15 Ιουλίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Πέθανε την Κυριακή ο ασθενής που κατήγγειλε τον διευθυντή της καρδιοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» για χρηματισμό. Ο εκλιπών χειρουργήθηκε το Σάββατο αλλά κατέληξε την επομένη, με τους συγγενείς να αφήνουν αιχμές ότι η πορεία της υγείας του επιδεινώθηκε εξαιτίας της καθυστέρησης της επέμβασης. Ψάχνουν λεφτά στο υπουργείο Παιδείας για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων σε εκπαιδευτικούς καθώς εφέτος οι ανάγκες είναι αυξημένες, οι συνταξιοδοτήσεις περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά και οι διορισμοί με το... σταγονόμετρο.

Πολλά προβλήματα προκάλεσε η καταιγίδα που ξέσπασε τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη. Σε αρκετές περιοχές η στάθμη του νερού έφθασε μέχρι τους προφυλακτήρες οχημάτων, ενώ σε μερικές περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό οδηγών. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν σε αγροτοδασική έκταση, κοντά στην περιοχή Κουνινά Αιγιαλείας, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά που έχει εκδηλωθεί στο σημείο.

Αποφασισμένη να μην δεχθεί απαιτήσεις της τρόικας σε σειρά ζητημάτων που οι προτάσεις της είτε απέτυχαν, όπως στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία είτε προκαλούν,αδικαιολόγητη κοινωνική αναστάτωση είναι η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις που είχαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος τη Δευτέρα.

Κόσμος: Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την αιγυπτιακή πρόταση για παύση πυρός, η οποία είχε προταθεί να τεθεί σε ισχύ το πρωί της Τρίτης, αλλά η Χαμάς επιμένει στην άρνησή της εάν η πρόταση δεν περιλαμβάνει συμφωνία για εκεχειρία. Πάντως, τις ώρες μέχρι την προτεινόμενη έναρξη της εκεχειρίας, τα πλήγματα είχαν περιοριστεί σχετικά και από τις δύο πλευρές.

Η Μέρκελ διαψεύδει μέσω της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου τους ισχυρισμούς του Der Spiegel που την θέλουν να εγκαταλείπει πρόωρα και οικειοθελώς το αξίωμα της καγκελαρίου. Ομάδες παραστρατιωτικών έπληξαν με όλμους το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, προκαλώντας σύμφωνα με τη λιβυκή κυβέρνηση σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις και καταστρέφοντας σχεδόν όλα τα αεροπλάνα που στάθμευαν. Το τελευταίο διήμερο έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 15 άτομα σε συγκρούσεις στην πρωτεύουσα και στη Βεγγάζη με φόντο το σκηνικού εμφυλίου και της αδυναμίας της κυβέρνησης.

Στο κενό κινδυνεύουν να πέσουν οι προσπάθειες για διπλωματική διέξοδο από την κρίση στη Γάζα: Η Χαμάς εμφανίζεται αρνητική στην αιγυπτιακή πρόταση για παύση πυρός ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση συνεδριάζει για να την εξετάσει το πρωί της Τρίτης. Ρουκέτες και από το Σινά στο Ισραήλ, στους 185 συνολικά οι νεκροί από τις επιδρομές στη Γάζα ενώ η ένταση συνεχίστηκε μεν τη νύχτα αλλά σε χαμηλότερη «ταχύτητα».

Μετά από τέσσερα χρόνια, ο Ουίλιαμ Χέιγκ παραιτείται από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ηχηρότερη από τις αλλαγές σαρωτικού ανασχηματισμού στον οποία προχωρά το Λονδίνο. Προς το Φόρειν Όφις φαίνεται ότι οδεύει ο νυν υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ, «δεδηλωμένος» ευρωσκεπτικιστής.

Οικονομία:  Ξεκινούν από αύριο Τετάρτη οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων σε δύο νέα προγράμματα Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Σε νομική διένεξη «διακρατικού» επιπέδου εξελίσσεται η διαδικασία προσφυγής Ελλήνων καταθετών που κουρεύτηκαν από τις κυπριακές αρχές το Μάρτιο του 2013 σε βάρος του Κυπριακού Δημοσίου.

Περίπου 100 Έλληνες με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ προχώρησαν σε αγωγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω απωλειών 50 εκατ. ευρώ που υπέστησαν κατά το «bail-in». H προσφυγή των Ελλήνων καταθετών στηρίζεται στη διμερή συνθήκη επενδύσεων του 1992 μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου,

Αθλητισμός: «Χρυσάφι» θα μοιράσει η FIFA στις 32 ομάδες που έλαβαν μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Όπως έγινε γνωστό η παγκόσμια ομοσπονδία θα δώσει το ποσό των 576 εκατομμυρίων δολαρίων στους συμμετέχοντες του Μουντιάλ. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα μεγάλο ποσοστό αυτών θα διατεθούν σε ασφαλιστικά συμβόλαια και αποζημιώσεις για τους τραυματισμούς των ποδοσφαιριστών.

Στο Μπουένος Αϊρες επέστρεψε η αποστολή της Αργεντινής. Η πτήση της ομάδας είχε μικρή καθυστέρηση, λόγω ομίχλης πάνω από τη Ρίο, αλλά αυτό δεν εμπόδισε χιλιάδες οπαδούς της να περιμένουν στο διεθνές αεροδρόμιο και να την αποθεώσουν για τη 2η θέση στο Μουντιάλ. Μάλιστα, λίγο αργότερα, την αποστολή υποδέχθηκε με κάθε επισημότητα η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες που, μεταξύ άλλων, είπε στους παίκτες: «Ήσασταν λιοντάρια».

Περισσότεροι από 250 χιλιάδες οπαδοί αναμένεται να υποδεχθούν την Τρίτη την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία στην Πύλη του Βραδεμβούργου, στο Βερολίνο. Η ομάδα του Γιόακιμ Λεβ θα προσγειωθεί με ειδική πτήση περίπου στις 09:00 στο αεροδρόμιο του Τέγκελ και θα μεταβεί απευθείας για να συναντήσει τους φιλάθλους της. Αυτό υπολογίζεται να γίνει κατά τις 11:00, ενώ στο καλωσόρισμα της «μάντσαφτ» θα είναι και ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, Κλάους Βοβεράιτ.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (15 ΙΟΥΛΙΟΥ)

1974: Ξεσπά στην Κύπρο το αιματηρό πραξικόπημα της αθηναϊκής χούντας κατά του προέδρου Μακαρίου. Ο Αρχιεπίσκοπος διαφεύγει ενώ η χούντα διορίζει νέο «πρόεδρο» τον Νίκο Σαμψών.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1930:Jacques Derrida, Γάλλος φιλόσοφος που εισήγαγε την θεωρία της αποδόμησης.

1956:Ian Curtis, Άγγλος τραγουδιστής και ιδρυτικό μέλος του εμβληματικού συγκροτήματος Joy Division.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1899: Γεώργιος Αβέρωφ, εθνικός ευεργέτης.

1997: Gianni Versace, Ιταλός μετρ της υψηλής ραπτικής που δολοφονήθηκε στο Miami.


Δεν υπάρχουν σχόλια: