20 Ιουλίου, 2014

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΕΤΕΛΕΣΘΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ κ. ΜΑΞΙΜΟΥ

 

Τέσσερις δεκαετίες πέρασαν από τότε που η πόλη των Ιωαννίνων υποδέχθηκε τον ποιμενάρχη της.  Σήμερα το απόγευμα, ο τοπικός κλήρος, οι αρχές του τόπου και ο λαός της πρωτεύουσας της Ηπείρου, καλωσόρισαν τον νέο τους Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο. Στο πρόσωπο του νέου τους Μητροπολίτη βλέπουν τον ιεράρχη εκείνο που θα έχει το δυναμισμό και την στοιβαρότητα του προκατόχου του και, ταυτόχρονα, θα ανοίγει νέους δρόμους και θα δίνει νέες προοπτικές σε μία διαφορετική εποχή με πολύ υψηλές απαιτήσεις που η παρουσία της Εκκλησίας είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ.


Διαφάνεια, χρηστή διοίκηση και έμφαση στο νέο αίμα μίας δυναμικής και προοδευτικής κοινωνίας που μπορεί να συνεισφέρει πολλά για το αύριο της Ηπείρου είναι τα συστατικά που ζητά με μία φωνή η τοπική κοινωνία από τον νέο της Επίσκοπο. Στην κεντρική πλατεία της πανέμορφης πόλης των Ιωαννίνων ο Αρχιεπίσκοπος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ο Δήμαρχος, οι ιερείς και πλήθος κόσμου φώναξαν «άξιος» στον νέο τους Μητροπολίτη. «Το είναι μου θέλω να ποτιστεί με τη νέα μου πατρίδα, τη γη, τους ανθρώπους της, τις αγωνίες και τα προβλήματά τους, τα όνειρα των νέων, την πρόοδο και το κοινό καλό» είπε.

Υπακοή «στήν Σεπτή ιεραρχία της Αγιωτάτης Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος» και «πνευματική υπακοή καί απαρασάλευτη εν Χριστώ Αγάπη» προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο υποσχέθηκε ο νέος μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος που τόνισε πως αυτό που επιθυμεί να είναι στη νέα του διακονία, είναι «νά είμαι ο πρώτος εργάτης καί διάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων».Την ίδια στιγμή τόσο ο Αρχιεπίσκοπος όσο και ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού πατριάρχη, μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, έδιωξαν με τον πλέον σαφή τρόπο τα όποια σύνεφα στις σχέσεις των δυο Εκκλησιών.


 ΥΨΗΛΗ Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ: Αδελφό εκλεκτό και ηγαπημένο, χαρακτήρισε τον νέο μητροπολίτη Ιωαννίνων ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου. Η επιλογή του προσώπου του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρου, ως εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη, είχε ιδιαίτερη σημασία. Πρόκειται για υψηλή εκπροσώπηση με νόημα αφού ο κ. Ελπιδοφόρος ήταν από τους ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου που είχε ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του νυν μητροπολίτη Ιωαννίνων και κατά της όξυνσης των σχέσεων με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν και τα λόγια του προς τον νέο μητροπολίτη «του κλίματος της πρωτοθρόνου Εκκλησίας» όπως χαρακτηριστικά είπε.«Το πρόσωπο σας Άγιε Ιωαννίνων είναι άλλη μια απόδειξις οτι αι Εκκλησίαι Κωνσταντινουπόλεως και Ελλάδος οδεύουν αδιαταράχτως και αναμφιβόλως επι της ιδίας ατραπού στηρίζουσαι η μία την άλλην, εν αγαστή συνεργασία, τροφοδουτούσαι η μια την αλλη με εκλεκτά στελέχη διακονούντα ειτε εις τον ελλαδικόν χώρον ειτε εις Φαναριον είτε εις την διασποράν όπου διηκονήσατε...» τόνισε ο μητροπολίτης Προύσης που υπενθύμισε οτι ο κ. Μάξιμος είναι «πνευματικό γέννημα και θρέμμα του Οικουμενικού Θρόνου, διακονήσας με πνεύμα αυτοθυσίας πιστότητος και αφοσιώσεως επί έτη πολλά...».

 

Λίγα λεπτά νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ως Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Ιωαννίνων, είπε με νόημα πως «ειναι μια μητρόπολη η οποία ανήκει πνευματικά στον Οικουμενικό θρόνο», κάνοντας λόγο για «θεμελιώδη ιερό δεσμό με το Κέντρο της Ορθοδοξίας που μαρτυρεί και διαφυλάττει την ενότητα και την οικουμενικότητα της Εκκλησίας».
 







  









Δεν υπάρχουν σχόλια: