγής Καρέλλας, μιλώντας εξηγεί για τα κλειστά μαγαζιά στην Ερμού: «Δεν είναι ώριμες ακόμη οι συνθήκες για να είναι τα καταστήματα ανοικτά. Οι επιχειρήσεις έχουν τεράστια λειτουργικά βάρη. Εξάλλου, σήμερα (σ.σ.: προχθες) στο κέντρο της Αθήνας δεν είχε πολλούς τουρίστες».

Και στη Θεσσαλονίκη η ίδια εικόνα: «Το μαγαζί κλείνει τώρα, αλλιώς θα μείνουμε εδώ και θα κάνουμε καθιστική διαμαρτυρία», με αυτήν τη φράση-τελεσίγραφο προς καταστηματάρχες, υπαλλήλους και πελάτες, οι συνδικαλιστές του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και του ΠΑΜΕ έκλεισαν ένα ένα τα 17 καταστήματα που άνοιξαν χθες στο κέντρο της πόλης. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι πελάτες αντέδρασαν και υπήρξαν αντεγκλήσεις με τους «εισβολείς», ενώ απορημένοι τουρίστες παρακολουθούσαν τα γεγονότα ως... τουριστική ατραξιόν, τραβώντας φωτογραφίες και βίντεο.

Περίπου 300 άτομα συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ ομάδες συνδικαλιστών είχαν «μπλοκάρει» από νωρίς τις εισόδους ορισμένων πολυκαταστημάτων. Ακολούθησε πορεία στις οδούς Τσιμισκή και Μητροπόλεως, σταματούσαν όπου έβρισκαν ανοικτό κατάστημα και αντιπροσωπεία τους έμπαινε σ΄ αυτό, απαιτώντας από πελάτες και υπαλλήλους να αποχωρήσουν, και από τους ιδιοκτήτες να κατεβάσουν τα ρολά. Σε κάποια καταστήματα, πελάτες που περίμεναν στο ταμείο για να πληρώσουν εγκάλεσαν τους συνδικαλιστές για αντιδημοκρατικές μεθόδους. Δύο ζευγάρια τουριστών από τη Σουηδία και από τη Βουλγαρία ρώτησαν τι συνέβαινε και αντέδρασαν με χαμόγελα στις εξηγήσεις των συνδικαλιστών.

Τα 15 από τα 17 καταστήματα που άνοιξαν (σε σύνολο άνω των 1.000 στο ιστορικό κέντρο) βρίσκονται σε έναν άξονα 200 μέτρων στην οδό Τσιμισκή, και στην πλειονότητά τους είναι πολυκαταστήματα ή μικρότερες επιχειρήσεις που γειτνιάζουν σ΄αυτά. Κάποιοι άλλοι έμποροι πήγαν στα καταστήματά τους με το πρόσχημα της αλλαγής βιτρίνας εν όψει εκπτώσεων, διερευνώντας το ενδεχόμενο να ανοίξουν, ανάλογα με το τι θα έκαναν και οι γείτονές τους.

«Η εικόνα δείχνει ότι την αγορά την καθορίζει ο ανταγωνισμός και όχι οι υπουργικές αποφάσεις», ο νέος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Π. Φιλιππίδης. Ο ΕΣΘ έχει καλέσει τα μέλη του να μην ανοίξουν καμία Κυριακή του καλοκαιριού, ούτε την επόμενη, που είχε θεσμοθετηθεί με νόμο, με το επιχείρημα πως η υπουργική απόφαση καταργεί τον προηγούμενο νόμο. Ο Σύλλογος θα καθορίσει την τελική του στάση έπειτα από μελέτη για τις περιόδους έντονης τουριστικής κίνησης στην πόλη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: